«Υπερβολικά μακριά» πάει η πολιτική λιτότητας, λέει (και) ο Μάρτιν Σουλτς

 
Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ πηγαίνουν «υπερβολικά μακριά» στην πολιτική της λιτότητας, εκτιμά ο γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L' Echo. «Η ΕΕ είναι σε θλιβερή κατάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τον Σουλτς, «καμιά εθνική οικονομία δεν ανορθώνεται χωρίς οικονομική ανάκαμψη με στρατηγικούς επενδυτές».

Όσον αφορά τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ, που υποστηρίζει την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, την οποία οι Γάλλοι σοσιαλιστές κατηγορούν για «εγωιστική αδιαλλαξία», ο Σουλτς επιλέγει μια μάλλον διπλωματική απάντηση:

«Δεν μπορώ να κατηγορήσω την Μέρκελ ότι αποφασίζει μόνη, ενώ υπάρχουν 26 ακόμη ηγέτες γύρω από το τραπέζι στο Συμβούλιο. Η Γερμανία δεν έχει παρ ά μια ψήφο.»

Αναφέρεται επίσης στον Φρανσουά Ολάντ και στις θέσεις που εκφράζει για την ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης, αλλά αναρωτιέται και ο ίδιος: πού βρίσκονται τα μέτρα για την ανάπτυξη που είχαν ανακοινωθεί;

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του εν όψει των ευρωεκλογών του 2014, ο Σουλτς λέει ότι «καταλαβαίνει τον κόσμο που είναι απογοητευμένος», σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι σε θλιβερή κατάσταση.

«Πρέπει να πάμε να βρούμε τους πολίτες εκεί όπου βρίσκονται. Και βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση σκεπτικισμού που είναι κατανοητός: είναι η αναποτελεσματικότητα της ΕΕ, η έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις, μια τρόικα που επιβάλλει μέτρα στις χώρες.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

http://news.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης