Reuters: Νέο σχέδιο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους


Το πρακτορείο Reuters, μεταδίδει πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα σχέδιο, για την ακρίβεια «ένα τελευταίο σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει και άλλο το χρέος της και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης». Δηλαδή ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 30%.


Στο νέο κούρεμα θα συμμετάσχει ο επίσημος τομέας και συγκεκριμένα η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Στόχος, θα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 70 με 100 δισ. ευρώ ώστε να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημίες στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν, ενώ πιθανή είναι και η εμπλοκή των κρατών.

Σε αρχικό στάδιο ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν λάβει χώρα επίσημες συζητήσεις, όμως είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι εκτός τροχιάς, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Το νέο πιθανό κούρεμα περιγράφεται από αξιωματούχους ως η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας να καταστεί φερέγγυα καθώς ο αρχικός στόχος το χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 είναι ήδη μακρινός.

Μία από τις επιλογές που εξετάζονται εμπλέκει την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο ευρωσύστημα. Θα κουρέψουν (write down) την αξία των ομολόγων που κατέχουν σε ποσοστό έως 30%.

Κούρεμα 30% θα αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από 70 δισ. ευρώ


Η συνολική έκθεση του επίσημου τομέα στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει και τα διμερή δάνεια είναι περίπου 220 - 230 δισ. ευρώ. Έτσι, κούρεμα 30% θα αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από 70 δισ. ευρώ, υποστηρίζει αξιωματούχος. Άλλος εκτιμά ότι το ποσό θα είναι στα 70 - 100 δισ. ευρώ και εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο.

"Είναι πολύπλοκο και η ακριβής μέθοδος δεν έχει αποφασιστεί ακόμα επειδή είναι πολύ νωρίς", είπε η μια πηγή στο πρακτορείο.

Οι Ευρωπαίοι εξέτασαν το ενδεχόμενο του κουρέματος στα δάνεια του επίσημου τομέα πέρυσι, όταν σχεδιαζόταν το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο εστίασε στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI).

H συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) κρίθηκε πολιτικά πολύ ευαίσθητη και πέρασε στο παρασκήνιο. Ένας αξιωματούχος το χαρακτήρισε αυτό χαμένη ευκαιρία και εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

"Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν καταφέραμε να 'κουρέψουμε' τότε τα ελληνικά ομόλογα που ήταν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό ήταν πραγματικά πολύ - πολύ ανόητο", ανέφερε.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι πολύ ευκολότερο για τους πολιτικούς να βάλουν την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δεχθούν απώλειες από τα χαρτοφυλάκιά τους παρά τις κυβερνήσεις. Για τις τελευταίες θα σήμαινε ότι οι φορολογούμενοι θα υφίσταντο άμεσες απώλειες.

Επιπλοκές στη διαδικασία

Βέβαια το πρακτορείο επισημαίνει πως η διαδικασία έχει επιπλοκές. Πρώτον ορισμένες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει πιθανότατα να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Δύο αξιωματούχοι υπέδειξαν τη γαλλική, την κυπριακή και αυτήν της Μάλτας ως τις πλέον εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. Πιθανότατα αυτές θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση. 

Δύο αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι κατά πάσα πιθανότητα και η ΕΚΤ θα χρειαστεί βοήθεια για τον ισολογισμό της. Ερωτηθείσα μάλιστα μία εκ των τεσσάρων πηγών του πρακτορείου, ανέφερε ότι η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα "έχει μεγάλο ποσό, πολύ μεγάλο".

"Η καλύτερη επιλογή είναι να γίνει το OSI στα βιβλία της ΕΚΤ. Πιθανότατα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά αυτό πολιτικά θα ήταν πιο αποδεκτό από την απώλεια χρημάτων φορολογουμένων", πρόσθεσε ένας εκ των ερωτηθέντων.


http://www.madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ