Μενδώνη: Υπάρχει τέταρτο θύρωμα στον τύμβο που οδηγεί κάπου


-«Το συγκεκριμένο μνημείο θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια»

Την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με δηλώσεις της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.



«Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, μιλώντας στον Βήμα fm.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού σημείωσε ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.
Αναφερόμενη στις εργασίες που εκτελούνται, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και αποχωμάτωση στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του τάφου, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο θάλαμο.

Για το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.».

«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε και τόνισε:

«Το συγκεκριμένο μνημείο θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».

madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης