Ξανά στη Πρέβεζα οι Τσέχοι Επιστήμονες


Την πόλη της Πρέβεζας και συγκεκριμένα την αγαπημένη τους περιοχή , το δάσος  των Αγίων Αποστόλων θα επισκεφθεί και πάλι ομάδα Τσέχων επιστημόνων από 2  έως 13 Ιουλίου 2014. 

Ο Δήμος Πρέβεζας συνεργάζεται με την ΜΚΟ Natura Opava από το 1989, όταν για  πρώτη φορά τα μέλη της επισκέφθηκαν την περιοχή και από τότε οι επισκέψεις  τους έχουν καθιερωθεί να γίνονται σε ετήσια βάση. 


Οι δράσεις και οι δραστηριότητες της Natura Opava στην περιοχή έχουν ως  σημείο αναφοράς, την δημιουργία (το 1990) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας  του Νεοχωρίου καθώς επίσης την συντήρηση και ανανέωση του με τα ευρήματα  της κάθε χρονιάς . Σημειωτέον ότι το Μουσείο στεγάστηκε στο παλιό κτίριο του  Δημοτικού Σχολείου του Νεοχωρίου ,το οποίο διαμορφώθηκε και συντηρήθηκε  καταλλήλως.

Η δημιουργία του Μουσείου επιβάρυνε μόνον την ΜΚΟ, ενώ η  διαμόρφωση και η δημιουργία της αίθουσας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ,στο  πρώην Νηπιαγωγείο Νεοχωρίου, έγινε από την ΕΤΑΝΑΜ, στα πλαίσια του  προγράμματος LEADER I.

Έκτοτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας λειτουργεί για τους μαθητές (Νηπιαγωγεία,  Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια) ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες  όλων την ηλικιών που επιθυμούν να δουν τα εκθέματά του.  Η ΜΚΟ Νatura Opava δεν δημιούργησε μόνον το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Οι ερευνητικές της δραστηριότητες περιλαμβάνουν επίσης, την ανακάλυψη ,διεθνή  αναγνώριση και τελική καταχώρηση, με το όνομα Kirocoma Prevezensis  (κιτρινοκέφαλη η Πρεβεζάνα), ενός νέου ζωϊκού είδους –σκαθάρη- ,που ζει και  αναπαράγεται μόνον στην περιοχή της Πρέβεζας. Μέρος των ευρημάτων εκτίθενται στο Μουσείο.

Οι Τσέχοι επιστήμονες οι οποίοι θεωρούν την περιοχή των Αγίων Αποστόλων ως  έναν τόπο όπου μπορούν να αναπτύξουν πλούσιο πεδίο δράσης όμως δεν σταματούν  εκεί και οι νέοι στόχοι που έχουν θέσει αφορούν την παρουσίαση, έκδοση και  προβολή υλικού που αφορά τις έρευνες στην περιοχή μας.  Η βασική όμως δράση της Natura Opava είναι οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές  δραστηριότητές της, οι οποίες συνήθως λαμβάνουν χώρα σε μορφή κατασκήνωσης  στους Αγίους Αποστόλους , κάθε χρόνο.

Ο Δήμος της Πρέβεζας θα μεριμνήσει όπως κάθε χρόνο για την κάλυψη των  βασικών αναγκών των κατασκηνωτών (καθαρισμό χώρου, ηλεκτροδότηση,παροχή  νερού κλπ) ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Τμήμα Προγραμματισμού έτσι  ώστε η συνεργασία των δύο πλευρών να προχωρήσει και σε άλλα επίπεδα.

 epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης