Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα


Ούριος άνεμος πνέει στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στην Ελλάδα, καθώς οι φόβοι για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ έχουν ξεπεραστεί. Αυτή είναι η διαπίστωση που κάνουν τα πρακτορεία Wall Street Journal και Dow Jones Newswires.


Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στη χώρα, τοποθετούμενοι σε όλους τους κλάδους, από την κτηματαγορά έως και τις μετοχές εταιρειών του ενεργειακού τομέα.

«Μια νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στη χώρα και στην κυβέρνησή της υποδηλώνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από την πτωτική της τροχιά» επισημαίνει το άρθρο, όπου σημειώνεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν και έχουν επιστρέψει σε επίπεδα που ήταν πριν από τα τέλη του 2010.

Με δεδομένο ότι οι αγορές προηγούνται της ανάκαμψης της οικονομίας για διάστημα μεταξύ έξι μηνών έως έναν χρόνο, οι ξένοι οίκοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτές, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Τον κ. Σαμαρά έχουν επισκεφθεί από την αρχή του χρόνου σημαντικοί επιχειρηματίες από ΗΠΑ και Καναδά, όπως η ηγεσία των Fairfax Financial Holdings (Prem Watsa ή «ο Καναδός κ. Γουόρεν Μπάφετ»), Fidelity Investments, Brookfield Asset Management, Capital Group Companies και WL Ross & Co LLC.

Κατά τις επαφές του παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την πορεία της οικονομίας, ενώ κατά τις πληροφορίες συζητήθηκαν οι εφ' όλης της ύλης «επενδυτικές ευκαιρίες» - από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τον τουρισμό μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι επιχειρηματίες λέγεται ότι εστίαζαν στα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της φορολογικής ασάφειας, ενώ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δρομολογεί «τη ριζική αντιμετώπισή τους».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια με σημαντική θέση στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικά, η καναδική Fairfax έχει ελληνική παρουσία από τον περασμένο Αύγουστο, όταν απέκτησε το 15% των μετοχών της Eurobank Properties, με αξία συναλλαγής στα 42,8 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Prem Watsa δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για επέκταση των δραστηριοτήτων στη χώρα, ενώ έχει ήδη βολιδοσκοπήσει την απόκτηση συμμετοχών στο real estate.

madata.gr
Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης