Τ.Νταλάρα: "Με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα πτωχεύσει η ΕΚΤ - Μόνο 10 δισ. η σωτηρία"


Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ τόνισε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικoύ Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, ενώ η σωτηρία της θα κοστίσει μόλις 10 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη της χώρας, κατέληξε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg!



«Όσοι νομίζουν πως η Ευρώπη και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία είναι προετοιμασμένη για μια έξοδο της Ελλάδας θα πρέπει να το ξανασκεφτούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος «IIF» στην συνέντευξή του.


Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα το μείζον πρόβλημα σε μια τέτοια εξέλιξη έγκειται στο ύψος της έκθεσης της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος που πρακτικά είναι διπλάσιο από τα ίδια κεφάλαιά της, γεγονός που, σύμφωνα με τον επικεφαλής του IIF, την καθιστά ανίκανη να παράσχει ρευστότητα και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρωζώνης.


«Η ΕΚΤ θα είναι χρεοκοπημένη εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ», σημειώνει ο κύριος Νταλάρα. «Η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα και κατά προτεραιότητα να ανακεφαλαιοποιήσει την κεντρική της τράπεζα.»


"Η μόνη λύση είναι να δώσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα ανάπτυξης, ένα πολύ μικρό ποσόν σε σχέση με το κόστος εξόδου της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση" καταλήγει ο Νταλάρα.


---------------------------------------------------------------------------------------------------


Αρχικό κείμενο: "Η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ στους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς. Πρακτικά για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να αποχωρήησει από την ευρωζώνη", αναφέρει σε ανάλυσή του ο ελεβετικός κολοσσός Credit Suisse και εκτιμά ότι οι πιθανότητες για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι να βγει από το ευρώ στο επόμενο έτος.


"Τώρα - σημειώνουν οι Ελβετοί αναλυτές - οι πραγματικές πιθανότητες είναι πολύ μικρότερες από αυτές που υπήρχαν πριν από ένα χρόνο. Είναι δύσκολο να αφεθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, από την στιγμή που μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα το "βούλιαγμα" και άλλων οικονομικών της ευρωζώνης.


Πέρσι ήταν περισσότερες από τις μισές οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελάδα την Ευρωζώνη κάποια στιγμή τα επόενα χρόνια. Τώρα είναι ακριβώς 50-50. Πριν ένα χρόνο θα μπορούσε ίσως να ελεγχθεί το χάος που θα προκαλούσε μια ελληνική ευρωέξοδος, εφέτος θα ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου να μοληνθούν και οι άλλες οικονομίες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως η Ισπανία και η Πορτογαλία".


Και καταλήγουν:


"Θεωρούμε πως όοι έχουν αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη", αναφέρει η Credit Suisse, η οποία εκτιμά επίσης ότι "Η έκβαση των επόμενων εκλογών 2012 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη κια δεν αποκλείεται να έρθει στην εξουσία ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα"...


Την ίδια στιγμή προειδοποίησε όσους «εσφαλμένα σκέφτονται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε και πολύ σοβαρές επιπτώσεις» ότι "κάνουν πολύ μεγάλο λάθος" ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. «Θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, την ΕΚΤ, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία» και τελικά «θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας» τόνισε.


Ο κ. Νταλάρα ζήτησε να θεσπιστεί άμεσα ένας μηχανισμός εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, να ενισχυθούν οι εξουσίες του EFSF, ώστε να διοχετεύει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες και τάχθηκε υπέρ μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης ως προς τη λιτότητα «ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη».


Ειδικότερα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρει: «Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξαιτίας της μετάδοσης. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας».


Ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους να θεσπίσουν ένα μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, μέτρο που θεωρεί ότι έχει «επείγοντα χαρακτήρα».


Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξουσιοδότησαν κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι να επεξεργασθεί σχέδια για αυτό ακριβώς το θέμα.


«Δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος διαφυγής κεφαλαίων σε μεγάλη κλίμακα, αλλά επιτρέψαμε στην αβεβαιότητα για την Ελλάδα να πλήξει και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, σε σημείο που σήμερα η αγορά δεν γνωρίζει να διακρίνει σωστά ανάμεσα στη σταθερότητα των μεγάλων τραπεζών -Santander, BBVA και Caixa- και τα ταμιευτήρια», επισημαίνει ο Τσαρλς Νταλάρα.


«Είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές αρχές να αποσαφηνίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να κατευθυνθούν προς μία στοχευμένη παρέμβαση» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IIF, ο οποίος τάσσεται υπέρ την ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες.


Ο Τσαρλς Νταλάρα θεωρεί επίσης ότι η Ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.


«Η πρώτη επιλογή απειλεί να τορπιλίσει την αξιοπιστία της δεύτερης... και σε αυτήν τη φάση, θα ήταν περισσότερο προσήκον να επιμηκυνθεί ο χρόνος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να δοθεί περιθώριο στην ανάπτυξη» τόνισε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ