Η ΗΠΕΙΡΟΣ σε επιφυλακη για τον καταρροϊκό πυρετό


Στη ζώνη προστασίας περιλαμβάνεται και η ΠΕ ΑΡΤΑΣ καθώς και η αντίστοιχη ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι λόγω εμφάνισης νέου κρούσματος Καταρροϊκού Πυρετού σε εκτροφές στον Νομό Ευρυτανίας και λόγω της υψίστης οικονομικής σημασίας της νόσου ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα:



1. Ορίστηκε ζώνη προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την πρόσφατη εστία εμφάνισης του κρούσματος, με απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τα όρια αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. 

Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει (όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου):

Ι. Την Περιφερειακή Ενότητα ΑΡΤΑΣ.
ΙΙ. Από την Περιφερειακή Ενότητα ΠΡΕΒΕΖΑΣ τους Δήμους Πρέβεζας και Ζήρου.

2. Ορίστηκε ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από την ζώνη προστασίας, με απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τα όρια αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει (όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου)
Ι. Την Περιφερειακή Ενότητα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.
ΙΙ. Από την Περιφερειακή Ενότητα ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τους Δήμους Δωδώνης, Ιωαννίνων, Μετσόβου, Βορείων Τζουμέρκων, Ζαγορίου και Ζίτσας.

Πληροφορίες σχετικά με την Νόσο

Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών και οφείλεται σε ιό που προσβάλει τα μυρηκαστικά και κυρίως τα πρόβατα. Μεταδίδεται με κουνούπια του γένους Culicoides. Τα κουνούπια μολύνονται κατά την διάρκεια τσιμπήματος από άρρωστα ζώα και αυτά με την σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα.

Εμφανίζεται με Υψηλό πυρετό, Ανορεξία, Φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου με αποτέλεσμα έντονη σιελόρροια, ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλενοπυώδες και φράσει τα ρουθούνια, Οίδημα στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και αυτιών, Οίδημα και μπλέ γλώσσα (σπάνιο), Χωλότητα (κινούνται με δυσκολία),Αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, Απώλεια βάρους.
Αποτέλεσμα: Θάνατοι και μείωση παραγωγικότητας.
Οί αίγες προσβάλλονται σπανιότερα από ότι τα πρόβατα ενώ στα βοοειδή η νόσος είναι υποκλινική.

Μέτρα πρόληψης

• Επειδή σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του νοσήματος, διαδραματίζουν τα κουνούπια (γένος Cullikoides) κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας στίς εκτροφές ήτοι καταπολέμηση των εντόμων με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους.
• Η κάθε είδους μετακίνηση ή παραλαβή ζώων θα πρέπει να συνοδεύεται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό.

Επισημαίνουμε ότι:

Στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέχρι σήμερα δεν uπάρχει κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού.

Το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίας της περιοχής σας.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ