Ο Αρτινός αρματολός της οδού Σίνα !!


Είναι ίσως το πιο αγαπητό πρόσωπο για τους επαγγελματίες της περιοχής και τους υπαλλήλους των γραφείων της οδού Ακαδημίας και Σίνα στο Κέντρο της Αθήνας

Του Νίκου Τσιαμτσίκα

Ο περιπτεράς στο συγκεκριμένο σημείο της πολύβουης Αθήνας, αρχικά ξαφνιάζει καθώς οι περαστικοί τον κοιτούν να φορά το αρβανίτικο φέσι του και να κρατά το καριοφίλι, το οποίο ο ίδιος κατασκεύασε στον ελεύθερο χρόνο του, όταν δηλαδή δεν εξυπηρετεί τους πελάτες του. (Φώτο)





Πρόκειται, για τον σκηνογράφο και καλό φωτογράφο, Νικηφόρο Γκανιάτσα, από την Άρτα, ο οποίος αφού καταναλώθηκε, όπως λέει ο ίδιος φτιάχνοντας σκηνικά για μεγάλες φίρμες και παραστάσεις του θεάτρου, κατέληξε στο περίπτερο για να βγάζει τα προς το ζειν.

Δεν εγκατέλειψε όμως ποτέ το όνειρο του να γυρίσει ταινία ένα ωραιότατο σενάριο που δουλεύει πάνω από 25 χρόνια, με θέμα το αρματολίκι και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Οι πολλοί φίλοι του, τον θυμούνται να επιλέγει προσεκτικά τους κομπάρσους και να κατασκευάζει μόνος του, τα σκηνικά, μπαούλα, καριοφίλια, γιαταγάνια και να προμηθεύεται ένα ένα από το Μέτσοβο τις στολές και τις ενδυμασίες, όπως οι κάπες των αρματολών και τα φεσάκια.



Όμως η παραγωγή της ταινίας δύσκολη, οι καιροί σε κρίση κι έτσι, αποφάσισε σιγά σιγά να εικονογραφήσει το σενάριο και να το κάνει ένα βιβλίο για παιδιά σχολικής ηλικίας με τον τίτλο "Το ταξίδι της Ελευθερίας".

Ο Νικηφόρος δεν χάνει την ευκαιρία να αφηγείται την ιστορία του σκλάβου που νίκησε τον αφέντη του και ελευθερώθηκε, σε κάθε γείτονα και πελάτη που σταματά ν' ακούσει την ιστορία του.

Του αρέσει να μιλά για το όνειρό του να εκδώσει κάποτε αυτό το εικονογραφημένο και η πίστη σ' αυτό που κάνει, αποπνέει αισιοδοξία και δύναμη.



Μια φορά οι φύλακες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που διατηρούσε παλαιότερα γραφείο στην περιοχή, τον είδαν να κατασκευάζει το καριοφίλι, αλλά εκείνο που κατάλαβαν αρχικά ήταν ότι ένας οπλοφόρος βρίσκεται δίπλα τους.

Βέβαια οι εξηγήσεις δόθηκαν και η παρεξήγηση λύθηκε αμέσως και ο Νικηφόρος, συνεχίζει χωρίς πρόβλημα σαν κλέφτης και αρματολός, να φορεί το φεσάκι του και να επιδεικνύει το καριοφίλι, πρόθυμος πάντα να εξιστορήσει μέρος του εικονογραφημένου, που όλοι ευχόμαστε κάποτε να εκδώσει, γιατί όποιος υπερασπίζεται και δεν εγκαταλείπει παρά τις δυσκολίες τα όνειρά του, αξίζει να τα δει να γίνονται κάποτε πραγματικότητα.

Νίκος Τσιαμτσίκας 
zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης