Υποτροφίες 16 χωρών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές


Αιτήσεις υποβάλλονται ταχυδρομικά από 26/11 έως και 26/12 

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε η προκήρυξη υποτροφιών ξένων κυβερνήσεων για έλληνες υπηκόους.

Αυτές αφορούν τα θερινά σεμινάρια γλώσσας και πολιτισμού που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2014 ενώ παράλληλα θα δοθούν υποτροφίες για τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Ηλικιακά όρια

Η επιλογή των υποτρόφων θα γίνει μετά από υποβολή αίτησης και μοριοδότηση μιας σειράς κριτηρίων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ηλικιακά όρια. Δεκτοί σε προπτυχιακά προγράμματα γίνονται όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.1988, ενώ για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα ή θερινό σεμινάριο γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.1973. Τα παραπάνω όρια δεν ισχύουν σε εκείνες τις περιπτώσεις που η χώρα υποδοχής ορίζει διαφορετικά ηλικιακά όρια.

Οι υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές δεν καλύπτουν πάντα το σύνολο των σπουδών

Άλλη μια σημαντική πληροφορία που προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα που χορηγούνται από τις ξένες κυβερνήσεις στα πλαίσια των μορφωτικών ανταλλαγών ισχύουν μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, για το οποίο έχουν επιλεγεί οι υποψήφιοι.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό διάστημα που χορηγείται από την κάθε χώρα για υποτροφία δεν επαρκεί πάντα για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Στην περίπτωση αυτή οι υπότροφοι μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους με δικά τους έξοδα.

Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα ανανέωσης των υποτροφιών που αφορούν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα υφίσταται εφόσον η χώρα υποδοχής, στην οποία πραγματοποιούνται οι μεταπτυχιακές σπουδές ή η έρευνα, το επιτρέπει. Στην περίπτωση αυτή οι ανανεώσεις προηγούνται των νέων υποτροφιών.

Υπό προϋποθέσεις η ανανέωση των υποτροφιών

Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση της υποτροφίας είναι η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα του έτους τους για τους προπτυχιακούς υποτρόφους και η βεβαίωση συνέχισης σπουδών για τους μεταπτυχιακούς υποτρόφους ή ερευνητές.

Υποτροφίες προπτυχιακών σπουδών

Οι υποτροφίες που χορηγούνται για προπτυχιακές σπουδές ανανεώνονται για τόσα χρόνια όσα ορίζονται από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας υποδοχής, ως ελάχιστη διάρκεια σπουδών για τη λήψη πτυχίου.

Οι υπότροφοι που επιθυμούν να ανανεώσουν την υποτροφία τους, πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός της ίδιας χρονικής περιόδου που ορίζεται στην παρούσα προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων.

Οι αιτήσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από επίσημο πιστοποιητικό προόδου σπουδών, το οποίο θα πρέπει να έχει εκδοθεί από το οικείο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου φοιτά ο υποψήφιος, καθώς και από επίσημη μετάφραση αυτού στα Ελληνικά, εκτός εάν έχει εκδοθεί στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα. Όπως προαναφέρθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση είναι η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα του έτους.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας για τις παραπάνω υποτροφίες θα υποβάλλονται από τις 26-11-2013 έως και 16-12-2013 ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με κατάθεσή τους στο γραφείο πρωτοκόλλου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, (για τη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας).

Οικονομικές παροχές

Διευκρινίζεται στους ενδιαφερόμενους ότι δε χορηγείται εισιτήριο μετάβασης και επιστροφής. Επίσης οι υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι τόσο οι οικονομικές, όσο και άλλου είδους παροχές προσφέρονται από τη χώρα, η οποία χορηγεί την υποτροφία, βάσει του μορφωτικού προγράμματος που έχει υπογράψει. Οι παροχές αυτές αναπροσαρμόζονται, είτε με απόφαση της κάθε χώρας, είτε με την ανανέωση του προγράμματος, είτε κάθε ακαδημαϊκό έτος. Το πιο πάνω συνεπάγεται ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια τις οικονομικές παροχές μόνο μετά την αποδοχή τους και κατόπιν ενημέρωσης από τη χώρα που τους αποδέχεται.

Ηλικιακά όρια

Όπως προαναφέρθηκε τα ηλικιακά όρια ορίζονται ως ακολούθως:

α) προκειμένου για προπτυχιακές σπουδές γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.1988,

β) προκειμένου για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα ή θερινό σεμινάριο γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.1973.

Επισημαίνεται ότι τα προαναφερόμενα ηλικιακά όρια δεν ισχύουν σε εκείνες τις περιπτώσεις που η χώρα υποδοχής ορίζει διαφορετικά ηλικιακά όρια.

Οι χώρες που χορηγούν τις υποτροφίες είναι οι:

1. Βέλγιο
2. Βουλγαρία
3. Εσθονία
4. Κίνα
5. Κροατία
6. Κύπρος
7. Λετονία
8. Ν. Κορέα
9. Ουγγαρία
10. Πολωνία
11. Ρουμανία
12. Σερβία
13. Σλοβακία
14. Σλοβενία
15. Τουρκία
16. Τσεχία

Προϋποθέσεις-Μοριοδοτούμενα κριτήρια και σημαντικές διευκρινήσεις

Προκειμένου οι υποψήφιοι να ενημερωθούν εκτενώς για τις προϋποθέσεις που θέτει η κάθε χώρα καθώς και για τα μοριοδοτούμενα κριτήρια και άλλες σημαντικές διευκρινήσεις καλό είναι να ανατρέξουν στην προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας.

 
newsbeast.gr -Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ