Πετυχημένη η εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Άρτας


Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013, ώρα 20:00, στην αίθουσα Διώνη, το Μουσικό Σχολείο Άρτας, μέλος του δικτύου συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO (ASPnet), παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Π. Καβάφη με τίτλο: «Σκιά και νυξ είν’ η Σιγή˙ ο Λόγος, η ημέρα.» Ένα ταξίδι – αφιέρωμα στην ποίηση του Καβάφη, από το σκοτάδι προς το φως. 


Αφορμή για το αφιέρωμα αυτό, αποτέλεσε ο ορισμός του 2013 ως έτος Καβάφη από την ελληνική επιτροπή της UNESCO.

Τα ποιήματα που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν, αποτέλεσαν πρόσκληση για ένα ταξίδι από το σκοτάδι της σιγής του νου και των αισθημάτων, προς το φως της αποκάλυψης του δυναμικού μας που αφήνουμε ανεκμετάλλευτο και της ανάληψης της προσωπικής μας ευθύνης για την πορεία της ζωής μας. Ο τρόπος παρουσίασης των ποιημάτων, μουσικοθεατρικός. Άλλωστε, ο ιδιότυπος λόγος του ποιητή πλάθει εικόνες που αποτυπώνονται έντονα στο νου του αναγνώστη.


Κάθε ποίημα αφηγείται μια ιστορία που χτίζεται με τρόπο θεατρικό για να αποδώσει, άλλοτε τα ανθρώπινα αδιέξοδα, τη μοίρα των ανθρώπων, την αξιοπρέπεια και το χρέος και άλλοτε τη διεισδυτική ματιά του ποιητή πάνω στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής και του τόπου του, ματιά που ξαφνιάζει με τη διαχρονικότητα των συμπερασμάτων της.

Παράλληλα, στο φουαγιέ της αίθουσας Διώνη εκτέθηκαν έργα των μαθητών του σχολείου (ζωγραφική, γλυπτά) εμπνευσμένα από τα ποιήματα Περιμένοντας τους Βαρβάρους και Ιθάκη. Η κα Ελένη Ρούμκου, σχολική σύμβουλος των φιλολόγων, μας τίμησε με την παρουσία της και τη σύντομη εισήγησή της με τίτλο: «Η καβαφική θεώρηση του ανθρώπου».

 Με την παρουσία τους επίσης μας τίμησαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αρταίων κος Δημήτριος Κέφης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Βικτωρία Βασιλάκη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας κος Νικόλαος Ράπτης, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων κος Ευάγγελος Καραμπάς, οι αιρετοί του Π.Υ.Σ.Δ.Ε Άρτας κα Μαρία Δέτσικα και κος Κωνσταντίνος Κωσταβασίλης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε Άρτας κος Μανόλης Φραγγίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Αναστασία Σίμου και κα Μάρω Νάκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ‘Σκουφάς’ κος Ιωάννης Κουτσούμπας, πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες των μαθητών μας.


Το αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου Άρτας έδωσε τη δική του οπτική στη διαχρονικότητα του έργου του Κωνσταντίνου Καβάφη καταδεικνύοντας παράλληλα πως μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση ενός θέματος και την αρμονική συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών παράγεται ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής αξίας και βιωματικής μάθησης.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται φανερό πως το σύγχρονο σχολείο μπορεί και επιβάλλεται, να ξεφύγει από τον παραδοσιακό του ρόλο και να μεταμορφωθεί σε ένα σχολείο ανοιχτό στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, κοντά στα κοινωνικά ζητήματα και στις ανάγκες των μαθητών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης