Επτά κίτρινες κάρτες σε Ελλάδα και Ευρώπη


Επτά συστάσεις για την Ελλάδα, επτά συστάσεις για την ευρωζώνη και τρεις μισοτελειωμένες δουλείες για την Ε.Ε. των 27 απηύθυνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Ανχέλ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.


Η γενική εικόνα που έδωσε ο ΟΟΣΑ, αυτή τη φορά ήταν ότι “κάτι κινείται στην Ε.Ε.” και σε αδρές γραμμές οι Ευρωπαίοι έχουν λάβει αρκετά από τα μέτρα που έπρεπε να λάβουν για να διασφαλίσουν την οικονομία της Ε.Ε. και των κρατών της. 


Η επίλυση της ελληνικής υπόθεσης και η πετυχημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένα από αυτά. Τώρα όμως έφτασε η ώρα της δομικής δράσης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, αν δε θέλουμε να γυρίσουμε στο σημείο μηδέν.

Σε σχέση με την Ελλάδα από το κείμενο των συστάσεων προκύπτουν τα εξής “πρέπει”:


1.Να αρθούν οι φραγμοί στον εσωτερικό ανταγωνισμό


2.Να αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα


3.Να μειωθεί μεσοσταθμικά το κόστος μονάδας εργασίας


4.Να αναθεωρηθεί ριζικά το φορολογικό σύστημα


5 Να μειωθεί η φορολογία στις μεγάλες ηλικίες


6. Να μειωθούν μεσοσταθμικά οι φόροι στην εργασία


7. Να μεταρρυθμιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα


Σε σχέση τώρα με την Ευρώπη ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με το ΟΟΣΑ και λίγο πολύ αυτό γίνεται έχεις ως εξής:


1.Να σταθεροποιηθούν οι διάφορες οικονομίες, όπως η ελληνική μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων διάσωσης


2.Να ισχυροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας με ανακεφαλαιοποίηση και συστημικό έλεγχο ώστε να συνεχίσει να παράσχεται ρευστότητα στην οικονομία


3.Να ενισχυθεί ασπίδα προστασίας των λεγόμενων μηχανισμών στήριξης του ευρώ σε πρωτόγνωρα μεγέθη ώστε να αποτελέσει σημαντικό αποθαρρυντικό μέτρο στις επιθέσεις των αγορών


4.Να στηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός επίλυσης κρίσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2012 με καθορισμένες δράσεις, προβλέψεις και δυνατότητα έγκυρης επέμβασης


5.Να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται κι αυτό να γίνεται πιστευτό από τις αγορές


6.Να προωθηθούν ταυτόχρονα σε όλες χώρες ριζοσπαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην ευελιξία της αγοράς εργασίας


7.Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική προσαρμογή και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δίνοντας προτεραιότητα στις έμφυτες δυνατότητες της ΕΕ. Όπως η ολοκλήρωση της κοινής αγοράς.


Σε αυτό σημείο ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ μίλησε για τις τρεις μισοτελειωμένες δουλειές οι οποίες θα μπορούσαν να τραβήξουν την Ε.Ε. μπροστά, να την βγάλουν από την κρίση και να αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον:


1.Να ολοκληρωθεί η κοινή αγορά ώστε να επιταχυνθεί και διευκολυνθεί η διασυνοριακή επιχειρηματικότητα, η κινητικότητα των εργαζομένων (τώρα είναι μόλις στο 3%) και η δυνατότητα της αγοράς να συμπληρώνει τα κενά σε ευρωπαϊκό επίπεδο (μειώνοντας την ανεργία).


2.Να ξεπεράσουμε τις διοικητικές δομές της Ε.Ε. Ειδικά στην διαδικασία λήψης αποφάσεων υπονοώντας την ομοσπονδοποίηση.


3.Την αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου στην Ευρώπη ώστε οι οικονομίες να μπορούν να αντέξουν ένα μελλοντικό σοκ.


Σύμφωνα με τον Ανχέλ Γκουρία το κοινωνικό κόστος των εργασιακών μεταρρυθμίσεων μπορεί να ισοσταθμιστεί αν το πληθυσμό ενημερωθεί για τα μεσοπρόθεσμα οφέλη. Όλα αυτά έχουν ως πραγματικό στόχο την ισχυροποίηση της «εμπιστοσύνης». 


Η εμπιστοσύνη αφορά τους πολίτες και στην οικονομία, του καταναλωτές, τη βιομηχανία και τις αγορές. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ η ανάπτυξη μπορεί να αποκατασταθεί μόνο αν αποκατασταθεί πρώτα η εσωτερική και εξωτερική ζήτηση και για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να χτιστεί μια συνολική εμπιστοσύνη.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική υπόθεση ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ επισήμανε ότι «Πάντα έλεγα ότι έπρεπε να είχαμε ασχοληθεί με την Ελλάδα πολύ πιο γρήγορα και αποφασιστικά» πρόσθεσε ότι το χρέος είχε φανεί από νωρίς ότι δεν ήταν βιώσιμο και τα νούμερα αναθεωρήθηκαν πολλές φορές όμως «Είχαμε όλη αυτή τη συζήτηση ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, δεν μπορεί να διασωθεί με πακέτο, δεν μπορεί να κάνει αναδιάρθρωση, δεν μπορεί το ένα δεν μπορεί το άλλο. Ευτυχώς όλα αυτά τα ξεπεράσαμε, η αναδιάρθρωση έγινε και προχωράμε».


 Κάπως έτσι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεπεράσουν τα κωλύματα με την λειτουργία της ΕΚΤ, τις παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων και την εμπλοκή της με τα κράτη μέλη, κατέληξε ο γενικός γραμματέας.

Ο Όλι Ρεν απέφυγε να δεσμευτεί για το ύψος του Firewall και παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Ecofin την Παρασκευή.


Θάνος Αθανασίου
 http://www.real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ