Milliyet: Ανοίγουν την Αμμόχωστο την 1η Ιουλίου


Σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την πρώτη Ιουλίου, θα προχωρήσει η τουρκική πλευρά αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet. (Δείτε 2 Βίντεο)



Για επικίνδυνη κίνηση-παγίδα των Τούρκων, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, τονίζοντας ότι μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα τεθεί θέμα αναγνώρισης.





Υπό τον τίτλο «Άνοιγμα της πόλης-φάντασμα» η Milliyet γράφει πως η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ετοιμάζεται να κάνει ένα ιστορικό βήμα. «Όταν οι Ε/κ αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ, θα ανοίξει τα Βαρώσια για εγκατάσταση και όλοι οι Ε/κ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται πως έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Μιλλιέτ, ο Ντερβίς Ερογλου αποφάσισε να σχεδιάσει μια νέα στρατηγική ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής τέθηκε στην ημερήσια διάταξη και το άνοιγμα των Βαρωσίων τη μέρα που οι Ε/κ θα αναλαμβάνουν την Προεδρία της ΕΕ. 

Ο Τ/κ ηγέτης αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα των Ε/κ περί ανοίγματος της κλειστής πόλης, προστίθεται, και ετοίμασε τη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία και μετέφερε στην Αγκυρα στις 13 Μαρτίου.


Κατά τι συνομιλίες στην τουρκική πρωτεύουσα και παρόλο που η πρόταση εξέπληξε τους Τούρκους ηγέτες, ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ την υποστήριξαν. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους θα ετοιμάσουν σχετική έκθεση για το θέμα στην οποία θα καταγράφεται ο αριθμός των Ε/κ που έχουν περιουσία. Θα καθοριστεί επίσης ο αριθμός όσων ζουν και όσων απεβίωσαν. 

Με βάση αυτή την έκθεση, οι προ του 1974 περιουσίες των Ε/κ θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους. Εάν υπάρξουν νομικές δυσκολίες θα αναλαμβάνει η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων να επιλύει το πρόβλημα.


Στην ίδια σύσκεψη στην Αγκυρα αποφασίστηκε επίσης και η διακοπή των συνομιλιών στο Κυπριακό μετά την 1η Ιουλίου. Σε αυτό το θέμα, αναφέρεται, η άποψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν ήταν να διακοπούν οι συνομιλίες, ενώ ο Πρόεδρος Γκιουλ υποστήριξε τη συνέχισή τους για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα με την ΕΕ. 

Σχολιάζοντας τη στάση Ερντογάν επί του θέματος, διπλωματική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι ''η αγάπη Ερντογάν'' για το ψευδοκράτος είναι πολύ μεγάλη και αυτό το έδειξε και στη συνάντηση με τον κ. Ερογλου. Μετά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου 2011 βελτιώθηκαν οι σχέσεις, σημειώνεται. Η ίδια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η στάση της Αγκυρας συμπεριλαμβάνει και την επιλογή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων.


Το δημοσίευμα της Μιλλιέτ υπενθυμίζει σχετικά ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε επίσης ετοιμάσει από το 2010 πρόταση για επιστροφή της κλειστής πόλης στους Ε/κ και για άνοιγμα του λιμανιού.


Δήμαρχος Αμμοχώστου: "Τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους"


Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κίνηση τακτικής και εντυπωσιασμού από πλευράς Τουρκίας, δήλωσε στο Sigmalive, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έλθει σε επαφή και συνεννόηση με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, τονίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να ανοίξουν την πόλη υπό τ/κ διοίκηση».


Στην περίπτωση που επιστραφεί η πόλη υπο τ/κ διοίκηση, ανέφερε ο Δήμαρχος, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα και στις ελεύθερες περιοχές αλλά και ο απώτερος σκοπός τους είναι να εποικήσουν την πόλη.

 «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η πόλις πρέπει να δοθεί με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από το τελευταίο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου», επεσήμανε ο κ. Γαλανός, προσθέτωντας ότι «πρέπει να δοθεί στα ΗΕ και στη συνέχεια στους νόμιμους κατοίκους και στο νόμιμο κράτος. Τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους».





Δεν είναι πρόταση ουσίας για επιστροφή των Αμμοχωστιανών υπό συνθήκες ασφαλείας. Είναι περισσότερο μια κίνηση-παγίδα για την ΚΔ. «Περιμένουμε περισσότερη πληροφόρηση», κατέληξε ο Δήμαρχος.


Η δήλωση των Τούρκων για άνοιγμα της Αμμοχώστου, είναι ουσιαστικά έκφραση της πρόθεσης τους για τουρκικό εποικισμό της Αμμοχώστου, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΥΡΩΚΟ. Προστίθεται, στην ανακοίνωση, ότι «πρέπει να καταγγελθεί άμεσα» και καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφιας να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα.

Πηγή: Sigmalive.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ