Κομισιόν: Πιθανή η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου


Τροχιοδεικτική αποδεικνύεται τελικά η βόμβα που έριξε χθες ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος διάσωσης της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Σε σημερινές της δηλώσεις η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, χαρακτήρισε «πιθανό» να συμπεριληφθεί μελλοντικά στο ευρωπαϊκό δίκαιο το «bail in», δηλαδή η διάσωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με κεφάλαια καταθετών, προσθέτοντας όμως ότι καταθέτες με ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ δεν θα πρέπει να πλήττονται.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση κεφάλαια καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», είπε η εκπρόσωπος του κ. Μπαρνιέ.
«Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τελεί υπό συζήτηση, δεν εξαιρείται (η πιθανότητα) καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να αποτελέσουν εργαλεία κατάλληλα για το bail - in», σημείωσε η Σαντάλ Χιουζ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης.
«Είναι μια πιθανότητα», κατέληξε.

Θετικός στην ιδέα ενσωμάτωσης του κυπριακού μοντέλου διάσωσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα εμφανίστηκε με σημερινές του δηλώσεις και ο Φινλανδός πρωθυπουργό, Γιούρκι Κατάινεν.
Μιλώντας σε σεμινάριο στο Ελσίνκι, ο κ. Κατάινεν τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα της γενικής ιδέας ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι δυνατόν να αναλαμβάνει το κόστος μιας διάσωσης, ώστε να τηρούνται έτσι, οι «κανόνες μιας δίκαιης, ελεύθερης αγοράς».

«Αποψή μου είναι ότι ολόκληρη η τραπεζική ένωση θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη λογική του 'bail in' (σσ: δηλαδή της διάσωσης χωρίς εξωτερική βοήθεια). Ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μια κανονική οικονομία της αγοράς, έτσι ώστε ιδιοκτήτες και επενδυτές να υφίστανται απώλειες σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας».

Η δήλωση Κατάινεν έρχεται μία ημέρα μετά από ανάλογη τοποθέτηση του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που παρότι γρήγορα ο ίδιος έσπευσε να ανασκευάσει, είχε προηγουμένως προλάβει να βυθίσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
 
Νέες αποστάσεις από ΕΚΤ

Ωστόσο αποστάσεις έλαβαν και σήμερα από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Εβαλντ Νοβότνι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε δηλώσεις του επανέλαβε: «Η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν συνιστά μοντέλο για άλλες περιπτώσεις».

Νωρίτερα ο Μπενουά Κερ, μέλος επίσης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, δήλωσε ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η ρύθμιση του τραπεζικού τομέα, με την ΕΚΤ να δρα ως ανεξάρτητος επιτηρητής στα πλαίσια της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

«Το πρώτο μάθημα είναι ότι χρειάζεται καλύτερος έλεγχος των τραπεζών» δήλωσε ο Κερ, προσθέτοντας:
«Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή και αυτό θα συμβεί από τα μέσα του 2014 και αυτή θα είναι η ΕΚΤ και πρέπει να εντοπίζουμε τα προβλήματα στην ευρωζώνη νωρίτερα».

Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η διάσωση της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο για την διαχείριση κρίσεων σε άλλες χώρες.

«Νομίζω ότι ο Ντάισελμπλουμ έκανε λάθος που το είπε αυτό. Η εμπειρία της Κύπρου δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη επειδή η κατάσταση έφτασε σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα», ξεκαθάρισε ο Κερ.

ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ