Η NASA ζητά ιδέες για εμπορικές σεληνακάτους


Σε μια ακόμα προσπάθεια να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία στο διάστημα, η NASA ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει τεχνογνωσία, εξοπλισμό και λογισμικό σε εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν οχήματα προσεδάφισης για την εξερεύνηση του φεγγαριού και την εκμετάλλευση των πόρων του.


Περισσότερες από 50 εταιρείες και οργανισμοί ανταποκρίθηκαν τη Δευτέρα στο κάλεσμα της αμερικανικής υπηρεσίας για το νέο πρόγραμμα Lunar Catalyst. «Υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα προκειμένου να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη οχημάτων προσεδάφισης» είπε ο Τζέισον Κρούζαν, διευθυντής του τμήματος προηγμένων συστημάτων εξερεύνησης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters, ο Κρούζαν εξήγησε ότι η NASA θα προσφέρει σε επιλεγμένες εταιρείες δωρεάν εξοπλισμό και λογισμικό, τεχνική υποστήριξη και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της -δεν θα διαθέσει όμως δικά της κονδύλια.

Η ΝASA έχει επισήμως εγκαταλείψει το σχέδιο για επιστροφή των αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη, το οποίο είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, καθώς η νυν κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε στρατηγική και έθεσε ως κύριο στόχο μια επανδρωμένη αποστολή στους αστεροειδείς και αργότερα στον Άρη.

Παρόλα αυτά, η υπηρεσία έχει σχέδια για μια αποστολή εξόρυξης νερού στη Σελήνη, την οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει στο απώτερο μέλλον με τη συμμετοχή του Καναδά ή άλλων εταίρων. Αν όμως το σχέδιο δεν προχωρήσει, η NASA θα μπορούσε να αγοράσει μια έτοιμη σεληνάκατο από αμερικανικές εταιρείες, είπε ο Κρούζαν.

Η NASA έχει ήδη αναθέσει σε δύο εταιρείες, τη SpaceX και την Orbital Sciences, τις αποστολές ανεφοδιασμού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων της, η υπηρεσία έχασε τη δυνατότητα να εκτοξεύει αστροναύτες και οι επανδρωμένες αποστολές από και προς τον ISS έχουν ανατεθεί αποκλειστικά στα ρωσικά Soyuz.

Η NASA χρηματοδοτεί τώρα τρεις εταιρείες -SpaceX, Boeing, Sierra Nevada Corp. για την ανάπτυξη οχημάτων για επανδρωμένες αποστολές. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις προγραμματίζονται για τα τέλη του 2016.

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Lunar Catalyst λήγει στις 17 Μαρτίου.

 .in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ