Ομόφωνα ΝΑΙ στη παραμονή του ΚΕΝ το Δ.Σ. Άρτας


Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας επιμένει στη λειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Άρτας. Δεν δέχεται καμία άλλη λειτουργία στο ΚΕΝ - μέσα στον αστικό ιστό - και σε διαφορετική περίπτωση θα αντιδράσει δυναμικά με οποιοδήποτε μέσο. 


Στην παραπάνω απόφαση κατέληξε ομόφωνα το Δ.Σ. Άρτας το οποίο συζήτησε, για άλλη μια φορά, για τη λειτουργία του ΚΕΝ. Αφορμή για τη συζήτηση, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δ.Σ., αποτέλεσε η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να μην παρουσιαστεί νέα ΕΣΣΟ το Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι τα Υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη προορίζουν το στρατόπεδο Άρτας για προσωρινό χώρο φύλαξης μεταναστών. 

 Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν με όλους τους τοπικούς φορείς για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης και συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχε πριν μερικές μέρες στο δημαρχείο με τους τοπικούς βουλευτές, την αποστολή εγγράφου στον υπουργό η οποία ακολούθησε, καθώς και στη σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα, χθες το πρωί, στην Π.Ε. Άρτας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη και τη συμμετοχή των βουλευτών και όλων των Δημάρχων του Νομού, όπου αποφασίστηκε να αποσταλεί κοινή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία και τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τεθεί υπόψη των Υπουργών η ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του ΚΕΝ που αποτελεί για την Άρτα αναπόσπαστο στοιχείο της τοπικής κοινωνίας.

«Επειδή τον Ιούλιο μήνα υπογράφτηκε μια απόφαση που λέει ότι η επόμενη ΕΣΣΟ, που είναι αυτές τις μέρες, δεν πρόκειται να μπει στην Άρτα, δηλαδή στην ουσία πάνε να το καταργήσουν (το ΚΕΝ) και στέλνουν τους νεοσύλλεκτους σε άλλα στρατόπεδα, όπως είναι της Θήβας και της Λαμίας όπου είχαν ένα χρόνο κλειστά, αμέσως αμέσως αυτό μας βάζει σε υποψία. Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας και λέμε ότι θέλουμε να έχουμε ένα κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στην Ήπειρο γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα άλλο. Μας αναλογεί τουλάχιστον ένα στην Ήπειρο»  τόνισε ο κ. Παπαλέξης. 

Ο Δήμαρχος μετέφερε ταυτόχρονα την πληροφόρηση η οποία υπάρχει και από τους βουλευτές, ότι το όλο θέμα «τελικά κινείται προς καλή κατεύθυνση, να παραμείνει σαν ΚΕΝ». Τόνισε ωστόσο, μετά το φόβο τυχόν αιφνιδιασμού που δημιουργεί η περίπτωση της Κορίνθου, ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε διότι υπάρχει ένα σχέδιο εγκατάστασης 10.000 μεταναστών σε κέντρα υποδοχής, τα οποία είναι σωστά να γίνουν, είχαμε πει όμως ότι πρέπει να είναι έξω απ’ τον αστικό ιστό, στα 10-20χλμ. όπου θα μαζεύονται (οι λαθρομετανάστες), θα γίνονται τα χαρτιά τους και θα φεύγουν».

Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε και στο πιθανολογούμενο σενάριο σημειώνοντας: «Επειδή πέρασε ο χρόνος, επειδή επείγει η κατάσταση αυτή και πρέπει να απολογηθούμε απέναντι στην Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν ό,τι είναι έτοιμο. Και πήγαν στην Κόρινθο γιατί ήταν έτοιμο (το στρατόπεδο) και θα βάλουν 2.000 κόσμο και μπορεί να έρθουν και στην Άρτα γιατί αμέσως μπορούν να βάλουν 600 άτομα γιατί είναι ένα στρατόπεδο έτοιμο. Αυτό είναι το σενάριο που πιθανολογείται. Όμως είμαστε σε μια φάση όπου κάνουμε τις ενέργειές μας, εκτιμώ ότι δεν κινδυνεύουμε, τουλάχιστον ακόμα, πλην όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο».
 

Το λόγο πήραν και οι επικεφαλής των παρατάξεων.  

«Για μας είναι αδιαπραγμάτευτο περιουσιακό στοιχείο, δεν το συζητάμε» τόνισε ο κ. Πατήλας για το στρατόπεδο. «Για μας αυτό είναι πνεύμονας ζωής. Είναι οξυγόνο, ανάσα. Αν φύγει κι αυτό το τελευταίο προπύργιο από μας εδώ, πεθάναμε». «Εάν οι κύριοι δεν το θέλουν, να μας το δώσουν εμάς εδώ να το διαχειριστούμε πολύ καλύτερα» πρόσθεσε. Ο κ. Ξυλογιάννης ανέφερε: «Απ’ ότι λεν επίσημα είναι δύο ΕΣΣΟ - και όχι μία μόνο - που δεν ήρθαν στο στρατόπεδο. Στις συναντήσεις που είχαν οι βουλευτές δεν τους εγγυηθήκανε τίποτα απ’ ότι ξέρω.  Άρα η φωνή του Δήμου Αρταίων πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ποια θα ‘ναι η αντίδραση του Δήμου».

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε: «Υπάρχουν δύο παλιά κτίρια μέσα στο στρατόπεδο τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Δηλαδή δύο κτίρια είναι της Αρχαιολογίας, που είναι μέσα στο στρατόπεδο. Για κέντρα κράτησης κλπ. νομίζω δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία αυτή - δεν ξέρω κατά πόσο είναι φιλοξενία. Δεν φαίνεται ότι είναι φιλοξενία στο τέλος. Αλλά εμείς μπορούμε να σταθούμε στα διατηρητέα κτίρια - όπως έχουν χαρακτηριστεί – και σαν ένα παραπάνω στοιχείο».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Νικολάου, πέραν του άλλου διεκδικητικού πλαισίου, πρότεινε την παραίτηση των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων του Νομού «εάν η απόφαση είναι πέρα απ’ το αίσθημα και την απαίτηση του Αρτινού λαού», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη υποβάθμιση της πόλης. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης