Ερευνα του ΣΔΟΕ για παράνομες επιδοτήσεις


Φύλλο και φτερό κάνει το ΣΔΟΕ εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι πίσω από τις επιδοτήσεις που έλαβαν από ευρωπαϊκά προγράμματα, κρύβονται υποθέσεις απάτης


Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, «το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσεών του, πραγματοποιεί στοχοθετημένες επιτόπιες ελεγκτικές επαληθεύσεις σε Φορείς Επένδυσης, σε ορισμένες δε υποθέσεις, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)».

Όπως δε ενημερώνει ο κ. Στουρνάρας, «σε περιπτώσεις εντοπισμού περιπτώσεων απάτης/παρατυπίας, το ΣΔΟΕ προβαίνει στις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες, προκειμένου οι αρμόδιοι Φορείς να προβούν στην ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών και στην κοινοποίηση των παρατυπιών».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκη Φούντα και Θωμά Ψύρρα, σχετικής με την έρευνα που διενεργείται για παράνομες επιδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επικαλούνταν έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα σε πλασματικές εταιρείες, την τελευταία δεκαετία, η οποία και αποτέλεσε το έναυσμα για τη σύσταση δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Συγκεκριμένα, κατ΄ εντολή των δύο εισαγγελέων, οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν έρευνα για τις επιδοτήσεις των εταιρειών από το 2004 έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιρειών.

Όπως εξάλλου αναφέρουν οι βουλευτές, αντικείμενο έρευνας θα αποτελέσει η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων.

Το ενδιαφέρον και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη, η ΕΕ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να διενεργήσουν έλεγχο, μετά την αποκάλυψη τεσσάρων υποθέσεων δωροδοκίας και εκβίασης επενδυτών με εμπλεκόμενους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης για την έγκριση χρηματοδοτήσεων εταιρειών από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όπως ειδικότερα αποκαλύπτει στο έγγραφό του ο κ. Στουρνάρας, «για τις πρόσφατες τέσσερις περιπτώσεις, όπου οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΔΙΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης (φορέας διαχείρισης πράξεων συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ) φέρονται εμπλεκόμενοι σε περιστατικά δωροδοκίας και εκβίασης επενδυτών, η ΕΕ ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και Αρχή Πιστοποίησης) την ανάληψη κοινής δράσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 δεν έχουν επιβαρυνθεί με περιπτώσεις δωροδοκίας, εκβίασης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής απάτης ή διαφθοράς».

Ενημερώνει, παράλληλα, τους βουλευτές ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο απολογισμός του Κοινού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την υλοποίηση των κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει, επίσης, ότι, μετά από προβλήματα που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκε κατ' αποκοπή δημοσιονομική διόρθωση ύψους 5% στις δαπάνες που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ οι εντοπισθείσες θεσμικές ελλείψεις διορθώθηκαν με τον νεότερο επενδυτικό νόμο 3908/2011.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2860/2000 και Ν. 3614/2007 και τους κοινοτικούς Κανονισμούς) η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) αποτελεί την Αρχή Ελέγχου, υπεύθυνη για τον εξωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, τόσο στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ (2000- 2006) όσο και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007- 2013).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ