Ταινία για την αποτροπή της εκτροπής του Αώου


Τα βουνά μας, τα ποτάμια μας, οι λίμνες μας δεν είναι για πούλημα, ούτε για παζάρεμα ούτε για κερδοσκοπία

Ο ποταμός Αώος δεν είναι μία γαλάζια γραμμή στον χάρτη. Είναι χρόνος πέρα από τις μνήμες των παππούδων μας, είναι ιστορία, μύθοι, είναι χιλιάδες χρόνια και καιροί πούχουν λαξέψει το φαράγγι του. 


Εκεί κυλάει τα ορμητικά νερά του μέσα από την Βοβούσα, δίπλα απ' το Δίστρατο, τα Άρματα, τους Πάδες, το Παλιοσέλι, την Λάιστα, το Βρυσοχώρι, το Ηλιοχώρι, το Ελεύθερο, την Κόνιτσα. Αώος είναι η ταυτότητα αυτών των χωριών.

Κάτω απ' την σκιά του Σμόλικα, της Τραπεζίτσας, της Τύμφης τα νερά του ξεδιψάνε ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αρκούδες, αγριοκάτσικα. Αώος είναι πουλιά, δέντρα και λουλούδια απίστευτης ομορφιάς.

Είναι αρμονία. Είναι οι τέσσερις εποχές στο ζωντάνεμά τους. Είναι πέτρινες γέφυρες που μας δένουν με την νοσταλγία. Είναι τραγούδια που τραγούδησαν όλα αυτά. Είναι αχός, είναι αντάρα Είναι σπόρ όπως ράφτινγκ, κάνυονινγκ, καγιάκ, πεζοπορία. Είναι Βάλια Κάλντα, Αρκουδόρεμα, Μονή Στομίου.

Αώος είναι το όνομα μιας μοναδικής φύσης, ενός απαράμιλλου, καθηλωτικού, σπάνιου άγριου οικοσυστήματος που οι εξημερωμένοι Ευρωπαίοι έρχονται να θαυμάσουν γιατί είναι από τα λίγα που έχουν απομείνει.

Εντούτοις, όλα αυτά οι δικτατορίσκοι τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Το μόνο που βλέπουν είναι κυβικά νερό, έργα και παραδάκι . Όμως κάπως πρέπει να το βαφτίσουνε, να το φτιατσιδώσουνε για νάχουν κάτι να προτείνουν.

Η εκτροπή του Αώου είναι εκτροπή λογικής και άδειασμα ψυχής. Δεν περιμένουμε όμως από αυτούς καμία πονοψυχιά για την φύση. Τώρα τελευταία είναι μόδα να φορούνε τον μανδύα του τεχνοκράτη , να απαλλάσσονται από ενοχές και να αυτοχρίζονται φορείς της αλήθειας.

 

*Απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΕΟΣ Ιωαννίνων

 http://epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης