Στις ΗΠΑ ξανά ο Σαμαράς


Φουντώνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Βαλίτσες για Ουάσινγκτον ετοιμάζει ξανά ο πρωθυπουργός για να έχει νέο γύρο επαφών τόσο με το νούμερο 2 των ΗΠΑ, αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που φουντώνει η κουβέντα για νέα μείωση του ελληνικού χρέους.


Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία» ο Αντώνης Σαμαράς θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον στις 27 Σεπτεμβρίου, πέντε ημέρες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, ενώ στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθεί αναπόφευκτα όχι μόνο το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, αλλά και εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει να γίνει η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Το νέο ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ έρχεται μετά από ακόμη μια παραδοχή λάθους από το ΔΝΤ, καθώς, το Ταμείο σε μελέτη που δημοσιοποίησε αναφέρει πως υπερεκτίμησε τις προβλέψεις του για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Για την ακρίβεια τα στοιχεία του ΔΝΤ καταγράφουν πως το χρέος έφθασε στα 321 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο ακόμη και από εκείνο που είχε η χώρα το 2009 προ κρίσης και Μνημονίων.

«Κλειδί» οι γερμανικές εκλογές

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την οξύτατη προεκλογική αντιπαράθεση στη Γερμανία η οποία θα διαρκέσει ακόμη έναν μήνα.

Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνούνται όπου βρεθούν και όπου σταθούν την πιθανότητα μιας νέας ελάφρυνσης χρέους, αλλά προαναγγέλλουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στη χώρα το 2014.

Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις εντός της Γερμανίας με τα περισσότερα κόμματα να εναντιώνονται σε μαι τέτοια προοπτική, αλλά και στην περίπτωση κουρέματος που είναι προτιμητέα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα παίξει καθοριστική σημασία στην εξεύρεση λύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από αυτές.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το επερχόμενο νέο πακέτο στήριξης προσπαθώντας, πάντως, να μετριάσει τις αντιδράσεις και τονίζοντας ότι θα είναι ύψους 10 δισ. ευρώ, δηλαδή σημαντικά μικρότερο από το δεύτερο πακέτο.

Στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης με στόχο το χρηματοδοτικό κενό

Ανεξάρτητα από τις έντονες συζητήσεις και το καθαρά πολιτικό ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει με «τέρμα τα γκάζια» τις επόμενες ημέρες για να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση της Τρόικα.
Αλλωστε οι τρόποι οι οποίοι θα καθορίσουν την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και οι περαιτέρω ενέργειες για το 2014 έχουν άμεση σύνδεση με τα προαπαιτούμενα που καλείτια να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά.

H ατζέντα της αξιολόγησης της Τρόικα,όπως αναφέρει το mega, περιλαμβάνει:
  • το νέο φόρο ακινήτων
  • την επανεξέταση της απόδοσης των μέτρων που καλύπτουν "κενό" 2013- 2014 όπου ειδικό κεφάλαιο αποτελούν οι "τρύπες" στα ασφαλιστικά Ταμεία
  • τον προϋπολογισμό του 2014
  • το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014- 2017 με τα μέτρα για το δημοσιονομικό "κενό" των 4,3 δισ ευρώ.
Στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, στη κορυφή βρίσκονται:
  • Η διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων (και τα νέα οργανογράμματα υπουργείων και φορέων για 400.000 υπαλλήλους),
  • η εξέταση των μέτρων για την απελευθέρωση αγορών- προϊόντων (επανεξέταση φόρων υπέρ τρίτων)
  • το άνοιγμα των επαγγελμάτων
  • οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και το πώς θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές
  • ο απολογισμός της στρατηγικής για τις αποκρατικοποιήσεις.
Η εκτόξευση του χρέους πυροδοτεί ένταση στο πολιτικό σκηνικό

Η νέα παραδοχή λάθους από το ΔΝΤ και οι ανακοινώσεις για νέα εκτόξευση χρέους, έφεραν όπως ήταν αναμενόμενο, την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «ψευδο -αυτοκριτική εκ μέρους του Ταμείου που δεν θίγει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής».

Επιπρόσθετα, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και ΚΚΕ, μέσω ανακοινώσεων, εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση για την εκτόξευση του ελληνικού χρέους κάνοντας λόγο για νέα μέτρα που θα ακολουθήσουν ένα ενδεχόμενο κούρεμα ή πακέτο βοήθειας.


Πηγή: iefimerida.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ