Σήμερα "Η Αποκάλυψη του Ιωάννη" κατά Ν.Παπακώστα από την ERT WORLD


To ποιητικό – θεατρικό αριστούργημα του μεγάλου Ηπειρώτη σήμερα ώρα 18.30 σε παγκόσμιο δίκτυο από την ERT WORLD. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η “Αποκάλυψη του Ιωάννη”, ένα πανανθρώπινο έργο, που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, την αγωνία και την υπέρβαση, με την ποιητική απόδοση του Νίκου Παπακώστα, που χαρακτηρίστηκε αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας,...


... αλλά και την συμμετοχή κορυφαίων ηθοποιών του πρωτοποριακού Θεάτρου παρουσιάζεται σε παγκόσμιο δίκτυο από την ERT WORLD σήμερα στις 18:30, όπως παρουσιάστηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του μεγάλου έργου της Χριστιανοσύνης ή να προτείνονται αυθαίρετες ερμηνείες, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο κοινό, αναδεικνύοντας όλη την μοναδικότητά του. Όλη την ξεχωριστή του δύναμη, τους πολλαπλούς συμβολισμούς του και το θείο μεγαλείο, όπως αποκαλύπτεται από τα οράματα και το λόγο του Ιωάννη.

Ο Νίκος Παπακώστας επεδίωξε να κάνει πιο κατανοητό στον αναγνώστη και τον ακροατή ένα εξαιρετικά δύσκολο και μερικές φορές στριφνό και δυσνόητο κείμενο και αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε στη μετάφραση και την ποιητική του απόδοση μια απλή, κατανοητή και χωρίς ακρότητες γλώσσα. Χαρακτηριστικές αναφορές του ημερήσιου και περιοδικού τύπου σημειώνουν:

«Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, στην καινούργια έμμετρη απόδοση δια χειρός Νίκου Παπακώστα αποτελεί μία ευφάνταστη και συνάμα ακριβή ποιητική ματιά του σπάνιου και αρχετυπικού αυτού έργου»  

Η παράστασή, διαδραστική, συνοδευόμενη από βίντεο που προβάλλονται όλες οι εικαστικές απεικονίσεις της Αποκάλυψης την χρονική περίοδο από το 950 έως και το 1870 καθώς και street art εικαστικές παρεμβάσεις (προϊόν επίπονης έρευνας και δουλειάς δύο και πλέον ετών) ακολουθούμενη από την εμπλουτισμένη με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα και μοτίβα μουσική, ευελπιστεί να αναδείξει την εντυπωσιακή, πυκνή και πλήρη μάχη των δυνάμεων του πρωτότυπου έργου.  

Το Σκοτάδι απέναντι στο Φως, οι Δαίμονες απέναντι στους Αγγέλους, ο ανθρώπινος Φόβος απέναντι στη αρχέγονη Γνώση. Εδώ συναντώνται, τόσο εικαστικά όσο και ερμηνευτικά, τα στοιχεία της φύσης με τα συμβολικά στοιχειά της Αποκάλυψης. Κύρια στοιχεία μας η μουσική, η εικόνα κι ο λόγος. Ο ήχος με τη σιωπή του και το φως με τη σκιά του.”

Στην παράσταση σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εικαστικές δημιουργίες του Stam Bside, οι εκπληκτικοί φωτισμοί της Tάκη Ποδαρόπουλου, και τα ηχητικά εφέ του Δημήτρη Ελένη, που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο, εντυπωσιακό σκηνικό περιβάλλον, συνταιριαστό με το έργο. Προηχογραφημένα μουσικά κομμάτια του Νίκου Παπακώστα, που γράφτηκαν ειδικά για το έργο αγκαλιάζουν και προβάλλουν τον ποιητικό λόγο αρμονικά, δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη  κατα Νίκο Παπακώστα  παρουσιάζεται  με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την αιγίδα του κορυφαίου πολιτιστικού Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και οι κριτικές που απέσπασε  υπήρξαν διθυραμβικές από όλα τα ΜΜΕ. Ήδη συζητείται το μεγάλο αυτό έργο να ανέβει και στην Άρτα την περίοδο του Πάσχα, σε συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας και του Δήμου Αρταίων.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
Ποιητική απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά, μουσική και σκηνοθεσία: Νίκου Παπακώστα.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί:            
Δανάη Παπουτσή, Περικλής Κασσανδρινός, Δημήτρης Τσολάκης, Μάρω Αγρίτη, Αννα Βασιλείου, Θέμης Αμοιρίδης, Ράνια Αηδώνη, Θέμης Μητρόπουλος.

Αφηγητής: Νικος Παπακώστας
Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιάννης Παπαϊωάννου
Σκηνογραφία: Μιχάλης Αθανασιάδης
Εικαστική δημιουργία: Stam Bside
Φωτισμοί: Tάκης Ποδαρόπουλος
Ηχητικά εφέ: Δημήτρης Ελένης
Floor manager : Φλώρα Αποστολοπούλου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης