H εκκλησία πήγε ταξίδι για δουλειές


Την προσέλκυση Ρώσων επενδυτών για την ανάπτυξη της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, είχε ως κύριο στόχο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Μόσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.


Κατά την συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη Κύριλλο, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, να οριστούν ειδικές επιτροπές και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αρχίσει η επεξεργασία ενός κοινού σχεδίου.


Σε μία εποχή που η Ελλάδα μαστίζεται από την κρίση, η Εκκλησία της Ρωσίας φαίνεται πρόθυμη να ενισχύσει την ελληνική οικονομία, ενθαρρύνοντας τον θρησκευτικό τουρισμό. 


Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι επισκέπτονται κάθε χρόνο ορθόδοξα προσκυνήματα και η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό προορισμό. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφεί ειδικό σύμφωνο μεταξύ των δύο πλευρών για την ανάπτυξη και συνεργασία στον τομέα.



Η συμφωνία θεωρείται δεδομένη και βρίσκεται στα χέρια και των δύο. «Ένα ακόμα θέμα που θα συζητήσουμε είναι η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού μεταξύ των εκκλησιών μας, αφού ήδη πολλοί Έλληνες επισκέπτονται την Ρωσία κάθε χρόνο», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας

 

Επίσης, η ρωσική Εκκλησία είναι πρόθυμη να ενισχύσει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Ως πρώτο βήμα, από έρανο που διεξήχθη ο Πατριάρχης Κύριλλος ανακοίνωσε ότι αποστέλλει για την στήριξη των συσσιτίων 17 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου 450 χιλιάδες ευρώ.

 «Η Εκκλησία της Ρωσίας δεν έχει ακίνητα, δεν έχει μετοχές και συμμετοχές σε επιχειρήσεις όπως άλλες Εκκλησίες στην Ευρώπη. Έχει μόνο τις προσφορές του ποιμνίου της που δεν είναι σταθερές και εξαρτώνται από την οικονομική ευημερία των πιστών», δήλωσε ο κ. Κύριλλος.



Σημειώνεται ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών θεωρείται μία ακανθώδης υπόθεση αφού πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στα προβλήματα μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή την σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών.


Έχοντας ως βασικό πλεονέκτημα την παρακαταθήκη που άφησαν στην Ρωσία οι Έλληνες θεολόγοι, κληρικοί και διανοούμενοι ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον κ. Κύριλλο αλλά και τον πρόεδρο Πούτιν για την προσφορά της χώρας τους κάθε φορά που οι Έλληνες υπέφεραν από δεινά. «Η Εκκλησία μας», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, «πέρασε πολλές τέτοιες δύσκολες στιγμές την δεκαετία του' 90 με την οικονομική κρίση και το χάος της πολιτικής ζωής. 


Σήμερα, όμως χάρη στις έγκαιρες προσπάθειες των αρχών, η Ρωσία πέρασε ομαλά την κρίση που χτύπησε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Μειώθηκε η ανάπτυξη αλλά χωρίς να μειωθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Και δυστυχώς δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της φτώχιας», προσέθεσε.



Τέλος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος παρασημοφόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με την Ανώτατη Τιμητική διάκριση της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς και τα Μέλη της Αντιπροσωπείας με το μετάλλειο του Αγίου Σεργίου β΄ τάξεως.


Την Κυριακή θα τελεσθεί συλείτουργο του κ. Ιερωνύμου με τον μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης Βλαδίμηρο στον Ιερό Ναό αγίου Ισαάκ. Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο Μακαριότατος θα επιστρέψει στη Μόσχα. Την Δευτέρα και την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί Ιερές Μονές και Προσκυνήματα της Ρωσικής Εκκλησίας καθώς και την Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Την Τετάρτη θα επιστρέψει στην Αθήνα.


Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
 http://www.zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης