Τουρκία: «Τιτιβίσματα» παρά το «μπλόκο»


 
Παρά τα μέτρα των τουρκικών αρχών, πολλοί χρήστες του Twitter  κατάφεραν να ξεπεράσουν την απαγόρευση πρόσβασης στην πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου, χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN.


Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για την παράκαμψη της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά.

«Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα», σχολίασε στο Twitter ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν.


Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.

Οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε με δικαστικές αποφάσεις έπειτα από αγωγές πολιτών για παραβίαση της ιδιωτικότητας από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το καθεστώς του.

«Θα απαγορεύσουμε το Twitter. Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας», ανέφερε, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του σε προεκλογική συγκέντρωση, δέκα ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα προσφύγει κατά των δικαστικών αποφάσεων βάσει των οποίων απαγορεύτηκε η χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.Ο βουλευτής Ακίφ Χαμζατζεμπί είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει και αγωγή κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Πάντως, ο έτερος αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν εκτίμησε πως το «μπλόκο» είναι προσωρινό και αναμένει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
 
Κατακραυγή στα τουρκικά ΜΜΕ

Η απόφαση της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter προκάλεσε κατακραυγή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν την επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

«Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία «μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα».
 
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης