Τι συμβαίνει με το Ταμείο Μολυβιάτη για πυρόπληκτους;


Μετά από καταγγελίες και πολλές ερωτήσεις από βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το Ταμείο Μολυβιάτη τελικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε να ξεκαθαρίσει το θέμα, μεταβιβάζοντας στοιχεία με τα συνολικά ποσά χρηματοδοτήσεων έργων από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων.


Τελικά πόσα από τα  χρήματα που προσφέρθηκαν ως δωρεές  στους πυρόπληκτους  έφτασαν στους ίδιους; Πόσα από τα χρήματα που δωρίστηκαν για να αναπτυχθεί μια περιοχή που έπαθε ανυπολόγιστη καταστροφή αξιοποιήθηκαν καταλλήλως;

Όπως προκύπτει από απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή μετά από ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Έφης Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Θανάση ΠετράκοΥ, Μαρίας Κανελλοπούλου, Βασίλη Χατζηλάμπρου)  μετά την κατάργηση του ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών), το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε ήταν ύψους 118.324.384,80 ευρώ, περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει τους βουλευτές ότι «ο λογαριασμός αυτός πιστώθηκε επίσης με το ποσό των 2.079.480,04 ευρώ το οποίο προέρχεται από τόκους (συνολική πίστωση 120.404.620,84 ευρώ!!!

Όπως ο υπουργός διευκρινίζει, έως και τις 10 Απριλίου 2013 ξοδεύτηκαν μετά από αιτήσεις φορέων 27.686.811,45 ευρώ.  Με απλά λόγια από τα 120 διαθέσιμα εκατομμύρια, χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 28!!!! Έτσι, το υπόλοιπο του λογαριασμού Αρωγής Πυρόπληκτων ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ.

Από αυτά τα 28 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αναλυτικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας- Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605,90 ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011, συνεχίζεται η χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, που είχαν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του και είχαν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα κονδύλια αυτά είναι δεσμευμένα μέχρι του ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους, δεδομένου ότι η εκταμίευσή τους γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ύστερα από σχετικό αίτημα του φορέα υλοποίησής τους.

Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο Ιούλιο, είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία της έρευνας της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη κατευθύνθηκαν και σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές. Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα περιληφθούν στην ετήσια έκθεσή της, που θα κατατεθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα.
Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ