5 προσοδοφόρες(?) καλλιέργειες


Ο λόγος για τις εναλλακτικές καλλιέργειες των γνωστών φυτών ιπποφαές, μύρτιλλο, πιπεριά, φραγκόσυκο και λεβάντα

Πρόκειται για καλλιέργειες που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα και μπορούν να αξιοποιήσουν ακόμη και φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη. 


Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των καλλιεργειών αυτών, που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

5 καλλιέργειες υπόσχονται υψηλό εισόδημα στους αγρότες

Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» με τη συνδρομή του κ. Γάτσιου παρουσιάζουν τα μυστικά, τις αποδόσεις και τις ποικιλίες πέντε φυτών, οι καλλιέργειες των οποίων αποδίδουν έσοδα ανά στρέμμα που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Το ιπποφαές είναι ένα φυτό που διαθέτει ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες και είναι περιζήτητο σε όλο τον κόσμο, με τις πρώτες επενδύσεις να έχουν υλοποιηθεί σε Κοζάνη, Πέλλα, Κρήτη και Φθιώτιδα.

Το φραγκόσυκο, αν και δεν καλλιεργείται ακόμα συστηματικά στη χώρα μας, υπόσχεται υψηλά έσοδα, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά εδάφη. Στην Ελλάδα συναντώνται αυτοφυή δένδρα διάσπαρτα σε περιοχές της νότιας και νησιωτικής Ελλάδας, όπου το κλίμα είναι κυρίως ξηροθερμικό.
 
Η πιπεριά πέραν του ότι αποτελεί ένα προϊόν που μπορεί να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό λόγω της σταθερά ανοδικής τάσης στη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού, διαθέτει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην ελληνική αγορά. Οι εγχώριες ανάγκες καλύπτονται με εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως από την Ολλανδία, εξαιτίας της ελλειμματικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Η αποξηραμένη λεβάντα που προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια φθάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες όταν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.

«Καυτές» αποδόσεις από την πιπεριά

Σε μία υπαίθρια καλλιέργεια η πιπεριά μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 1.500-2.000 ευρώ το στρέμμα
 
Σε μία υπαίθρια καλλιέργεια η πιπεριά μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 1.500-2.000 ευρώ το στρέμμα
«Καυτές» αποδόσεις υπόσχεται η πιπεριά στις υπαίθριες καλλιέργειες, αλλά κυρίως στα θερμοκήπια όπου η στρεμματική παραγωγή κυμαίνεται από 4,5 έως 7 τόνους.

Σε υπαίθριες καλλιέργειες η μέση παραγωγή είναι 2.500-3.000 κιλά το στρέμμα, ενώ οι αποδόσεις της πιπεριάς μπορεί να φθάσουν τα 7.000 κιλά το στρέμμα στα θερμοκήπια και σε μερικές περιπτώσεις μέχρι 10 τόνους. Οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί για τις πράσινες πιπεριές είναι γύρω στο 0,9-1,3 ευρώ το κιλό ενώ για τις έγχρωμες γύρω στα 2 ευρώ το κιλό.

Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας μπορεί να είναι 1.000-1.500 ευρώ το στρέμμα. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καλλιέργειας αφορά τη συγκομιδή των καρπών, που γίνεται με τα χέρια. Σε μία υπαίθρια καλλιέργεια μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 1.500-2.000 ευρώ το στρέμμα.

Η πιπεριά μπορεί να καλλιεργηθεί σε έδαφος που μπορεί να είναι αμμώδες, αμμοπηλώδες ή πηλοαμμώδες. Θα πρέπει να έχει καλή στράγγιση, υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και ρΗ 6-7. Τα φυτά της πιπεριάς αναπτύσσονται κανονικά σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 16-18ο C, κατά τη νύχτα και 22-28ο C την ημέρα.

Φύτευση
Η φύτευση των φυταρίων γίνεται σε μονές ή διπλές γραμμές. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι 60 εκ και μεταξύ των φυτών επάνω σε κάθε γραμμή 30 εκατ.

Η πιπεριά είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε νερό. Η λίπανση πρέπει να γίνεται με προσοχή στην καλλιέργεια αυτή επειδή είναι φυτό που έχει μεγάλες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Η κοπριά πρέπει να χρησιμοποιείται στη λίπανση της πιπεριάς, σε ποσότητα 3-4 τόνους το στρέμμα.
Τα ζιζάνια πρέπει να καταστρέφονται με σκαλίσματα ή με κάλυψη του εδάφους με μαύρο πλαστικό και άρδευση με σταγόνες.
Η πιπεριά πρέπει να υποστυλώνεται επειδή βελτιώνεται η ηλιοφάνεια και ο αερισμός των φυτών με αποτέλεσμα την καλύτερη και μεγαλύτερη παραγωγή.

Οι καρποί της πιπεριάς μπορεί να συγκομισθούν όταν είναι άωροι (στάδιο του ώριμου πράσινου) το οποίο χαρακτηρίζεται από το σκούρο γυαλιστερό πράσινο χρώμα, ή όταν είναι ώριμοι και όταν έχουν αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας τους. Στο στάδιο που συγκομίζονται πράσινοι οι καρποί, τότε αυτοί έχουν φτάσει στο μέγιστο μέγεθος.

Σε περίπτωση που οι καρποί συγκομίζονται ώριμοι, τότε παραμένουν διπλάσιο χρόνο επάνω στα φυτά με αποτέλεσμα τη μειωμένη συνολική παραγωγή. Απαιτείται μία περίοδος 6 εβδομάδων που πρέπει να παραμείνουν επάνω στα φυτά και γι' αυτό οι τιμές παραγωγού στις έγχρωμες πιπεριές είναι σχεδόν διπλάσιες από τις πράσινες.
Η κοπή των καρπών γίνεται με τα χέρια ή με ψαλίδι ή με μαχαίρι και μαζί με τον καρπό κόβεται και ένα τμήμα του μίσχου ώστε να διατηρούνται για περισσότερο χρόνο οι καρποί.

Οι τεχνικές καλλιέργειας
Εσοδα 1.500€ ανά στρέμμα από το φραγκόσυκο


Με μια μέση στρεμματική παραγωγή καρπών που υπερβαίνει τους 2 τόνους, η καλλιέργεια του φραγκόσυκου μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα άνω των 1.500 ευρώ ανά στρέμμα.

Το φραγκόσυκο είναι ένα δενδρώδες φυτό που μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-5 μέτρα. Σε κάθε πεπλατυσμένο βλαστό υπάρχουν μέχρι 30 άνθη. Ο καρπός του είναι το φραγκόσυκο. Είναι σαρκώδης περιέχει μεγάλο αριθμό σπερμάτων και ζυγίζει 150-450 γραμμάρια. Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία, από το κίτρινο το λευκό και το κόκκινο.

Το φυτό αυτό αναπτύσσεται καλά σε περιοχές με χαμηλή υγρομετρία, με μεγάλη ηλιοφάνεια και που διακρίνονται από τα θερμά και ξηρά καλοκαίρια. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα. Πολλαπλασιάζεται δύσκολα με σπέρματα, ευκολότερα όμως με μοσχεύματα.
Τα είδη του καλλιεργούμενου φραγκόσυκου είναι τρία. Το κίτρινο, το λευκό και το κόκκινο.

Το φραγκόσυκο καρποφορεί μετά το 3ο έτος και έχει σε πλήρη παραγωγή αποδόσεις 100-150 κιλά ανά φυτό. Το φυτό είναι σε πλήρη παραγωγή μετά το 7ο έτος. Σε αρδευόμενη καλλιέργεια μπορεί να επιτευχθεί παραγωγή 3.000-4.000 κιλά το στρέμμα.

Πολύ μεγάλη ζήτηση έχει το έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου και το οποίο προωθείται στην αγορά, σαν ελιξίριο της νεότητας. Στην Αμερική παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου, ένα είδος λευκού αλεύρου από το οποίο παράγεται ένα είδος ψωμιού.

Στη Σικελία παρασκευάζουν ένα λικέρ, το Ficodi, ενώ από τους καρπούς και τα άνθη παρασκευάζουν αλοιφές πολύ καλές για το δέρμα.
Στο Μεξικό παράγεται από τους καρπούς του φραγκόσυκου το γνωστό αλκοολούχο ποτό, η τεκίλα.

Στην Ελλάδα η φραγκοσυκιά ακόμη δεν καλλιεργείται συστηματικά, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική καλλιέργεια για πολλά μέρη της χώρας μας, με πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, η Τυνησία, η Αλγερία καλλιεργούν τα φραγκόσυκα σε μεγάλες εκτάσεις, κάνοντας ταυτόχρονα εξαγωγές.

Οι τιμές στη διεθνή αγορά ποικίλλουν ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.
Οι καρποί της πωλούνται από 2-5 ευρώ το κιλό, ενώ στα κλαδόφυλλα η τιμή τους εξαρτάται από το μέγεθός τους από 0,7-7,0 ευρώ το τεμάχιο. Το αλκοολικό ποτό που παράγεται από το φραγκόσυκο από 3-6 ευρώ το λίτρο.

Ιπποφαές
Κερδοφόρο και περιζήτητο

5 καλλιέργειες υπόσχονται υψηλό εισόδημα στους αγρότες
Εισόδημα που ξεπερνά τα 1.500 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να αποδώσει το ιπποφαές, με το κόστος εγκατάστασης να ανέρχεται σε 800-900 ευρώ το στρέμμα και μια μέση στρεμματική παραγωγή 1.000 κιλών.

Το ιπποφαές είναι ένα φυτό που προσαρμόζεται πολύ καλά στις αντιξοότητες του κλίματος. Το ιπποφαές μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες από -43ο μέχρι +40ο C. Αν και αντέχει στην ξηρασία, η αφθονία των βροχοπτώσεων ευνοεί την παραγωγή καρπών. Είναι φυτό που προσαρμόζεται και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε οριακά εδάφη όπως είναι τα χαλικώδη ή τα αμμώδη εδάφη που είναι φτωχά σε θρεπτικές ουσίες.

Είναι ένα από τα ελάχιστα είδη φυτών του οποίου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη, όπως είναι οι καρποί, τα φύλλα, ο φλοιός, οι βλαστοί, οι σπόροι, το ξύλο και το ριζικό του σύστημα. Οι καρποί του ιπποφαούς είναι μεταξύ των πλέον θρεπτικών και πλούσιων σε βιταμίνες καρπών. Το ιπποφαές χρησιμοποιείται:
Αλκοολούχων ποτών, όπως είναι διάφορα λικέρ, απεριτίφ κ.λπ.
Τα φύλλα, οι νεαροί βλαστοί και η πούλπα των καρπών μετά την επεξεργασία της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ζωοτροφή των αγροτικών ζώων.
Το έλαιο του ιπποφαούς είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση των ερεθισμών του δέρματος, δερματίτιδων, εκζεμάτων κ.λπ.
  • Ως τρόφιμο και ζωοτροφή. Για την παραγωγή χυμών που είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνες,
  • Ως φαρμακευτικό φυτό.
  • Στη βιομηχανία καλλυντικών.
  • Ως φυτό με χρωστικές ιδιότητες. στη βιομηχανία της βαφής των νημάτων.
Λεβάντα
Ακαθάριστο εισόδημα 2.000 ευρώ το στρέμμα


Η λεβάντα μπορεί να δώσει ένα ακαθάριστο εισόδημα 2.000 ευρώ το στρέμμα με ένα καθαρό κέρδος που φθάνει και ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Υπάρχουν 30 περίπου είδη λεβάντας. Το πιο παραγωγικό είδος είναι το υβρίδιο Lavandula hybrida, που προήλθε από τη διασταύρωση της Lavandula vera και της Lavandula spica.

Είναι ένας μικρός θάμνος ύψους 30-80cm με τετράγωνους όρθιους βλαστούς. Εχει φύλλα αντίθετα, γραμμοειδή, τεφρού χρώματος, με λίγο χνούδι. Οι ανθοφόροι του οφθαλμοί είναι απλοί και δεν φέρουν φύλλα σε αρκετή από την βάση τους απόσταση. Τα άνθη σχηματίζουν επάκριους, επιμήκεις κυλινδρικούς στάχεις και έχουν χρώμα κυανό. Ανάλογα με το υψόμετρο ανθίζει Ιούλιο-Αύγουστο. Το αιθέριο έλαιό του είναι εξαιρετικής ποιότητας, ευρίσκεται στους χλωρούς ανθοφόρους βλαστούς σε ποσοστό 0,5-1%.

Οι τοποθεσίες που συνήθως καλλιεργείται διακρίνονται από τον ψυχρό χειμώνα αλλά δεν έχουν παγετούς ανοίξεως, ενώ έχουν ξηρό και πολύ θερμό καλοκαίρι. Προτιμώνται οι περιοχές στις οποίες πέφτουν αρκετές βροχές τον Μάιο - Ιούνιο και σε αραιά διαστήματα τους άλλους μήνες του καλοκαιριού. Η συλλογή γίνεται όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθηση.

Τον Αύγουστο τα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα. Η συλλογή γίνεται από τον πρώτο χρόνο της φυτεύσεως, η δε παραγωγή είναι μικρή (50 κιλά/ στρέμμα), το δεύτερο και τρίτο έτος (100 και 200 κιλά/ στρέμμα), από το τέταρτο και μετά 500-600 κιλά / στρέμμα. Οι ποσότητες αυτές αφορούν το υβρίδιο, ενώ η Lavandula vera δίνει μικρότερες αποδόσεις (400 κιλά /στρέμμα). Η οικονομική ζωή μίας φυτείας διαρκεί 7-10 χρόνια.

Μύρτιλλο: Υψηλή ζήτηση και κέρδη

5 καλλιέργειες υπόσχονται υψηλό εισόδημα στους αγρότες

Διόλου ευκαταφρόνητες είναι οι αποδόσεις του μύρτιλλου, παρά το υψηλό κόστος καλλιέργειας, με τις τιμές παραγωγού να βρίσκονται σε διαρκή άνοδο εξαιτίας της υψηλής ζήτησης του προϊόντος. Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος δενδρώδους μύρτιλλου υπολογίζεται σε 900-1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Το ετήσιο κόστος καλλιέργειας, συντήρησης και συγκομιδής των καρπών ενός στρέμματος μπλούμπερι σε πλήρη ανάπτυξη ανέρχεται περίπου σε 1.500 ευρώ/στρέμμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έσοδα που μπορεί να έχει κανείς από αυτή την καλλιέργεια είναι περίπου 4.000 ευρώ ανά στρέμμα, το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα μπορεί να ξεπεράσει τις 2.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Το μύρτιλλο φύεται σε μία μεγάλη ποικιλία κλίματος. Το φυτό αυτό είναι ανθεκτικό πολύ στο ψύχος, μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -28ο C ή και χαμηλότερες ακόμη.
Το μύρτιλλο διακρίνεται για τους υπέροχους καρπούς του τόσον από γευστικής απόψεως όσον και λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα κ.λπ.

Οι καρποί του μύρτιλλου έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, καταναλώνονται δε ως νωποί αλλά και ως κατεψυγμένοι ή και μεταποιημένοι. Τα προϊόντα του μύρτιλλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων (χυμοί, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, εσάνς κ.λπ) φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών, βιομηχανίες λειτουργικών τροφίμων κ.λπ.

 http://www.agrotikabook.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ