ΑΡΤΑ: Λετονοί μαθητές φύτεψαν δέντρα στην Περάνθη


Δεντροφύτευση στο λόφο Περάνθης πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Άρτας και του σχολείου της Λετονίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COMENIUS, αναπτύσσοντας μια ακόμα κοινή δράση εθελοντισμού. 


Η δεντροφύτευση έγινε σε έκταση που είχε καθαριστεί και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Τεχνικό λύκειο, περνώντας στα παιδιά το μήνυμα του εθελοντισμού και της ομαδικής εργασίας. Στη δεντροφύτευση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δασαρχείου, του Δήμου Αρταίων, της ΕΛΜΕ καθώς και εθελόντριες από τον Ερυθρό Σταυρό.
 

Η υπεύθυνη του Προγράμματος Ουρανία Καραντζένη ανέφερε: «Τα παιδιά έφτασαν στην Αθήνα το προηγούμενο Σάββατο. Κάναμε μια περιήγηση στα αξιοθέατα της πρωτεύουσας και ήρθαμε στην Άρτα τη Δευτέρα το βράδυ.

 Την Τρίτη και Τετάρτη κάναμε κάποιες δραστηριότητες στο σχολείο που αφορούν στην έννοια του προγράμματός μας το οποίο έχει θέμα τον εθελοντισμό. Κάναμε μια επίσκεψη στο ΤΕΙ το οποίο μας παρείχε και ένα γεύμα ευγενώς και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό. 

Χθες ο καρδιολόγος κύριος Τασούλας ήρθε και μίλησε στα παιδιά για θέματα που αφορούν στο κάπνισμα και στην υγεία. Σήμερα έχουμε τη δεντροφύτευση. Χθες το απόγευμα κάναμε και μια περιήγηση στα βυζαντινά μνημεία της Άρτας και σήμερα θα επισκεφθούμε την Παρηγορήτρια και το γεφύρι. 

Ευγενώς επίσης ο Δήμος Αρταίων, ο οποίος υπήρξε δίπλα μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα μας κάνει ένα γεύμα στη γέφυρα. Αύριο έχουμε μια ωραία πολιτιστική εκδήλωση με μουσική και χορό στο «Μακρυγιάννη».

Η συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα αυτό τους προσφέρει πάρα πολλά τόνισε η κυρία Καραντζένη. «Εγώ είδα μεγάλη αλλαγή στα παιδιά. Είναι δέκα παιδιά της ομάδας μου και δέκα παιδιά από την ομάδα των Λετονών. 

Απ’ όταν ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό, γιατί βοήθησαν στον Ερυθρό Σταυρό, βοήθησαν τις εθελόντριες κυρίες που έχουν το γραφείο τους στην οδό Μακρυγιάννη, βοήθησαν στον αιμοδοτικό σύλλογο, από τότε τους είδα να μπαίνουν στο νόημα της εθελοντικής δράσης, να καταλαβαίνουν πώς είναι να δουλεύεις σαν ομάδα, να συνειδητοποιούν τη συνεργασία. Τα είδα να αλλάζουν πραγματικά, να μεταμορφώνονται. 

Η ιδέα ότι θα ερχόντουσαν και τα παιδάκια από την άλλη χώρα τα βοήθησε ακόμα περισσότερο να συνειδητοποιήσουν πώς είναι να δουλεύεις από κοινού. Είναι αυτονόητο το τι προσφέρει στα παιδιά αυτή η ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς».

Η κυρία Ιρένα, υπεύθυνη της ομάδας των Λετονών μαθητών, δήλωσε πολύ ευχαριστημένη από την υποδοχή και τη φιλοξενία στην  Άρτα και ευχαρίστησε τις οικογένειες που φιλοξενούν τους μαθητές καθώς επίσης και τους καθηγητές λέγοντας ότι τα παιδιά «αισθάνονται σαν στο σπίτι τους».

Εκ μέρους της Δ/νσης Δασών Άρτας η Ελευθερία Παππά, Δασολόγος, ανέφερε: «Κάθε χρόνο στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης προμηθεύουμε διάφορα σχολεία, διάφορους συλλόγους με δέντρα από τα γειτονικά δασικά φυτώρια και προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το περιαστικό μας δάσος. 

Κάθε χρόνο γίνονται καθαρισμοί σε αυτό το δάσος και προσπαθούμε στα μέρη που καθαρίζουμε, να βάζουμε νέα είδη, συνήθως αυτόχθονα της περιοχής. Φροντίζουμε να βάζουμε πλατύφυλλα τα οποία είναι και λιγότερο ευπαθή, λιγότερο εύφλεκτα είδη. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. 

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου γίνεται χρόνο με το χρόνο μεγαλύτερη. Διαθέτουμε σήμερα γύρω στα 150 δεντράκια. Απ’ ότι βλέπω είναι πάρα πολλά τα άτομα και τα παιδιά θα καταβάλουν προσπάθειες να μπουν σ’ αυτό το χώρο ο οποίος έχει καθαριστεί».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας Γιώργος Λιανός τόνισε: «Εμείς ως ΕΛΜΕ Άρτας, με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε, στηρίζουμε τέτοιες ενέργειες που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη, με τον εθελοντισμό, με την προσφορά και ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους που περνάει η χώρα μας. Θεωρώ σημαντικό μέσα απ’ τα σχολεία να προωθείται ο εθελοντισμός στα πλαίσια βέβαια και των προγραμμάτων αυτών που προβλέπουν ανταλλαγές μαθητών από μια χώρα της Ε.Ε. σε άλλη χώρα της Ε.Ε. 

Είναι σημαντικό γιατί πέρα από την φιλοξενία και τις εμπειρίες που θα αποκτήσουν τα παιδιά της Λετονίας που είναι αυτή τη βδομάδα κοντά μας, του χρόνου κάποια αντίστοιχα παιδιά, δικά μας παιδιά θα βρεθούν στη Λετονία και θα δουν και θα γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς, αξίες, αρχές μιας άλλης κοινωνίας, μιας άλλης χώρας της Ε.Ε.».

Ο Αντιδήμαρχος Αρταίων υπεύθυνος για το Πράσινο Γρηγόρης Βλάρας ανέφερε: «Συγχαρητήρια και μόνο συγχαρητήρια μπορώ να πω γι’ αυτούς που είχαν αυτή την πρωτοβουλία. Όλοι πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι και αρωγοί σ’ αυτές στις προσπάθειες και πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα δείξει το δρόμο σε όλους τους πολίτες της Άρτας, όχι μόνο να φυτεύουν δέντρα αλλά να προστατεύουν το πράσινο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Το στόχο της δράσης, που είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Αρταίων υπεύθυνος για θέματα Παιδείας Φώτης Γεωργίου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ