Time: Νέες επιχειρήσεις ανθίζουν στην Ελλάδα της ύφεσης


«ΙΣΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ» 

Το μοχλό για την αναστροφή της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη εκτιμά το περιοδικό Time ότι μπορεί να αποτελέσει το νέο κύμα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων – start ups τη στιγμή που η ανεργία στους νέους αγγίζει το 60%. 


Ο αρθρογράφος αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως εκείνο της εταιρείας Workable, την οποία άνοιξαν πριν από ένα χρόνο δύο νέοι άνθρωποι, ο Νίκος Μωραϊτάκης και ο Σπύρος Μαγιάτης, μαζί με τέσσερις φίλους τους. Η εταιρεία, η οποία συνδεδεμένη μέσω δορυφόρου με το Λονδίνο, το Όρεγκον και το Πόρτλαντ στις ΗΠΑ, αποτελεί τη "γέφυρα" μεταξύ νέων Ελλήνων επιστημόνων που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και δυσκολεύονται να βρουν εργασία και μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού.

«Για την ελληνική οικονομία, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από έξι χρόνια ύφεσης, οι start-up επιχειρήσεις, όπως η Workable, ίσως προσφέρουν ελπίδα για το μέλλον. Οι προοπτικές εργασίας στον δημόσιο τομέα ή σε μια γνωστή εταιρεία έχουν γίνει λιγότερο ελκυστικές αλλά και λιγότερο πιθανές για τις ορδές των μορφωμένων αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Το τομέας μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρός αλλά εξαπλώνεται ραγδαία», αναφέρει το περιοδικό.

Το σημείο – κλειδί ήταν η δημιουργία, το Δεκέμβριο του 2012, των τεσσάρων ταμείων επιχειρηματικών κεφαλαίων με την οικονομική στήριξη της ΕΕ. Τα ταμεία αυτά που είναι υψηλού χρηματοδοτικού ρίσκου έχουν αναλάβει να δίνουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις στη Ελλάδα με απώτερο στόχο την πάταξη της ανεργίας και την παραμονή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα τους.

Ένα από αυτά τα ταμεία, το Jeremie 2, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 70% είναι κεφάλαια της ΕΕ και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ιδιώτες που επενδύουν στις νέες επιχειρήσεις.

Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ακόμα ότι στην Ελλάδα η δημιουργία νέων επιχειρήσεων βρίσκεται σε άνθηση, η προσπάθεια που γίνεται είναι αξιόλογη.

«H ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη μεγάλα προβλήματα. Παρόλα αυτά τα συστατικά για την σύσταση μιας επιχείρησης που στην πορεία ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα και παγκόσμια επιτυχία, υπάρχουν και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων ιδεών στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε αυτές. «Πιστεύουμε πως υπάρχουν δυνατότητες προοπτικής στην Ελλάδα», λέει ο Τίλι Καλίσκι, εταίρος στην επενδυτική Greylock IL. «Υπάρχει μεγάλη παραγωγή ιδεών σε ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με ανάλογα πρότζεκτ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε πως κάποιος μπορεί να ανακαλύψει παντού εξαιρετικούς επιχειρηματίες και εταιρείες...», καταλήγει το δημοσίευμα.


Ε.Σ. (Πηγή: Time)

ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ