Κεφαλονιά: Αγωνία κάθε δευτερόλεπτο – 4,6 Ρίχτερ τα ξημερώματα


Συνεχίζεται σήμερα η καταγραφή των ζημιών - Φτάνει και δεύτερο πλοίο για τους σεισμοπαθείς 

Δεν τελειώνει ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι οποίοι σήμερα τα ξημερώματα στις 5.12 ένιωσαν ξανά έναν δυνατό μετασεισμό, αυτή τη φορά μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. (Φώτο)


Ο πρωινός σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 9 χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετασεισμοί γίνονται συνεχώς, ακόμα και την ώρα των live συνδέσεων με τα κανάλια.

Οι περισσότεροι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητα ή στο πλοίο Super Fast 11 που έχει δέσει στο Αργοστόλι γι' αυτό τον σκοπό. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι που τα σπίτια τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα από τους ελεγκτές, διανυκτέρευσαν στο πλοίο. Εντός της ημέρας θα φτάσει στην Κεφαλονιά άλλο ένα πλοίο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ με δυναμικότητα 1.300 επιβατών.

Και σα να μην έφτανε η αγωνία τους, έχει χαλάσει και ο καιρός, με τοπικές καταιγίδες, βροχές και δυνατούς ανέμους.

Για τους κατοίκους η μεγαλύτερη αγωνία είναι αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί το απόγευμα της Κυριακής ήταν ο κύριος. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αυτό το ερώτημα θα μπορεί να απαντηθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα αύριο, μελετώντας τη μετασεισμική ακολουθία, αν και μέχρι στιγμής αυτή εξελίσσεται ομαλά και συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το κύριο γεγονός.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια τόσο στο Ληξούρι όσο και στο Αργοστόλι, ενώ το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των αρχών στην οποία θα εξετάσουν τις ζημιές των μέχρι στιγμής ελεγχθέντων κτιρίων. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί διαπίστωσαν προβλήματα στα κτίρια των δικαστηρίων, του Γηροκομείου, της παλιάς Νομαρχίας και 3 σχολείων στο Ληξούρι. Επίσης, μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα.




Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική για τους κατοίκους, ενώ το πλήγμα είναι τεράστιο και για τους επαγγελματίες. Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι είναι σχεδόν κατεστραμμένες, η παραλία έχει «ανοίξει» και μέχρι και στο κοιμητήριο της περιοχής οι περισσότεροι τάφοι έχουν καταστραφεί.



Χθες εκκενώθηκε και το χωριό Αθέρας υπό τον φόβο κατολισθήσεων.

Το νησί, από το πρωί της Δευτέρας, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.






















 protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ