Δήμαρχε, η "Καμάρα Πλακοβίτσας" κινδυνεύει...!!


-Πρόκειται για αληθινό κομψοτέχνημα, στολίδι λαϊκής αρχιτεκτονικής -Η όποια παρέμβαση του Δημάρχου Δημήτρη Γαλλίκα και του Δ.Σ. κρίνεται άμεσα αναγκαία

Το πέτρινο γεφύρι στη θέση "Καμάρα Πλακοβίτσας" στο Διάσελλο Άρτας, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, γιατί αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή του εκφράζει τον τρόπο επιβίωσης και επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής.


Ο γνωστός για τις ευαισθησίες του αρτινός φωτογράφος Δημήτρης Παπαρούνης, βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή και αποτύπωσε στο φακό του την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό το λαϊκό κομψοτέχνημα.

Όπως πρόχειρα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, φαίνεται ξεκάθαρα στη φώτο ότι η γέφυρα έχει κυριολεκτικά "αιχμαλωτιστεί" από την γύρω βλάστηση, η οποία αποτελεί υπαρκτό πλέον κίνδυνο για την ύπαρξη αυτού του ιστορικού διατηρητέου μνημείου.

Πιστεύουμε ότι ο Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, με την οξυδέρκεια που τον διακρίνει σε τέτοια θέματα, θα κινηθεί άμεσα για τον καθαρισμό της περιμετρική ζώνης του γεφυριού, ώστε να υπάρξει μια θα λέγαμε εκ των ενόντων προστασία του σ' αυτή τη φάση.

Στη παρακάτω φώτο που επίσης δημοσιεύει στο σημερινό του θέμα ο "Αετός των Τζουμέρκων", διαπιστώνει κανείς ξεκάθαρα ότι έχει αρχίσει η πτώση των λίθων και στις δύο βάσεις του γεφυριού.

Πληροφορηθήκαμε ότι πριν από λίγο καιρό ευαισθητοποιημένος δημότης προσπάθησε να αποκαταστήσει, όσο μπορούσε αυτή την τραγική κατάσταση στην οποία οποία βρίσκεται η "καμάρα Πλακοβίστας"

Σημ: Κάντε κλικ πάνω στη φώτο να της δείτε στο φυσικό μέγεθος  



Λίγα λόγια για την Γέφυρα 

Το γεφύρι βρίσκεται στη θέση Καμάρα Πλακοβίτσας και γεφυρώνει τον Σκουλικαρίτη ποταμό, ο οποίος συνεχίζει και απολήγει στον Άραχθο ποταμό.

Πρόκειται για πέτρινη κατασκευή με ένα μεγάλο τόξο ανοίγματος 18,20μ. και ολικό ύψος, από το προστατευτικό στηθαίο μέχρι το νερό, 12,30μ. Πρόκειται για αληθινό κομψοτέχνημα, στολίδι λαϊκής αρχιτεκτονικής στο οποίο εκφράζεται ο τρόπος επιβίωσης και επικοινωνίας των κατοίκων της εποχής εκείνης.

Το πέτρινο αυτό γεφύρι στη θέση "Καμάρα Πλακοβίτσας" στο Διάσελλο Άρτας έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4698/6218/3-2-1998 - ΦΕΚ 164/Β/25-2-1998) με ζώνη προστασίας 50 μ. περιμετρικά.

Άλλη ονομασία Μακρύκαμπος. Παλαιότερη ονομασία Μπλαγκοβίτσα, μετονομάστηκε το 1927

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ