ΚΥΠΡΟΣ: Τριήμερο πένθος για τον Ηπειρώτη ΥΠΕΘΑ

Φώτο από την επίσκεψη -πριν 2 χρόνια- του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Κύπρο, ο οποίος συνοδεύονταν από τον τότε βουλευτή Λάρνακας Τάσο Μητσόπουλο που διακρίνεται δεξιά του Αρχιεπισκόπου

Ο Κύπριος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες το μεσημέρι, έλκει την καταγωγή του από το Μακρίνο Ζαγορίου. 

Για αρκετά χρόνια είχε αναπτύξει έντονη δράση για τη στήριξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και είχε επισκεφθεί μαζί με συμπατριώτες του αλλά και Ηπειρώτες χωριά της Βορείου Ηπείρου, ειδικά στη δύσκολη δεκαετία του ενενήντα.


Την τελευταία του πνοή άφησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κύπριος υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν από χθες σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη στο γραφείο του, συνεπεία ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην Κύπρο θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος, ενώ για τις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα το πρωί, τον επισκέφθηκε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος καταφανώς συγκλονισμένος, κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, δήλωσε ότι «στην κατάσταση που βρίσκεται, μόνο οι προσευχές θα μπορούσαν να βοηθήσουν».

Ανάμεσα στους σημερινούς επισκέπτες στο νοσοκομείο ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου, ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε χθες στο γραφείο του. Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι ο κατά την εθιμοτυπική συνάντησή τους ο κ. Μητσόπουλος φαινόταν καλά και τίποτε δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε σε λίγα λεπτά.

Ποιος ήταν







Διετέλεσε μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού για 22 χρόνια και επίσης αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την τετραετία 1989-1993, χρονικό διάστημα στο οποίο εργαζόταν ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο Τάσος Μητσόπουλος διετέλεσε στην Αθήνα διευθυντής του γραφείου του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Διετέλεσε, επίσης, διευθυντής του γραφείου του πρώην προέδρου του ΔΗΣΥ και νυν προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρνακας το 2006, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά και επανεξελέγη το 2011, εξασφαλίζοντας την πρωτιά στην επαρχία. Υπηρέτησε στον ΔΗΣΥ σε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη του εκπροσώπου Τύπου για εννέα χρόνια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για μια διετία.

Με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2013, ο Τάσος Μητσόπουλος διορίστηκε πολιτικός προϊστάμενος στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, από το οποίο μετακινήθηκε στο Υπουργείο Αμυνας, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ηταν νυμφευμένος με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Βάτη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Χαρά και τον Αρη.

Δήλωση Παπούλια

Ο Τάσος Μητσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε αναμειχθεί από νωρίς στα κοινά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την ξαφνική και τόσο πρόωρη απώλεια του Τάσου Μητσόπουλου. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος υπουργού Αμυνας της Κύπρου, ο οποίος είχε κατακτήσει το σεβασμό ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας. Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο σε μια συγκυρία ευαίσθητη για την Κύπρο και αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερο το βάρος της απουσίας του» τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Δήλωση Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε τα εξής: «Ενας σπουδαίος πατριώτης και καλός φίλος, ένας εξαίρετος άνθρωπος, ο Τάσος Μητσόπουλος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, έφυγε από κοντά μας.

» Διακρινόταν για την αγάπη του στην Ελλάδα και το πάθος του για την εθνική υπόθεση της μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τον απρόσμενο θάνατό του.

» Εκφράζω στην οικογένεια του, τον Κυπριακό λαό, την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Δημοκρατικό Συναγερμό τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Δήλωση Μεϊμαράκη

«Ο κυπριακός λαός και ο Ελληνισμός έχασαν έναν σημαντικό δημόσιο άνδρα που υπηρέτησε με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης τα δίκαια της πατρίδας του, έναν ικανό και έντιμο πολιτικό που τίμησε με το ήθος, τη συνέπεια και την αξιοσύνη του την πορεία του στο δημόσιο βίο» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για την απώλεια του υπουργού Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Μητσόπουλου.

«Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά εκφράζω βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Τάσου Μητσόπουλου» επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης τονίζοντας ότι «οι προσωπικοί δεσμοί φιλίας που μας συνέδεαν κάνουν ακόμα βαρύτερο το πένθος για τον πρόωρο και απροσδόκητο χαμό του.

Στην κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και στην οικογένειά του την αμέριστη συμπαράστασή μου».

Δήλωση Βενιζέλου

Την οδύνη του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε, με δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Ο Τάσος Μητσόπουλος υπήρξε ένας υπεύθυνος πολιτικός, ένας ωραίος άνθρωπος, ο οποίος, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, σε όποιο αξίωμα και αν υπηρέτησε, εργάστηκε άοκνα, για τα δίκαια του λαού της Κύπρου. Η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Δήλωση Αβραμόπουλου

Ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βαριά και πολλαπλή η απώλεια του στενού μου φίλου Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Τάσου Μητσόπουλου. Απώλεια για τον Κυπριακό λαό και για τον Ελληνισμό σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Κύπρο όσο και την ευρύτερη περιοχή μας. Απώλεια και για εμένα προσωπικά, καθώς διανύσαμε μαζί μια μεγάλη διαδρομή συνεργασίας και προσωπικής φιλίας. Πάνω απ’ όλα όμως, απώλεια για την οικογένειά του, τον πατέρα του, τη σύζυγό του και τα παιδιά του, στους οποίους συμπαραστεκόμαστε και εύχομαι ο Θεός να δίνει δύναμη και αντοχή αυτές τις ώρες.
Η Κύπρος έχασε σήμερα έναν μεγάλο δημόσιο άνδρα, ο Ελληνισμός έναν μεγάλο πατριώτη και η οικογένεια του τον άνθρωπο της.

» Ας σταθούμε με σεβασμό στη μνήμη του Τάσου Μητσόπουλου. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση και αγάπη, αποτίοντας φόρο τιμής και αναγνώρισης στον δημόσιο, έντιμο, πατριωτικό, γεμάτο ήθος και αξιοσύνη σύντομο βίο του».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ