Η Δημ. Πινακοθήκης Άρτας εκτός συνόρων της πόλης


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. η ημερίδα της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.) με θέμα «Δημοτικές Πινακοθήκες: Πρώτη Προσέγγιση», στο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη. 


Η ημερίδα οργανώθηκε με σκοπό την ανάδειξη των δράσεων των Δημοτικών Πινακοθηκών τόσο του ελλαδικού χώρου, όσο και της Ιταλίας. 

Οι εισηγήσεις αφορούσαν στο ρόλο του ιστορικού της τέχνης στις Δημοτικές Πινακοθήκες και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αρχιτεκτονικά και μουσειολογικά ζητήματα των Δημοτικών Πινακοθηκών, στα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς επίσης στην Εκπαίδευση και τις Νέες Τεχνολογίες.
 

Αναφορά έγινε και στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης», που συνεργάστηκε με την οργανώτρια και συντονίστρια της ημερίδας κα. Δώρα Μαρκάτου, επικ. καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 

Όπως αναφέρει η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας κα. Μάρω Νάκα «Πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία που μας δόθηκε, να κάνουμε δηλαδή το έργο της πινακοθήκης ευρύτερα γνωστό στους κύκλους των Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης, από τους οποίους μπορούμε μόνο να κερδίσουμε γνώση για τα εικαστικά ζητήματα. 

Ευχαριστώ θερμά την κα. Μαρκάτου για την ευκαιρία που μας έδωσε και κυρίως για το γεγονός ότι εκτιμάται η προσπάθεια που κάνουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εικαστική παιδεία. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, τόσο μέσα από τη συνεχή διοργάνωση εκθέσεων, όσο και μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα».
 

Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.) ιδρύθηκε το 2001, ύστερα από πρωτοβουλία Ελλήνων ιστορικών της τέχνης, διακεκριμένων τόσο για το επιστημονικό, όσο και για το εκπαιδευτικό τους έργο. 

Οι σκοποί της ίδρυσης της Ε.Ε.Ι.Τ. είναι αποκλειστικά επιστημονικοί, πολιτιστικοί, κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικοί: η ανάπτυξη των σπουδών Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα και η προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε.Ι.Τ. πραγματοποιεί την οργάνωση επιστημονικών ημερίδων, συνεδρίων και συμποσίων, την έκδοση επιστημονικών μελετών σχετικών με την ιστορία της ευρωπαϊκής και ελληνικής τέχνης, καθώς και διαλέξεων Ελλήνων και ξένων ειδικών. 

Σήμερα, η Ε.Ε.Ι.Τ. αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, από τα οποία όλοι είναι ιστορικοί της τέχνης, ενώ καταδεικνύεται η επιμονή της στην προαγωγή της συστηματικής επιστημονικής ενασχόλησης με το αντικείμενο της ιστορίας της ευρωπαϊκής -συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής - τέχνης των νεότερων χρόνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης