Πόλεμος νεύρων για τις καταθέσεις


Σφοδρή σύγκρουση στους κόλπους της Ευρωζώνης πυροδότησε το «δόγμα Ντάισελμπλουμ» για τις τραπεζικές κρίσεις. Στην επέκταση του «κουρέματος» αντιτάσσονται Ντράγκι, Ολάντ και Ραχόι.


Ευρωπαϊκός... πόλεμος ξέσπασε χθες μετά τη «βόμβα» που έριξε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι το μοντέλο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών μέσω «κουρέματος» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες-μέλη.

Ευρωπαίοι ηγέτες θεώρησαν ότι πίσω από την τοποθέτηση του Ολλανδού αξιωματούχου υποκρύπτεται η πρόθεση της Γερμανίας και των... δορυφόρων της να «κάνουν πίσω» σε σχέση με τη δέσμευση που είχαν αναλάβει τον Ιούνιο του 2012, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να διασώζει απευθείας τις τράπεζες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο... αντιμαχόμενα στρατόπεδα εντός της Ευρωζώνης.

Από τη μία την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στη θέση του Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασαν ο πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων είναι μία «αμετάκλητη αρχή» και πως η περίπτωση της Κύπρου είναι «μία και μοναδική».

Πόλεμος νεύρων για τις καταθέσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ενημέρωση του Κάρολου Παπούλια μίλησε «για μία λύση που αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα».

Στην αντίπερα όχθη στο πλευρό του επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκαν τόσο ο Επίτροπος Μπαρνιέ, ο οποίος διά της εκπροσώπου του γνωστοποίησε ότι εξετάζεται ένα νέο σχέδιο που θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, όσο και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γ. Κατάινεν.
 
Επανήλθε

Η κόντρα αναμένεται να συνεχισθεί και να μεταφερθεί στις συνεδριάσεις των κοινοτικών οργάνων αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ επανήλθε χθες αργά το βράδυ δηλώνοντας πως «δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους τα κράτη ή οι φορολογούμενοι, αλλά θα πρέπει να συμβάλλουν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες».

Στο μοναδικό σημείο που συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι στην εγγύηση των καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό στο Παρίσι τόνισε πως «η Κύπρος αποτέλεσε ειδική περίπτωση, η εγγύηση των καταθέσεων είναι αμετάκλητη αρχή».
«Η ευρωπαϊκή συμφωνία είναι έκτακτη και ειδική, η εφαρμογή της είναι μόνο για την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Ραχόι.

Εξάλλου το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Εβάλντ Νοβότνι αποσαφήνισε ότι «η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν συνιστά μοντέλο για άλλες περιπτώσεις». Ο Μπενουά Κερ, επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με τον επικεφαλής του Eurogroup.

«Νομίζω ότι ο Ντάισελμπλουμ έκανε λάθος που το είπε αυτό. Η εμπειρία της Κύπρου δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο κ. Κερ.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της εκπροσώπου του επιτρόπου Μπαρνιέ, κ. Σαντάλ Χιουζ, σύμφωνα με την οποία «στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις».

Επιβεβαιώνοντας ότι πίσω από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ βρίσκεται ο... άξονας των «σκληρών του ευρώ», ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γ. Κατάινεν εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα ενσωμάτωσης του κυπριακού μοντέλου διάσωσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υιοθέτησης της γενικής ιδέας ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι δυνατόν να αναλαμβάνει το κόστος μιας διάσωσης, ώστε να τηρούνται έτσι οι «κανόνες μιας δίκαιης, ελεύθερης αγοράς».

Κώστας Τσαχάκης - Βαγγέλης Δεμίρης

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ