Δάσκαλος "υπόδειγμα" από τον Φουρφουρά της Κρήτης


Πως ένας δάσκαλος που μετατίθεται σε ένα δημοτικό σχολείο 45 χιλιόμετρα μακριά από το Ρέθυμνο, καταφέρνει να μετατρέψει το σχολείο του σε παράδειγμα προς μίμηση (Vid)


Σε ένα μικρό χωριό του ορεινού Ρεθύμνου, τον Φουρφουρά, οι γιοί και οι κόρες των 560 μόλις κατοίκων έχουν την τύχη να εκπαιδεύονται από έναν άνθρωπο που αγαπάει και τιμά το επάγγελμα του ανάγοντας το σε λειτούργημα. (Δείτε το βίντεο)


Ο Άγγελος Πατσιάς, που πριν λίγους μήνες είχε μιλήσει στο NEWS247, διορίστηκε στην άκρη του πουθενά, αλλά αντί να απογοητευτεί, αποφάσισε να πειραματιστεί με τον καλύτερο και τον πιο ευφάνταστο τρόπο, παρασύροντας στο όνειρο του, τους εκκολαπτόμενους μαθητές του. Χωρίς καμία επιδότηση, αλλά με πολύ προσωπικό κόπο και προσπάθεια.

Κόντρα στις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία σε εθνικό επίπεδο, δημιούργησε το "Σχολείο της φύσης και των χρωμάτων", που ακολουθεί το δικό του εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας.

Οι μαθητές του μαθαίνουν να τραγουδούν, να απαγγέλλουν ποίηση, να παίζουν θέατρο, να χορεύουν, να συναγωνίζονται σε "μάχες χορευτικών συγκροτημάτων", να καλλιεργούν τα δικά τους μποστάνια και να αγαπούν τη φύση. Ακολούθησαν μαθήματα γαλλικών μέσω skype, μαθήματα σε σκηνές στη φύση, διαδραστικές διδασκαλίες με σχολεία από όλη την Ελλάδα. Κοινώς, η τεχνολογία και η αυτοοργάνωση στην υπηρεσία της αληθινής μάθησης.

Ένα από τα επιτεύγματα του Άγγελου μάλιστα, είναι το "Φουρφουράς Web TV", το οποίο στην ουσία εισάγει τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή ζωή των μαθητών του. Στην ουσία, αποτελεί έναν δίαυλο  επαφής και επικοινωνίας των παιδιών με την υπόλοιπη Κρήτη και με την Ελλάδα. Ο ίδιος λέει ότι "τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνονται ρεπόρτερ, ανοίγονται, αποκτούν φωνή".
Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του δασκάλου, είναι και ο "Ορεινός Αγροτικός Συνεταιρισμός" που έχει φτιάξει μαζί με άλλα σχολεία της Κρήτης, μέσω του οποίου οι μαθητές πωλούν τα προϊόντα που μόνοι τους παράγουν για να εξασφαλίζουν χρήματα για τις ανάγκες των απομονωμένων σχολείων της Κρήτης.

Επισκεφτείτε εδώ το "Φουρφουράς Web TV"

Ο Φουρφουράς στο TEDx

Ο Άγγελος Πατσιάς παρουσίασε το επίτευγμα του και τη δράση του σχολείου του στο TEDx Θεσσαλονίκης μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό που παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ειλικρινή ομιλία του δασκάλου. Ο ίδιος παρουσίασε με άπλετο χιούμορ στο κοινό του τις δυσκολίες, τις δράσεις, τις ανάγκες και τις πρωτοβουλίες του σχολείου του, αλλά και τα όσα έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια που ζει στο χωριό της Κρήτης.

Ανάμεσα στα προβλήματα που αναδεικνύει, είναι οι αποστάσεις που πρέπει να διανύουν οι μαθητές από τα γύρω απομονωμένα χωριά για να φτάσουν στο δημοτικό του Άγγελου, αλλά και η οικονομική κρίση. Δεδομένου ότι τα TEDx βιντεοσκοπούνται και "ανεβαίνουν" στη σελίδα των διαλέξεων, χιλιάδες ανθρώπων θα έχουν πλέον την τύχη να έρθουν σε επαφή με το όραμα και τις ανάγκες του σχολείου του Φουρφουρά και του οραματιστή δασκάλου του. Αν μη τι άλλο, τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζουν στήριξης και σίγουρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. 

Τι είναι το TEDx

Το TEDx (από τα αρχικά των λέξεων Technology, Entertainment, Design) είναι μια αμερικανική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που διοργανώνει σειρές διαλέξεων με το διακριτικό τίτλο "ιδέες που αξίζει να διαδοθούν". Οι διαλέξεις μαγνητοσκοπούνται και διατίθενται ελεύθερα από το www.ted.com, υποτιτλισμένες σε περισσότερες από συνολικά 70 διαφορετικές γλώσσες από εθελοντές μεταφραστές.

Οι πρώτες εκδηλώσεις του TED στις αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν επικεντρωμένες σε θέματα τεχνολογίας και design - στην πορεία, το περιεχόμενο έγινε τόσο ποικίλο, που ο κατάλογος των ομιλητών πλέον περιλαμβάνει πρώην προέδρους των H.Π.Α., εξέχοντες επιστήμονες και συγγραφείς, αλλά και πετυχημένους επιχειρηματίες και οραματιστές του κλάδου τους, όπως ο Bill Gates.

Από το 2005, η οργάνωση απονέμει ετήσια βραβεία ύψους 100.000 δολαρίων σε προσωπικότητες που επιζητούν στήριξη για να υλοποιήσουν μια "ευχή που θα αλλάξει τον κόσμο". Ο φετινός νικητής (που από το 2010 είναι ένας κάθε χρόνο) είναι ο Jamie Oliver, ο σεφ που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική εκπομπή και τη σειρά βιβλίων "The Naked Chef" και φιλοδοξεί να βελτιώσει τις συνθήκες και την ποιότητα σίτισης στο Δυτικό κόσμο, επιδεικνύοντας εύκολες λύσεις με μικρό κόστος σε χρήμα και χρόνο που μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην υγεία και τη φυσική κατάσταση ειδικά των παιδιών στα σχολεία.


Άγγελος Πατσιάς από fon1972

http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ