Στην Αθήνα ο Ρώσος πατριάρχης


-Βαρύνουσα σημασία, τόσο για την Εκκλησία όσο και για την κυβέρνηση, έχει η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλου, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το ερχόμενο Σάββατο

Δεδομένης της καλής σχέσης του Προκαθήμενου της Ρωσικής Εκκλησίας με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν, η κυβέρνηση θεωρεί την επίσκεψη μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Μόσχας - Αθήνας.


Αρκετές πληροφορίες κάνουν λόγο για πολυμελή αποστολή, ιερείς, δημοσιογράφους, αλλά και επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προσδίδει ιδιαίτερα επίσημο χαρακτήρα στην επίσκεψη του Πατριάρχη, για τον λόγο αυτό ο κ. Κύριλλος αναμένεται να συμμετάσχει στην πανηγυρική της συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αισιοδοξεί ότι θα υπάρξουν συμφωνίες που αφορούν τον θρησκευτικό τουρισμό, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οι δύο Εκκλησίες έχουν επαφές για το ζήτημα. Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανταποδίδει την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Μόσχα. Στην Αθήνα θα βρεθεί για δύο ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αγιον Ορος.

Ο Πατριάρχης αναμένεται στην πρωτεύουσα αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το βράδυ της ίδια ημέρας θα γίνει προς τιμήν του δοξολογία στον Αγιο Διονύσιο. Στη συνέχεια θα παρατεθεί δείπνο και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Την Κυριακή θα παραβρεθεί στην πανηγυρική συνοδική λειτουργία στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τη ρωσική κοινότητα και την εκκλησία Παναγία Σουμελά Αχαρνών.

Σημειώνεται πως ο Πατριάρχης θα δωρίσει στον ναό τεμάχιο του λειψάνου του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ ως ένδειξη αγάπης και φιλίας των δύο ομόθρησκων χωρών. Το βράδυ θα επισκεφθεί τα γραφεία της «Αποστολής», προκειμένου να ενημερωθεί για το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής.

Ο Πατριάρχης Μόσχας, αφού ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, θα μεταβεί στο Αγιον Ορος όπου θα επισκεφθεί τις πρώτες τέσσερις τη τάξει Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Χαλανδρίου, Βατοπεδίου -είναι γνωστές οι σχέσεις της Μόσχας με τον ηγούμενο Εφραίμ- και το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, όπου θα διανυκτερεύσει και τις τρεις νύχτες.

Ο Ρώσος Πατριάρχης γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας (Λένινγκραντ) στις 20 Νοεμβρίου 1946. Στις 27 Ιανουαρίου 2009 εξελέγη 16ος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Σημειώνεται ότι πριν από δέκα ημέρες κληρικοί του Πατριαρχείου Μόσχας πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Αθήνα και είχαν σειρά επαφών με στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να καθορίσουν το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ρώσου προκαθημένου.

Για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια επισκέπτεται την Αθήνα Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τελευταία ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν ο τότε Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος είχε έρθει στην πρωτεύουσα προσκεκλημένος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Ωστόσο, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχει επισκεφθεί ξανά την Αθήνα, το 2000, ως μητροπολίτης Σμολένσκ και πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Σε εκείνη την επίσκεψη είχε συναντηθεί με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης