The Guardian: Πάει για τουριστικό ρεκόρ η Ελλάδα


Ολα δείχνουν πως η χώρα ξαναλειτουργεί γράφει η εφημερίδα

Αριθμός-ρεκόρ τουριστών αναμένεται να φτάσει φέτος στην Ελλάδα, καθώς η χώρα που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας, επανεφευρίσκει τον εαυτό της, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, αναφερόμενη στη σπουδαιότητα της αύξησης του τουριστικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον Guardian, μπορεί η οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι πολίτες της να πλήττονται από το βαρύτερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοστεί σε περίοδο ειρήνης σε ανεπτυγμένη χώρα της Δύσης, «αλλά όλα δείχνουν πως η Ελλάδα ξαναλειτουργεί».

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «μετά από τρία χρόνια με επεισόδια, απεργίες, κοινωνική και πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, η χώρα φέτος περιμένει 17 εκατομμύρια τουρίστες. Αριθμός ρεκόρ που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά».

Για παράδειγμα, αναφέρει η εφημερίδα, ένα εκατομμύριο τουρίστες αναμένεται να υποδεχθεί η Μύκονος.

Μόνο οι ταξιδιώτες με κρουαζιερόπλοια, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται από τις ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί κατά 40%. Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν «προσθέσει» 1 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις στις πτήσεις τους για Ελλάδα.

Φέτος, μόνο από τη Ρωσία αναμένονται 1,2 εκατομμύρια τουρίστες, ποσοστό αυξημένο κατά 230%.

«Αυτό το νούμερο είναι τόσο μεγάλο που ο ΣΕΤΕ απασχολεί 20 άτομα από το προσωπικό του απλά για να βοηθούν στην έκδοση βίζας» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, στη βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η αύξηση στην τουριστική κίνηση οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην έκδοση βίζας για πολίτες που προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία.

Αυξημένες είναι και οι κρατήσεις από τη Γερμανία, κατά 15%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό οφείλεται και στην παρότρυνση της καγκελαρίου Μέρκελ προς τους συμπατριώτες της να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa επέλεξε την Αθήνα για να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του νέου αεροσκάφους της Β747-8, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου.

Όπως υποστηρίζει o Guardian, οι αφίξεις των τουριστών έχουν πολύ μεγάλη αξία για την Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της και ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, με ρεκόρ στην ανεργία που φτάνει το 28%, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

«Οι Έλληνες έμαθαν πολλά από την κρίση» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, τονίζοντας ότι προσπαθούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους τουρίστες.

«Η κρίση μας έχει μάθει να μην παίζουμε με τους πελάτες μας» επισημαίνει στο γιος του πρώτου ξενοδόχου της Μυκόνου και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ανδρέας Φιορεντίνος.

«Μας έχει κάνει πιο ενήμερους. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τη σημαντικότητα του τουρισμού στην οικονομία μας» προσθέτει, σημειώνοντας ότι το μοντέλο «άμμος, ήλιος, θάλασσα» έχει ξεπεραστεί.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού η χώρα θα πρέπει να ξεφύγει από τα στερεότυπα και τις αγκυλώσεις του δυσκίνητου κράτους, σύμφωνα με τον κ. Φιορεντίνο.

«Φέτος έπρεπε να τα κάνουμε όλα. Ακόμη και να καθαρίσουμε την παραλία, καθώς το κράτος δεν ήταν σε θέση να μας βοηθήσει. Αλλά στη ζωή όλα αλλάζουν. Η κρίση έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Οι τουρίστες μας έχουν αλλάξει και εμείς το ίδιο» λέει από την πλευρά του ο Νίκος Ξυδάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην παραλία της Μυκόνου Super Paradise.
 
tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ