Νέφος – δηλητήριο σκεπάζει την Θεσσαλονίκη


Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης

Οι επικίνδυνοι ρύποι πνίγουν πολλές πόλεις, ιδιαίτερα την Θεσσαλονίκη, όπου μέση τιμή αιωρούμενων σωματιδίων στο δυτικό τμήμα της πόλης διαμορφώθηκε στα 201 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο συναγερμού, ενώ είναι σε ισχύ έκτακτα μέτρα, ως την Παρασκευή.



Το νέφος - δηλητήριο έκανε την εμφάνισή του και στη Φλώρινα όπου οι μετρήσεις κατέγραψαν 210 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ σε υψηλά επίπεδα ήταν οι μετρήσεις και στα Ιωάννινα, στα 178 μικρογραμμάρια.

Κοντά στα όρια συναγερμού κινήθηκαν οι μετρήσεις και στη Λάρισα με 126 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ νέφος αιθαλομίχλης σκέπασε όλη την Τρίπολη.

Καλύτερη ήταν η κατάσταση στην Αθήνα, όπου οι μετρήσεις κατέγραψαν 44 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ενώ και σήμερα σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή.

Πλέον, ακόμα και αν η αιθαλομίχλη είναι κάτω από τα όρια συναγερμού, θα μπορεί να χορηγείται προληπτικά, δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες.

Στο μεταξύ, ήδη, σε κάποιες από τις περιοχές που "πνίγονται" από τη αιθαλομίχλη, έχουν ενεργοποιηθεί τα έκτακτα μέτρα που προβλέπουν συστάσεις:

• για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και πέλετ

• για ρύθμιση του θερμοστάτη στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση στους 18 βαθμούς

• για απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους

• για διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσιες υπηρεσίες

ΑΠΘ: επείγουσα ανάγκη η λήψη μέτρων για την αιθαλομίχλη

Την ίδια ώρα, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων, που, όπως τονίζουν, «θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση».

«Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του», τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε απο την πρυτανεία του ΑΠΘ, την οποία υπογράφουν ο καθηγητής Οικολογίας, Ιωάννης Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Αλέξης Μπένος.
Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ