Ποιους «έδωσε» ο Κάντας


Πλειάδα ονομάτων στα οποία περιλαμβάνονται υπάλληλοι και εκπρόσωποι εταιριών κατασκευής πολεμικού υλικού, ένας τραπεζίτης, ένας επιχειρηματίας, αλλά και ένας δικηγόρος που βοήθησε τον Αντ.Κάντα να συστήσει τις offshore εταιρίες για το ξέπλυμα του παράνομου χρήματος... 



....από τις μίζες πολλών εξοπλιστικών προγραμμάτων κατονομάζει στην πολυήμερη απολογία του ενώπιον των ανακριτών ο πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε την απολογία του Αντ.Κάντα

Το προφυλακισμένο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του πενταγώνου επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου –και για μικρότερο διάστημα και με υποβαθμισμένο ρόλο επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου- φέρεται να έχει κατονομάσει ενώπιον των δυο ανακριτών Γαβριήλ Μάλλη και Γιάννη Σταυρόπουλου πρόσωπα που συμμετείχαν στο ατελείωτο πάρτι των μιζών.

Οι εμπλεκόμενοι που κατονομάστηκαν από τον Αντ.Κάντα και αναμένεται να κληθούν από τους ανακριτές και τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς είναι:

• Πάνος Ευσταθίου. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας STN ATLAS, που τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα αντιαεροπορικά συστήματα ASRAD. Ο Πάνος Ευσταθίου έχει ήδη λάβει κλήση για να απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει κι αυτός με τη σειρά του για όσα ξέρει.

• Φάνης Λυγινός. Τραπεζίτης από την Ελβετία, ο οποίος -κατά τον Αντ.Κάντα- του άνοιξε λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες.

• Σπύρος Μεταξάς. Δικηγόρος που τους συνέστησε τις offshore.

• Κωνσταντίνος Δαφέρμος. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας ΚΒΡ που κατασκευάζει τα αντιαρματικά KORNET.

• Παύλος Νικολαΐδης. Σύμφωνα με τον Αντ.Κάντα ο Νικολαΐδης κατονομάστηκε ως , «πρόεδρος», όπως λέει, ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο. Σύμφωνα με τον Αντ.Κάντα ο τελευταίος του είπε «άσε τον Νικολαΐδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά». Ακόμα ο προφυλακισμένος πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών ενώπιον των ανακριτών και σε άλλο σημείο της απολογίας του ανέφερε ότι είχε λάβει προμήθεια από τον Παύλο Νικολαΐδη για το πρόγραμμα προμήθειας MIRAGE 2000-5. Σ΄αυτό το σημείο αναφέρει χωρίς να τον εμπλέκει στις παράνομες καταβολές τον «κύριο Χούμπαυλη που είχα ακούσει ότι ήταν εκπρόσωπος της DASSAULT στην Ελλάδα, τον οποίο όμως δεν γνώριζα ούτε είχα δει κατ΄όψη».

• Λάμπρος Μπαρτζώκας. Υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που δωροδόκησε τον Αντ.Κάντα για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AKM. «Ο κος Μπαρτζώκας» -τονίζει ο Αντώνης Κάντας «επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κου Σμπώκου». Αργότερα μάλιστα ο Μπαρτζώκας «εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντ.Κάντα ο Μπαρτζώκας «περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κο Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός μέχρι που τους είχε εκνευρίσει».

• Δημήτρης Παπαχρήστος. Εκπρόσωπος της γερμανικής WEGMANN, απ' τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε.

• Χρήστος Τούμπας. Απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας, εκπρόσωπος της EMBRAER ,από τον οποίο επίσης έλαβε «δωράκι».

• Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας ή Μπαλέμπας. Σύμβουλος της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR .

• Ο κος Κομνόπουλος (δεν αναφέρει το μικρό του όνομα) που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού. «Ο κος Κομνόπουλος ήταν μέτοχος της KESTREL που εκπροσωπούσε την κατασκευάστρια EXOCET» δήλωσε ο Αντ.Κάντας.

• Θωμάς Λιακουνάκος. Ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπος κατασκευαστριών εταιρειών, για τον οποίο ο Αντώνης Κάντας κάνει σειρά αναφορών και αποκαλύπτει ότι είναι το πρόσωπο που του είχε δώσει χρήματα ακόμα και σε σακ- βουαγιάζ. Ο Αντώνης Κάντας εμπλέκει ακόμα και δύο στενούς συνεργάτες του Θωμά Λιακουνάκου, τους κους Αποστόλου και Αρκουμανέα.

• Εμπλέκει ακόμα τον κο OSWALD, επίσης διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

Εκτός των ονομάτων εμπλεκομένων στις μίζες ο Αντ.Κάντας κατά την πολυήμερη απολογία του περιέγραψε σε γενικές γραμμές στην πρακτική που ακολουθούνταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις προμήθειες των εξοπλιστικών. Χωρίς να μιλάει συγκεκριμένα για μίζες αναφέρεται και στον κο Λεονταρίτη, υποδιευθυντή της διεύθυνσης προγραμμάτων εξοπλισμών.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Στην περίοδο του κου Τσοχατζόπουλου το όλο σύστημα του ελέγχου των επιτροπών ήταν από τον κο Λεονταρίτη και τον γενικό διευθυντή κο Σμπώκο τον οποίο διαδέχτηκε ο κος Κολίρης. Ο Σμπώκος και ο Λεονταρίτης ήταν αυτοί που είχαν μεταξύ τους συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. Δεν θυμάμαι ποτέ ο Σμπώκος να κάλεσε το διευθυντή της διεύθυνσης τον κο Ανδρουλάκη Ζαχαρία για να συνεργαστούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, παρά μόνο τον κο Λεονταρίτη ο οποίος έδινε τις εντολές του γενικού διευθυντή στον Ανδρουλάκη ή στις επιτροπές».

Ο πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών αναφέρεται και σε «κάποιον Κυριτσάκα που μου είχαν πει ότι έφτιαχνε offshore εταιρείες και είχε κεντρικό ρόλο στις χρήσιμες πληρωμές του Ευσταθίου».

Τέλος, για τον επίσης κατηγορούμενο στα υποβρύχια Μιχ.Ματαντό λέει ότι «εύλογο είναι πως ο Ματαντός που είχε το σύνολο του προγράμματος να μοίρασε πολύ περισσότερα λεφτά από τον Ευσταθίου που είχε ένα μέρος. Ο Ματαντός εκπροσωπούσε εταιρείες που για πάρα πολλά χρόνια προμήθευαν το ναυτικό και υποθέτω ότι θα είχε πρόσβαση στις επιτροπές του ναυτικού».

 real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ