Καταρρέει ο ΟΑΕΕ


ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ - 8 στους 10 ασφαλισμένοι χρωστούν έως 10.000 ευρώ 

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων δεν πληρώνει τις εισφορές ενώ έχουν μαζευτεί τεράστια χρέη. 



Οκτώ στους 10 ασφαλισμένους, σύμφωνα με τα στοιχεία, χρωστούν ως 10.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και το έλλειμμα μόνο για το 2014 υπολογίζεται στα 720 εκατομμύρια ευρώ.

Tο σύνολο των απλήρωτων εισφορών φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ που προέρχεται κυρίως από μικροοφειλέτες.

Μάλιστα, 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες σταμάτησαν να πληρώσουν εισφορές. Πολλοί δεν αποκλείουν ότι ακόμη και από το φθινόπωρο το ταμείο δεν θα μπορεί να καταβάλει τις συντάξεις αλλά και να καλύψει τις άλλες υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να πέφτει ξανά στο τραπέζι πρόταση για νέα μείωση συντάξεων.

Ήδη έχει διαφανεί ότι η μείωση της τάξης του 5% στις επικουρικές δεν ήταν αρκετή και έτσι έρχεται και νέα.
Υπολογίζεται ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξει άλλη μια μείωση της τάξης του 3%.

Και το μέτρο αυτό ωστόσο θεωρείται μικρής διάρκειας. Πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα και έτσι ο ΟΑΕΕ φαίνεται ότι σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και άλλες υπηρεσίες έχει περάσει στην... αντεπίθεση ακόμη και με κατασχέσεις εισπράξεων από τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Μια άλλη πρόταση είναι μια νέα γενναία ρύθμιση που θα δώσει την δυνατότητα στους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μια ρύθμιση που θα προβλέπει πάγωμα των οφειλών, χωρίς προσαυξήσεις από επιτόκια κλπ και εξόφληση σε 100 δόσεις.

Σύμφωνα με τα «Νέα» κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμα χειρότερες μέρες.

«Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος» διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς.

Εντός του καλοκαιριού το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών θα στείλει άλλα 92.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους οφειλέτες για την είσπραξη χρεών της τάξης των 5.000-15.000 ευρώ.

 imerisia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ