Έρευνες πετρελαίου σε Άρτα Πρέβεζα


Έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τρεις χερσαίες περιοχές

Aποδεκτό έκανε το ΥΠΕΚΑ το αίτημα της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENEL, η οποία ζητούσε την παραχώρηση δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση στα «οικόπεδα» «Αρτας - Πρέβεζας», «Αιτωλοακαρνανίας» και «Βορειοδυτικής Πελοποννήσου»


Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτό το αίτημα της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENEL, η οποία ζητούσε την παραχώρηση δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση στα «οικόπεδα» «Αρτας - Πρέβεζας», «Αιτωλοακαρνανίας» και «Βορειοδυτικής Πελοποννήσου». Βάσει της διαδικασίας που ορίζει ο νόμος το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει από τη στιγμή που εταιρεία δηλώνει ενδιαφέρον να απευθύνει διεθνή δημόσια πρόσκληση για τη συμμετοχή κι άλλων επενδυτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ με απόφαση θα καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες και οι χάρτες των υπό παραχώρηση περιοχών. Το κείμενο της διεθνούς πρόσκλησης θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στη συνέχεια και στην Εφημερίδα της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή θα γίνει το αργότερο έως τον Ιούλιο. Για διάστημα 90 ημερών μετά την τελευταία δημοσίευση τυχόν ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις τρεις περιοχές. Γεωφυσικά δεδομένα

Αναφορικά με το επίπεδο γεωεπιστημονικής γνώσης των προαναφερόμενων οικοπέδων, από παλαιότερες έρευνες των ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και διαφόρων άλλων εταιρειών που είχαν κατά καιρούς λάβει επισήμως παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα, την επανεπεξεργασία που έχει πραγματοποιηθεί σε μέρος των στοιχείων από τις παραπάνω έρευνες καθώς και τις νεότερες καταγραφές που προέκυψαν από την περίοδο των παραχωρήσεων του πρώτου γύρου (1997-2001), υπάρχουν σημαντικά γεωλογικά, τεκτονικά και πολυάριθμα γεωφυσικά δεδομένα (σεισμικά, αερομαγνητικά, μαγνητοτελλουρικά, βαρυτικά κ.ά.) καθώς και εκθέσεις, τα οποία υποδεικνύουν σημαντικό αριθμό από ενδιαφέρουσες, ρηχές αλλά και βαθιές, δομές προς διερεύνηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, από τις πηγαίες επίγειες αναβλύσεις πετρελαίου (oil-seeps) αλλά και τον ικανό αριθμό γεωτρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη Δυτική Ελλάδα διαπιστώνεται η ύπαρξη ενεργών πετρελαϊκών συστημάτων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης