Συνεχίζεται η σπέκουλα με τη λίστα Λαγκάρντ


Πυρηνική βόμβα για το πολιτικό σύστημα και τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στη διαχείριση των αρχείων της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ αποτελεί η σπέκουλα που κορυφώνεται τα τελευταία 24ωρα σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο του καταλόγου με τους καταθέτες στο παράρτημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη της Ελβετίας.


Η νέα λίστα, η οποία έφθασε στην Ελλάδα συνοδευόμενη από τριμελή ομάδα του Υπ. Οικονομικών που μετέβη στο Παρίσι για να την παραλάβει, βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι κατά το ρεπορτάζ εδώ και πολλά 24ωρα επιχειρούν αντιπαραβολή των στοιχείων που περιέχονται στην πρώτη λίστα που παρελήφθη από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο περίφημο στικάκι που παρέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μαξίμου, και στη νέα, η οποία κατά τεκμήριο θεωρείται και ως αυθεντική.

Τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη σε δημόσια δήλωσή της υπονόησε πως η πρώτη λίστα Λαγκάρντ θα πρέπει να είναι αλλοιωμένη, δεδομένου ότι η άρτι αφιχθείσα εμπεριέχει περίπου 600 επιπλέον ονόματα καταθετών.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι μία λίστα που παραδίδεται στα χέρια ενός πρώην υπουργού Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου) με συγκεκριμένο αριθμό καταθετών και της οποίας αντίγραφο δημοσιεύεται δύο χρόνια αργότερα από γνωστό περιοδικό με αυξημένο κατά μερικές εκατοντάδες αριθμό καταθετών και που εν τέλει αποστέλλεται εκ νέου από το Παρίσι με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό καταθετών, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία των αρχείων αυτών, αλλά και απόλυτα δικαιολογημένες υποψίες για αλλοίωσή τους.

Από τη στιγμή μάλιστα που επίσημα για τη διαχείριση και τη διακίνηση της λίστας αυτής ενεπλάκησαν μηχανισμοί (τουλάχιστον ως προς την πρώτη εκδοχή της) όπως οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και ιδιαίτερα της Ελλάδας (ΕΥΠ), τα ερωτήματα που εγείρονται ζητούν επιτακτικά άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις.

Υπό μορφή αρχείων το υλικό στη λίστα

Το υλικό που έχει φτάσει στη χώρα μας είναι υπό μορφή αρχείων, τα οποία περιέχουν στις πιο πολλές περιπτώσεις περισσότερα του ενός ονόματα που είναι οι δικαιούχοι των καταθέσεων της λίστας Λαγκάρντ στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, δηλαδή όλα τα μέλη μιας οικογένειας εμφανίζονται ως δικαιούχοι ενός λογαριασμού. Σε κάθε αρχείο εκτός από τα προσωπικά δεδομένα (ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κ.λπ.) περιέχεται και το φορολογικό προφίλ καθενός από τους καταθέτες.

Το εκ των υστέρων τελεσίγραφο του ΠΑΣΟΚ

Ο απόλυτα εκτεθειμένος στην υπόθεση αυτή πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατά δηλώσεις του διέθετε σε ηλεκτρονική μορφή το αρχείο της πρώτης λίστας Λαγκάρντ, αλλά το… «ξέχασε» σε κάποιο συρτάρι του, για να το παραδώσει προ ολίγων μηνών στο Μαξίμου, όταν και εφόσον έλαβε διαστάσεις η υπόθεση, με επίσημη ανακοίνωσή του την Τετάρτη ζήτησε από τους οικονομικούς εισαγγελείς να παραδώσουν το πόρισμα της αντιπαραβολής των στοιχείων εντός της Πέμπτης 27ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, το σύνολο του μηχανισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις των τελευταίων 24ωρων απαιτεί τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των οικονομικών εισαγγελέων ως προς το περιεχόμενο της λίστας και θέτει ζήτημα ευθυνών για τους διαχειριστές των αρχείων αυτών στο παρελθόν, δείχνοντας προφανώς με το δάχτυλο τους πρώην υπουργούς Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ενδεχομένως το πρωθυπουργικό γραφείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και τους καθ’ ύλην αρμοδίους του μηχανισμού του ΥΠΟΙΚ και του ΣΔΟΕ κ.κ. Καπελέρη και Διώτη.

Παράλληλα, το συγκυβερνών πολιτικό κόμμα ΔΗΜΑΡ με επίσημη ανακοίνωση απαιτεί την τιμωρία των υπευθύνων που διαχειρίστηκαν τη λίστα Λαγκάρντ τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που αυτή παρεδόθη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Το Μαξίμου ανησυχεί

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διατηρήσει σαφείς αποστάσεις από την υπόθεση της λίστας αναμένοντας το τελικό πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, εντούτοις ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις που θα προκληθούν, εφόσον καταδειχθεί ότι υπάρχει αλλοίωση του περιεχομένου της πρώτης λίστας Λαγκάρντ.

Αν επιβεβαιωθεί ότι η νέα λίστα εμπεριέχει μερικές εκατοντάδες περισσότερα ονόματα καταθετών, τότε αμέσως τίθεται ζήτημα διαγραφής ονομάτων από εκείνους τους παράγοντες που κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Επίσης, εγείρεται ερώτημα για τον αριθμό των αντιγράφων που διακινήθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα μεταξύ των διαφόρων κρατικών παραγόντων, ενώ τίθεται και σοβαρό ζήτημα για τη διαρροή του περιεχομένου της λίστας αυτής σε γνωστό έντυπο, το οποίο και τη δημοσιοποίησε με ήδη αυξημένο κατά μερικές εκατοντάδες αριθμό καταθετών.

Τέλος, απόλυτα εκτεθειμένος είναι ο μηχανισμός κοινοβουλευτικού ελέγχου και πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία όλη αυτήν την περίοδο δεν απαίτησε ή δεν θέλησε να απαιτήσει την άμεση δημοσιοποίηση του περιεχομένου της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης λίστας Λαγκάρντ, ώστε ο κάθε πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ο ίδιος την περιβόητη πλέον αντιπαραβολή.

Από το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζεται ότι η νέα λίστα Λαγκάρντ ελέγχεται «όνομα με όνομα και ποσό με ποσό», έτσι ώστε να είναι απολύτως ακριβής η αντιπαραβολή αυτή. Από τους ίδιους κύκλους έχει γίνει γνωστό πως το τελικό πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων θα είναι έτοιμο προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας, δηλαδή σήμερα Πέμπτη ή αύριο Παρασκευή.

 zougla.gr

Σχόλια

  1. Αντο ιδιο το κρατος διαβαζε αυτα που δημοσιοποιει στα ΦΕΚ θα εβρισκε και αλλους που τα εχουν στο εξωτερικο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ