Τύμπανα πολέμου στην Τουρκία


Δεν τα βρίσκουν οι Κούρδοι με την Τουρκία

Το απόγευμα της Τετάρτης, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα έδωσε στην δημοσιότητα ένα ανακοινωθέν, το οποίο ενδέχεται να περάσει στην σύγχρονη ιστορία της γειτονικής Τουρκίας. 



Σύμφωνα με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα (KCK), οι συνομιλίες των Κούρδων αυτονομιστών με την τουρκική κυβέρνηση πλέον έχουν χάσει το νόημα τους. 

Οι Κούρδοι αντάρτες τονίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται μαζί τους την τελική λύση του Κουρδικού Ζητήματος έχει εξαπολύσει επίθεση κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. 


Οι Κούρδοι αυτονομιστές πιστεύουν ότι πίσω από τις νέες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Κομπάνι της βόρειας Συρίας κρύβεται η Άγκυρα.
 

Με το νέο ανακοινωθέν, το κουρδικό κίνημα έκλεισε την πόρτα και στο ενδεχόμενο της απόσυρσης των δυνάμεων του από τα τουρκικά εδάφη. Υπό τις νέες συνθήκες, το κουρδικό κίνημα δεν πρόκειται να λάβει μια τέτοια πρωτοβουλία. 

Το μεσημέρι της Τετάρτης, μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Γιαλτσίν Άκντογαν είχε ισχυριστεί ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ και στην Συρία δεν φέρουν καμία σχέση με τις συνομιλίες της κυβέρνησης του με το κουρδικό κίνημα. «Στόχος μας είναι η επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος της Τουρκίας και όχι ο καθορισμός του μέλλοντος του κουρδικού κινήματος στο Ιράν, στο Ιράκ και στην Συρία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Άκντογαν.
 

Λίγη ώρα μετά την δήλωση του κ. Άκντογαν, μια αντιπροσωπεία της πολιτικής πτέρυγας του κουρδικού κινήματος συναντήθηκε στην τουρκική πρωθυπουργία με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς. Μετά από αυτή την συνάντηση, η οποία διήρκεσε μια ώρα, ο κ. Κουρτουλμούς δήλωσε ότι οι πολιτικοί, στρατιωτικοί και ένοπλοι παράγοντες, οι οποίοι εμπλέκονται στο Κουρδικό Ζήτημα πλέον έχιε την βούληση για την λύση του Κουρδικού Ζητήματος. Επίσης, μεγάλες μερίδες της κοινωνίας υποστηρίζουν τις συνομιλίες. 

Τούρκοι και Κούρδοι αναλυτές, οι οποίοι αναλύουν τις εξελίξεις πιστεύουν ότι οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικής σημασίας για την Τουρκία και τον κουρδικό πληθυσμό της Μεσοποταμίας Κατά την γνώμη τους, αυτή την στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και η επανέναρξη των εχθροπραξιών ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο κουρδικό κίνημα. 


Ο έμπειρος αναλυτής Τζενγκίζ Τσαντάρ διευκρινίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Τουρκία δυσκολεύεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις στο μέτωπο του Κουρδικού Ζητήματος και σε ότι αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. 

kathimerini.com.cy

 φώτο: rojaciwan.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης