Προς απογείωση ο τουρισμός και το '15


ΕΣΠΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟ 2014 

Χρονιά των μεγάλων ρεκόρ ήταν το 2014 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η Ελλάδα πλασαρίστηκε και πάλι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής με 23 εκατομμύρια αφίξεις, ενώ τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 δισ. ευρώ. 



Και ενώ ο δρόμος είναι ανοικτός για νέα «απογείωση» του ελληνικού τουρισμού και το 2015 -είναι χαρακτηριστικό ότι οι προκρατήσεις «έτρεχαν» με 10%- οι τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για δύο «βαρίδια» που ενδεχομένως να τον κρατήσουν σε «χαμηλές πτήσεις».

Το πρώτο αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% από το 6,5%, κίνηση που έχει χαρακτηρισθεί ως «αυτοκτονική» από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, καθώς θα εισφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία και θα στερήσει τον προϋπολογισμό από 3,8 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα.

Το δεύτερο αφορά το ρευστό πολιτικό σκηνικό, καθώς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγούμαστε σε εκλογές μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2015, διάστημα κρίσιμο για την πορεία των κρατήσεων, καθώς μέχρι τον Μάρτιο κάθε χρονιάς «κλείνεται» το 50% των συνολικών κρατήσεων του έτους.

Προς απογείωση ο τουρισμός και το '15

Ωστόσο, η αίσθηση είναι περισσότερο θετική, παρά αρνητική για το 2015.

Ο μεγαλύτερος διεθνώς tour operator, η TUI, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν κατά 10% οι τουρίστες που θα φέρει το 2015 στην Ελλάδα.

Πτήσεις προς Αθήνα

Παράλληλα, ένα ακόμη θετικό σημάδι είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να προσθέσουν στο πρόγραμμα της θερινής σεζόν για το 2015 δεκάδες πτήσεις που συνδέουν ευρωπαϊκές πόλεις με την Αθήνα ή σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού προσπαθεί να ξεκλειδώσει» και να αποκτήσει πρόσβαση στις νέες δυναμικές αγορές του παγκόσμιου τουρισμού, με την έμφαση να δίνεται στις δύο μεγαλύτερες -πληθυσμιακά- χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία.

Η Κίνα είναι στις αγορές-στόχους του ΕΟΤ, καθώς ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκινά από το 2015 συνεργασία με τη C-Trip, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών κρατήσεων, με 140.000.000 εγγεγραμμένους πελάτες καθώς και με το Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα.

Ενώ καρπούς απέδωσε η πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Σανγκάης-Αθήνας φέτος και τώρα οι Κινέζοι σκοπεύουν το 2015 να προχωρήσουν σε περισσότερες, καθώς και να ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ προς Αθήνα και από το Πεκίνο.

Αντίστοιχα ανοίγματα γίνονται και προς την Ινδία και είναι αξιοσημείωτο ότι τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκαν στην Αθήνα περίπου 100 εκπρόσωποι tour operators από την Ινδία, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τουριστικές ευκαιρίες της χώρας μας.

Στοιχεία

Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος δείχνουν ότι οι αεροπορικές αφίξεις στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έφτασαν τα 20,83 εκατομμύρια τουρίστες (+21,9%), με τα έσοδα στα 13 δισ. ευρώ (+10,6%), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επιβάτες κρουαζιέρας και το έσοδο από αυτήν την πηγή.

Ενδιαφέρον έχουν τα εξής στοιχεία που δημοσιεύει η ΤτΕ:

Οι αφίξεις από τη Γερμανία ήταν αυξημένες κατά 8,8% (2,39 εκατ. άτομα) και οι εισπράξεις μειωμένες κατά 3,1% στα 1,8 δισ. ευρώ.

Το ίδιο συνέβη και με τους Ρώσους, καθώς οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 8% (1,23 εκατ. άτομα), ενώ οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 13,2% (1,15 δισ. ευρώ).

Αντίθετα, οι αφίξεις και οι εισπράξεις από τη Γαλλία εμφανίζουν ισόποση αύξηση με 1,44 εκατ. άτομα (+27,4%) και 1,14 δισ. έσοδα (+27,7%). Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν στα 2 εκατ. (+13%) και τα έσοδα κατά 18,4% στα 1,56 δισ. ευρώ.

Εφη Καραγεώργου
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ