Τα δάνεια των κομμάτων στο... εδώλιο


Στον Εισαγγελέα θα παραπεμφθούν στελέχη τραπεζών για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων. Ποιες τράπεζες εμπλέκονται στην υπόθεση.


Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων για τις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων με εγγύηση μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, την περίοδο 2000 έως και 2011, με την αποστολή κλήσεων με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικημάτων σε στελέχη τραπεζών που ενέκριναν τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις.

Το πρώτο πακέτο κλήσεων που ήδη έχει αποστείλει για την υπόθεση ο οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης αφορά περισσότερα από 50 στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας, μέλη των αρμοδίων επιτροπών που εισηγήθηκαν αλλά και ενέκριναν τη χορήγηση των δανείων.

Οι πρώτοι κληθέντες έχουν ζητήσει προθεσμία από τον Εισαγγελέα για να παραδώσουν εγγράφως τις εξηγήσεις τους για στις 3 Ιουλίου.
Ανάλογες κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου αναμένεται σύντομα να σταλούν από τον οικονομικό εισαγγελέα και σε στελέχη άλλων πέντε τραπεζών που χορήγησαν δάνεια σε κόμματα την εξεταζόμενη περίοδο.
Οι αρμόδιοι που πρόκειται να κληθούν στο Εφετείο, μετά τους συναδέλφους τους της Αγροτικής είναι στελέχη των τραπεζών Εθνική, Marfin, Πειραιώς, Αττικής και Eurobank.

Το αντικείμενο της έρευνας του κ. Πεπόνη είναι να εξακριβωθεί πως οι εν λόγω τράπεζες προχώρησαν στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις και αν ελήφθη υπόψη εάν ήταν επισφαλή τα δάνεια, καθώς δεν είχαν διασφάλιση ότι τα κόμματα θα εξακολουθούσαν να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις καθώς και αν αυτές θα είναι στο ίδιο ύψος. Το αδίκημα που εξετάζεται αν έχει διαπραχθεί είναι αυτό της απιστίας.

Αυγενάκης: ''Υπόθεση σκάνδαλο''

Για το θέμα των δανείων των δύο μεγάλων κομμάτων είχε ζητήσει την παρέμβαση του οικονομικού Εισαγγελέα ο εκλεγείς με τη ΝΔ βουλευτής,προερχόμενος από την Δημοκρατική Συμμαχία, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "σκάνδαλο", ο οποίος κατέθεσε στον κ. Πεπόνη .

Ο κ. Αυγενάκης έχει παραδώσει στον Εισαγγελέα στοιχεία από τα οποία φαίνεται να προκύπτει ότι συνολικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 105 στην Αγροτική Τράπεζα και τα 15 στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα , στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο οικονομικός Εισαγγελέας αφού λάβει εξηγήσεις από τους ανώτερους τραπεζικούς υπαλλήλους θα εξετάσει αν θα πρέπει να καλέσει ως ύποπτα και τα πρόσωπα από τα δύο κόμματα που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση των δανειοδοτήσεων.

http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ