Γιατί οι άνδρες σταμάτησαν να φορούν τακούνια;


Μπορεί να θεωρούνται σύμβολο θηλυκότητας αλλά για κάποιους αιώνες τα τακούνια ήταν σημαντικό αξεσουάρ για άνδρες...
 

Ειδικός από το μουσείο παπουτσιών του Τορόντο ανέφερε ότι τα τακούνια τα φορούσαν επί αιώνες στην Απω Ανατολή στην ιππασία τους. 


Ήταν μάλιστα απαραίτητος εξοπλισμός για τους πολεμιστές της Περσίας που έπρεπε να τηρούν συγκεκριμένη στάση πάνω στο άλογό τους και να χειρίζονται ανάλογα το τόξο τους.

Στο τέλος του 16ου αιώνα ο βασιλιάς της Περσίας Shah Abbas I είχε το μεγαλύτερο ιππικό στον κόσμο και διατηρούσε επαφές με τη Δυτική Ευρώπη προκειμένου να τον βοηθήσουν οι ηγέτες της να νικήσει τον μεγαλύτερο εχθρό του, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έτσι το 1599 ο Abbas απέστειλε τον πρώτο Πέρση διπλωμάτη σε αποστολή στην Ευρώπη, σε Ρωσία, Νορβηγία, Γερμανία και Ισπανία.



Οπότε το ενδιαφέρον της Ευρώπης επικεντρώθηκε σε οτιδήποτε αφορούσε την Περσία, στον πολιτισμό της, στην κουλτούρα της και κυρίως στα τακούνια των ιππέων, που σταδιακά τα υιοθέτησαν όλοι οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες, θέλοντας να δώσουν στην όψη τους πιο αρρενωπή και πολεμική χροιά. Όταν τα τακούνια πέρασαν στην καθημερινότητα και του λαού, τότε οι αριστοκράτες αντέδρασαν προσθέτοντας κι άλλο ύψος στα παπούτσια τους, οπότε γεννήθηκαν τα ψηλά τακούνια!

Κι αν στους βροχερούς και λασπωμένους δρόμους της Κεντρικής Ευρώπης του 17ου αιώνα αυτά τα παπούτσια δεν ήταν καθόλου πρακτικά, οι αριστοκράτες ήταν περιχαρείς φορώντας τα, καθώς πάντα οι πλούσιοι κι επιφανείς φορούσαν άχρηστα, άβολα και πολυτελή ρούχα προκειμένου να επιδεικνύουν την κοινωνική τους θέση, αφού ούτε εργάζονταν στα χωράφια ούτε έπρεπε να περπατούν πολύ.



Η πιο μεγάλη και αξιόλογη συλλογή παπουτσιών ανήκε στον βασιλιά Λουί ΙΔ’ της Γαλλίας, ο οποίος με ύψος μόλις 1,63 φορούσε δεκάποντα τακούνια κι έφθανε αισίως στα 1,73. Μάλιστα, διακοσμούσε τα παπούτσια του με σκηνές μαχών. Τα τακούνια και οι σόλες ήταν πάντα κόκκινα, η βαφή ήταν πανάκριβη και έδινε πολεμικό τόνο. Η μόδα γρήγορα επεκτάθηκε και στην άλλη πλευρά της Μάγχης και ο Κάρολος Β’ απεικονίζεται στο πορτρέτο της στέψης του το 1661 να φορά ένα ζευγάρι τακουνιών έντονου κόκκινου χρώματος εμπνευσμένου από τη γαλλική μόδα, παρ’ όλο που το φυσικό του ύψος ήταν 1,85 μ.



Το 1670 ο Λουί ΙΔ’ εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο μόνο τα μέλη της αυλής του θα επιτρεπόταν να φορούν κόκκινα τακούνια. Θεωρητικά όποιος στη γαλλική κοινωνία ήθελε να είναι συμπαθής στον βασιλιά, απλώς έπρεπε να μην τον κοιτάζει κατάματα. Ουσιαστικά, ανεπίσημα, μιμήσεις τακουνιών ήταν διαθέσιμες.

Aν και οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν τα τακούνια ως σύμβολο ανδρισμού, όταν οι γυναίκες άρχισαν να υιοθετούν ανδρικές συνήθειες, παράλληλα επέλεξαν για την ένδυση τους και τα ανδρικά τακούνια. Οπότε γύρω στα 1630 οι γυναίκες έκοβαν τα μαλλιά τους, κάπνιζαν πίπες, φορούσαν ανδροπρεπή καπέλα και τακούνια, προκειμένου να αποκτήσουν πιο ανδρόγυνη εμφάνιση.



Από εκείνη τη στιγμή, η Ευρώπη υιοθέτησε unisex μόδα παπουτσιών μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα, οπότε τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Οι άνδρες επέλεξαν πιο τετράγωνα παπούτσια, με πιο σκληρά υλικά, πιο χαμηλό και σταθερό τακούνι, ενώ οι γυναίκες προτίμησαν ακόμη πιο θηλυκά τακούνια, πιο ψηλά και καμπυλωτά. Την εποχή του Διαφωτισμού δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση και όχι στα προνόμια. Η ανδρική μόδα πλέον κινείται σε πιο πρακτικές γραμμές, ενώ στην Αγγλία οι αριστοκράτες φορούν απλά ρούχα που παραπέμπουν στη εργασία τους στη διοίκηση των κτημάτων τους.



Οι άνδρες αποκηρύσσουν κοσμήματα, πολυτελή υφάσματα και ζωηρά χρώματα, επιλέγοντας πιο σκοτεινή, σκληρή και ανδρική εμφάνιση. Δεν τους ενδιαφέρει πλέον να επιδεικνύουν μέσω του ρουχισμού τους την κοινωνική τους θέση κι ενώ αυτά τα όρια είναι λίγο πιο δυσδιάκριτα, οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα είναι πλέον ξεκάθαρες. Τα τακούνια πλέον αντιμετωπίζονται ως ανόητο αξεσουάρ και έντονα θηλυπρεπές. Περίπου στα 1740 οι άνδρες κατήργησαν εντελώς τα τακούνια, ενώ πενήντα χρόνια μετά καταργούνται και από τη γυναικεία γκαρνταρόμπα ως αποτέλεσμα της γαλλικής επανάστασης.



Επέστρεψαν στη μόδα στα μέσα του 19ου αιώνα και κυρίως αυτοί που ασχολούνταν με την πορνογραφία τύπωναν φωτογραφίες γυμνών κοριτσιών που φορούσαν μόνο τα τακούνια τους, τα οποία πλέον θεωρούνταν σεξουαλικό στολίδι για γυναίκες. Τη δεκαετία του ’60 έρχονται στη μόδα οι χαμηλοτάκουνες καουμπόικες μπότες για τους άνδρες και κάποιοι κοντά στα ‘70s υιοθετούν κι ένα είδος πλατφόρμας, αλλά το ανδρικό τακούνι καταλήγει εκεί.

ΠΗΓΗ: BBC NEWS
 real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης