ΚΥΠΡΟΣ: Ντέρμπι Λιλλήκα-Μαλά για δεύτερο γύρο


Η μεγάλη μάχη των Κυπριακών προεδρικών εκλογών δεν θα αφορά το ποιος πρώτος θα κόψει το νήμα με τις περισσότερες ψήφους το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου 2013. Αυτό όλοι το ξέρουν, ακόμα και οι μεγαλύτεροι εχθροί του, πως πρώτος σε ψήφους θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. 



Απ’ εκεί και πέρα η προσοχή στρέφεται στο ποιος θα τον ακολουθήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2013, αν και στο επιτελείο Αναστασιάδη δηλώνουν σίγουροι πως μπορεί να μην χρειαστεί επαναληπτική εκλογή.
 

Στα επιτελεία του Σταύρου Μαλά και του Γιώργου Λιλλήκα άρχισαν να ετοιμάζονται για το ποιος θα είναι τελικά ο δεύτερος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Οι αριθμοί αυτή τη στιγμή δίνουν ένα προβάδισμα στον Σταύρο Μαλά έναντι του Γιώργου Λιλλήκα.
 

Και τα δύο επιτελεία εμφανίζονται σίγουρα πως είναι ο δικός τους υποψήφιος που θα περάσει στον δεύτερο γύρο.
 

Η βεβαιότητα της κατάκτησης της δεύτερης θέσης στηρίζεται πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία έχουν ενώπιόν τους τα επιτελεία και τα οποία μελετούν και αναλύουν σε καθημερινή βάση. Είναι πάνω σ’ αυτά τα στοιχεία που θα εργαστούν ακόμα πιο έντονα αμέσως μετά τις γιορτές και μέχρι τις εκλογές, προκειμένου να διασφαλίσουν εκείνες τις ψήφους που χρειάζονται ώστε να κλειδώσουν τη δεύτερη θέση. Γιατί, όπως παραδέχονται τόσο στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά όσο και στο επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα, ο δεύτερος γύρος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, είναι ένας τελικός και όλα ξεκινούν από το μηδέν…
 

Οι τελευταίοι αριθμοί που υπάρχουν στα χέρια μας είναι η δημοσκόπηση του ΡΙΚ της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ένα ποσοστό 37,1%, ο Σταύρος Μαλάς 23,1% και ο Γιώργος Λιλλήκας 20,4%.
 

Τα ποσοστά αυτά είναι χωρίς αναγωγή, καθώς η δημοσκόπηση έδειξε ένα ποσοστό της τάξης του 16,3% ως αδιευκρίνιστη ψήφο (δηλαδή αυτοί που είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν ή ότι δεν θα ψηφίσουν κ.λπ.). Η αδιευκρίνιστη ψήφος, στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του ΡΙΚ ήταν πέντε μονάδες πιο πάνω. Γεγονός που σημαίνει ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές οι πολίτες αρχίζουν να κινούνται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να κάνουν τις επιλογές τους.
 

Σε αυτό το 16 % της αδιευκρίνιστης ψήφου θα ρίξουν το βάρος τους τα επιτελεία των υποψηφίων προκειμένου να εξασφαλίσουν το μάξιμουμ των ψήφων που χρειάζονται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 

Συνομιλώντας με τα επιτελεία των μονομάχων της δεύτερης θέσης, εντοπίζουμε κοινές απόψεις ως προς το ότι θεωρούν αμφότεροι πως αυτοί θα εξασφαλίσουν το μάξιμουμ αυτών που δεν έχουν ακόμα κάνει τις επιλογές τους.
 

Στο επιτελείο Μαλά είναι σίγουροι ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ θα συσπειρωθούν και θα ψηφίσουν αυτόν που υποστηρίζει και το κόμμα τους.
 

Στο επιτελείο Λιλλήκα δηλώνουν μετά βεβαιότητας ότι αυτοί που ακόμα προβληματίζονται θα στραφούν προς την τρίτη επιλογή, γιατί εάν η ψήφος τους καταλήξει σε αυτό που το κόμμα τους υποστηρίζει θα το δήλωναν από τώρα.
 
Και σύγκρουση αποδόμησης
 

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο επιτελείων αναδεικνύει και μιαν άλλη μάχη αυτής της αμφισβήτησης των υποψηφίων. Μια αμφισβήτηση που κυρίως έχει ως στόχο τους ψηφοφόρους που είτε ακόμα δεν έχουν αποφασίσει είτε παρουσιάζονται προβληματισμένοι για τις επιλογές του κόμματός τους.
 

Το επιτελείο Μαλά προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι ο Γιώργος Λιλλήκας είναι αναξιόπιστος. Το επιτελείο Λιλλήκα προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι ο Σταύρος Μαλάς χρησιμοποιείται από το ΑΚΕΛ για να κρατηθεί στην εξουσία.
 

Πολλά από τα μηνύματα που στέλνουν στοχεύουν προς την κατεύθυνση των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ οι οποίοι ακόμα δεν έχουν καταλήξει στις επιλογές τους ή δεν βλέπουν θετικά τη στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη.
 

Για μεν την πλευρά του Σταύρου Μαλά αυτή η προσπάθεια έχει διπλό στόχο, είτε οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ να μην ψηφίσουν κανέναν εκ των Αναστασιάδη-Λιλλήκα είτε αντί Λιλλήκα να ακολουθήσουν την επιλογή του κόμματός τους. Σε τέτοια περίπτωση θα μεγαλώσει η «ψαλίδα» μεταξύ Μαλά και Λιλλήκα και άρα κερδίζεται η μάχη της δεύτερης θέσης.
 

Από την άλλη το επιτελείο Λιλλήκα αμφισβητώντας τον κ. Μαλά στοχεύει πρωτίστως να συγκεντρώσει τις ψήφους διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Παράλληλα προσπαθούν να διεγείρουν τις «ευαισθησίες» των ΔΗΚΟϊκών σε ζητήματα Κυπριακού προκειμένου να αποτρέψουν την όποια μετακίνησή τους προς την κομματική επιλογή δηλαδή τον Νίκο Αναστασιάδη.


philenews.com


ΣΗΜ/ΑΕΤΟΥ: Ο Γιώργος Λιλλήκας σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Λυών της Γαλλίας και υπήρξε Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο δε Σταύρος Μαλάς είναι Κύπριος γενετιστής και διετέλεσε Υπουργός Υγείας στη Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης