Spiegel: Πώς η Γερμανία απέφυγε την καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα


To 1990 η τότε γερμανική κυβέρνηση κράτησε μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας χώρες όπως η Ελλάδα, διότι τότε θα έπρεπε να έχει τεθεί ζήτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις, αναφέρει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

 

Το δημοσίευμα σημειώνει πως έγγραφα από εκείνη την εποχή που περιήλθαν στην κατοχή του περιοδικού, δείχνουν ότι με τον παραπάνω τρόπο ο τότε Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ κατάφερε να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Οι διαπραγματευτές του Κολ μερίμνησαν επίσης ώστε να αποφευχθεί η χρήση του όρου «Ειρηνευτική Συνθήκη», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά για πολεμικές αποζημιώσεις.

Αντιθέτως, υπεγράφη η «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερις» από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Σοβιετική Ένωση). 

Όπως επισημαίνει το άρθρο, σήμερα το Βερολίνο ισχυρίζεται πως οι Έλληνες θα έπρεπε να είχαν υποβάλει το 1990 το αίτημά τους για πολεμικές αποζημιώσεις.

E-Radio.gr Daily
 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης