Απονεμήθηκαν τα Αγραφιώτεια και Μπαρμαστάθεια βραβεία από το "Σκουφά"


Έγινε την Κυριακή από τον Μ/Φ Σύλλογο «Σκουφάς» η απονομή των Αγραφιώτειων και των Μπαρμπαστάθειων βραβείων, στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου που διοργάνωσε ο Σύλλογος στην αίθουσα της Πνευματικής του Στέγης. 


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία για την αρχαία Αμβρακία, με θέμα: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Μια πρώτη παρουσίαση». 

Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο με «ξεναγό» τον αρχαιολόγο της ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Άρτας – Πρέβεζας Γεώργιο Ρήγινο ο οποίος αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της πόλης, και ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων.

Τα Αγραφιώτεια Βραβεία δίνονται στους πρωτεύσαντες αποφοίτους των Λυκείων της πόλης, σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες για το ήθος και την προσφορά τους καθώς και σε άτομα που με το παράδειγμά τους και με τη συνεργασία τους συνέβαλαν στη βελτίωση και ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας. Αποτελούν κληροδότημα του αείμνηστου μεγάλου ευεργέτη του Συλλόγου "ΣΚΟΥΦΑΣ" Βασιλείου Αγραφιώτη.


Την επιτροπή για τα Αγραφιώτεια συγκροτούν οι: Νικολάου Μιχαήλ – Δικηγόρος (Πρόεδρος), Καρατσιώλης Βασίλειος-Επίτιμος Πρόεδρος του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» (Γραμματέας), Γεροβασίλη Όλγα – Ιατρός, Παπάζογλου Χρήστος – Μηχανικός-Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας και Σιώζου – Τσαμπά Κων/νιά – Τραπεζική υπάλληλος.

Μετά από απόφαση της επιτροπής, τα Αγραφιώτεια βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

1) Στον Παναγιώτη Βοκοτόπουλο, Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην Πρόεδρο αυτής. Έχει διευθύνει ανασκαφές στην Ήπειρο και εργασίες αναστηλώσεως και συντηρήσεως δεκάδων μνημείων, μεταξύ δε αυτών του Αγίου Βασιλείου Γέφυρας στην Άρτα και της Κόκκινης Εκκλησιάς στο Βουργαρέλι. 

Καίρια θέση στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κατέχει η τέχνη της Άρτας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου με σημαντικές απόψεις για τις οικοδομικές φάσεις και τη χρονολόγηση τριών σημαντικών μνημείων της Άρτας, ήτοι της Βλαχέρνας, του Αγίου Βασιλείου Γέφυρας και του Αγίου Δημητρίου του Κατσούρη στους Πλησιούς. Δημοσιεύθηκαν μελέτες του για την Αγία Παρασκευή του Δράκου στα Αμπέλια και γενικά για την τέχνη του Δεσποτάτου. 

Από το έτος 1972 διευθύνει την ανασκαφή του σημαντικότερου μετά την Παρηγορήτισσα μνημείου του Δεσποτάτου, ήτοι του Ναού της Παντάνασσας. Τέλος, στην αείμνηστη σύζυγό του Ιουλία Βοκοτοπούλου, Έφορο Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηπείρου επί μια 12ετία, οφείλεται η σωτηρία του μεγάλου ναού στην οδό Β. Πύρρου και η πρώτη έκθεση των αρχαιοτήτων της Άρτας στην Τράπεζα της Παρηγορήτισσας. 

Το βραβείο απένειμε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος. «Δεν έχω τελειώσει το χρέος μου στην Άρτα» ανέφερε ο κ. Βοκοτόπουλος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς το σύλλογο και την επιτροπή. 

Όπως είπε, στόχος και φιλοδοξία του είναι να δει να ολοκληρώνεται η αποκάλυψη του ναού της Παντάνασσας φέρνοντας στο φως τα κελιά και την τράπεζα της Μονής, την οποία είχε ιδρύσει ο Μιχαήλ ο Β’, με την απαλλοτρίωση μιας διπλανής έκτασης η οποία είναι απαραίτητη για την ανάδειξη αυτού του μνημείου, το οποίο θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο σε μήκος υστεροβυζαντινό εκκλησιαστικό μνημείο της Ελλάδος και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή. 

Εδώ και μια 20ετία περίπου είχε εγκριθεί η απαλλοτρίωση αλλά στη συνέχεια το θέμα «πάγωσε». «Ελπίζω όσο ακόμα ζω να μπορέσω να φέρω εις πέρας αυτό το χρέος και να φανώ συνεπής ενώπιον του χρέους αυτού που έχω στην Άρτα» τόνισε ο κ. Βοκοτόπουλος.

2) Στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μπαλάφα, που με το φωτογραφικό του φακό αποθανάτισε επί σειρά δεκαετιών σημαντικότατες ιστορικές και κοινωνικές στιγμές του τόπου μας και διατήρησε κατά γενική ομολογία ανεξίτηλη τη μνήμη για τις επόμενες γενεές. Το βραβείο παρέλαβε από τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Άρτας Χρήστο Γκόκα, ο Παύλος Μπαλάφας, αδελφός του εκλιπόντος, ο οποίος ευχαρίστησε το σύλλογο και την επιτροπή εκ μέρους της οικογενείας.

3) Στον Παναγιώτη Οικονομίδη, διατελέσαντα επί 8ετία Δήμαρχο Αρταίων, για τις άοκνες ενέργειές του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης, αλλά και για τη σημαντικότατη προσφορά του στην ενίσχυση όλων των πολιτιστικών συλλόγων, καθώς επίσης και για τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικών ακινήτων σε αυτούς («ΣΚΟΥΦΑΣ» & «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»). 

Το βραβείο απένειμε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς. Ο κ. Οικονομίδης ευχαρίστησε για την τιμή αυτή η οποία όπως είπε αντανακλά στο σύνολο της Δημοτικής Αρχής και του Δ.Σ. και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το χρηματικό ποσό του βραβείου για τις ανάγκες του Γηροκομείου Άρτας. 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Οικονομίδης ανέφερε: «Υιοθετώντας το αυτονόητο, ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο πολιτισμός της, στην 8ετή θητεία μας ως Δημοτική Αρχή προσπαθήσαμε στα πλαίσια του εφικτού να προσφέρουμε ό,τι μπορούσαμε πιστοί, σ’ αυτή την αντίληψη και καταφέραμε κάποια πράγματα συνεχίζοντας άλλες προσπάθειες του παρελθόντος. 

Δεν θα μπορούσαμε να μην ανακατασκευάσουμε την αίθουσα «Μακρυγιάννη», δεν θα μπορούσαμε να μην παραχωρήσουμε στο «Σκουφά» τον αέρα για να διευρύνει τους χώρους του, δεν θα μπορούσαμε να μην ολοκληρώσουμε την παλιά Πυροσβεστική στην κατεύθυνση της Δημοτικής Πινακοθήκης, δεν θα μπορούσαμε να μην αγοράσουμε την κλινική Τζουμάκα - όπως τη γνωρίζουν οι παλιότεροι - για να γίνει ένα σύγχρονο δημοτικό ωδείο, η μελέτη του οποίου είναι στα χέρια της Δημοτικής Αρχής. 

Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τη μελέτη για την αναπαλαίωση του παλιού μας δημαρχείου όπου προβλέπεται να λειτουργήσει παιδική βιβλιοθήκη και χώρος τελετών. 

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω τα πολιτιστικά κύτταρα του νομού, τους πολιτιστικούς συλλόγους, στο πλαίσιο του ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΗ, που φιλοδοξούσαμε να μετατρέψουμε σε φεστιβαλικό θεσμό για να βοηθούμε αυτούς τους πρωτεργάτες της διατήρησης της παράδοσης. Νομίζω ότι αυτή η τιμή στα πλαίσια των Αγραφιώτειων βραβείων αντανακλά όχι στο πρόσωπο μόνο το δικό μου αλλά στο σύνολο της Δημοτική Αρχής, στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί όλοι έστερξαν να βοηθήσουν αυτές τις κατευθύνσεις, αυτές τις προσπάθειες. 

Μπαίνει όμως τεράστιο καθήκον, κύριε Δήμαρχε,  να συνεχίσετε τις όποιες προσπάθειες με τους φορείς. Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ υπάρχουν έτοιμες μελέτες που μπορούν να εξελίξουν την προσπάθεια των πολιτιστικών δρώμενων στην περιοχή με ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί μέχρι τώρα. 

Δύσκολοι καιροί, αλλά νομίζω η νέα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα βοηθήσει μετά τις εκλογές στα πλαίσια του ανοίγματος του προγράμματος ΕΣΠΑ να πάμε σ’ αυτές τις κατευθύνσεις. Σεβασμιώτατε, επιτρέψτε μου αυτό το βραβείο, το χρηματικό έπαθλο να το διαθέσω στις ανάγκες του Γηροκομείου όπου επιτελείτε ένα τεράστιο έργο».

4) Στη Μουσική Σχολή Τμήματος της Φιλαρμονικής του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», γιατί συνεχίζει την πολυετή παράδοση του Συλλόγου για την παροχή  μουσικής Παιδείας και  εκμάθησης οργάνων στους νέους της περιοχής, με θαυμαστά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Το βραβείο παρέλαβε ο Έφορος της Φιλαρμονικής Ιωάννης Κατσαντούλας από τον Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη.

Τα πρακτικά της συνεδριάσεως διάβασε ο Γραμματέας του Συλλόγου Γρηγόρης Τατσιόπουλος.

Επίσης τα Αγραφιώτεια βραβεία, που σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του ευεργέτη Βασ.Αγραφιώτη, απονέμονται και στους πρωτεύσαντες μαθητές-μαθήτριες της πόλεως Άρτας κατά τις απολυτήριες εξετάσεις, έλαβαν οι μαθητές:

1)Μιχάλη Όλγα – Χαριτωμένη του Αθανασίου του 1ου Γεν. Λυκείου Άρτας. Το βραβείο απένειμε ο Επίτιμος Πρόεδρος του «Σκουφά» Βασίλης Καρατσιώλης.
2)
Μπελή Βασιλική του Κων/νου του 1ου Γεν. Λυκείου Άρτας. Το  βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τα Αγραφιώτεια Μιχάλης Νικολάου.
3)
Καλιαρντάς Αθανάσιος του Γεωργίου του 2ου Γεν. Λυκείου Άρτας. Το  βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς» Γιάννης Κουτσούμπας.
4)
Μπούκα Ελένη του Φωτίου του 3ου Γεν. Λυκείου Άρτας. Το  βραβείο απένειμε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Νικόλαος Ράπτης.
5)
Γάτας Χαρίλαος του Ηλία του 4ου Γεν. Λυκείου Άρτας. Το  βραβείο απένειμε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Λεωνίδας Γκόρος.

Τα Μπαρμπαστάθεια βραβεία απονεμήθηκαν στους μαθητές Καραπάνου Λυδία και Βασιλούδη Φώτη του 1ου Γεν. Λυκείου Άρτας οι οποίοι πρώτευσαν στον τοπικό ετήσιο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας που διενεργήθηκε στις 30/9/2011. Τα βραβεία απένειμαν, ο εκπρόσωπος της Μαθηματικής Εταιρίας Γεώργιος Μήτσιος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Τσίρκας.
 

Τα Μπαρμπαστάθεια Βραβεία δίνονται σε πρωτεύσαντες μαθητές που συμμετέχουν στον ετήσιο διαγωνισμό Μαθηματικών, που διοργανώνεται από το Σύλλογο σε συνεργασία με το παράρτημα Άρτας της Μαθηματικής Εταιρείας. Αποτελούν κληροδότημα της Σαπφούς Χρήστου Μπαρμπαστάθη εις μνήμη του αείμνηστου συζύγου της Χρήστου Μπαρμπαστάθη, Μαθηματικού, και απονέμονται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής εορτής.
 

Σε ειδική συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Συλλόγου «Σκουφάς» αποφάσισε να απονείμει αναμνηστική πλακέτα του Συλλόγου στον καθηγητή κ. Βοκοτόπουλο και το μετάλλιο του Συλλόγου στον κ. Ρήγινο. Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του «Σκουφά» Γιάννης. Κουτσούμπας.

Στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε:
 

Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζουμε στην επετειακά μας εκδήλωση. Θα μου επιτρέψετε μια μικρή παρέκκλιση: να καλωσορίσω ξεχωριστά έναν άνθρωπο που οικοδόμησε για χρόνια στέρεα τους δεσμούς του με τη βυζαντινή πόλη μας, τον κύριο Παναγιώτη Βοκοτόπουλο, καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην Πρόεδρό της.
 

Να καλωσορίσω επίσης τον Παύλο Μπαλάφα, αδελφό του αείμνηστου Κώστα Μπαλάφα, του συμπατριώτη μας, που μας έφερε τα χρώματα της ζωής μέσα από το ασπρόμαυρο, εικόνες μοναδικές, στιγμές μοναδικές.
 

Κυρίες και κύριοι, Εδώ και μερικά χρόνια αποφασίσαμε να ξεφύγουμε από την αυστηρή προσήλωση στον τυπικό εορτασμό της ημέρας και να μπούμε επιτέλους στην ουσία της. Δηλαδή να μη διοργανώνουμε απλώς επετειακές εκδηλώσεις, που συνέχεια αναπαράγουν τα ίδια, αλλά να τολμήσουμε αναδεικνύοντας την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό μας.
 

Θελήσαμε, λοιπόν, να προβάλουμε την πόλη μας, τις σελίδες εκείνες της ιστορίας που χάνονται στο χρόνο και που αρκετοί από μας είχαν μια αμυδρή ιδέα για το ποιοι, τι, πότε, γιατί και πού. Άλλοι πάλι σκεφτόμασταν ότι μια πόλη με τόσο λαμπρό παρελθόν δεν είναι δυνατό να μην το αποκαλύπτει, να μην το εκθέτει και να μην είναι περήφανη γι’ αυτό. Κακίζαμε μάλιστα τους Γιαννώτες γιατί αξιοποιούσαν τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά. Αλλά μέχρι εκεί. Η γκρίνια , αλλά και τα όνειρα σταματούσαν εκεί.
 

Όταν άρχισε να κατασκευάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο είπαμε: επιτέλους, αυτός ο τόπος θα έχει αυτό που δικαιούται. Κι όταν άνοιξε πια τις πύλες του για το κοινό το 2009, τα χαμόγελα περίσσεψαν. Λέγαμε θα γίνει το σημείο αναφοράς για την πόλη μας και την ιστορική της διαδρομή μέσα στο χρόνο. Η αρχαία Αμβρακία και η Βυζαντινή Άρτα δένονταν αξεδιάλυτα στο μυαλό μας και νομίσαμε πως έτσι αποκαταστάθηκε η ιστορική συνεχεία.
 

Ονομάσαμε αυτή μας την πρωτοβουλία Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ και ο τρόπος που ο κόσμος της Άρτας την αγκάλιασε, μας έδειξε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Σ’ αυτό συντέλεσε ο πρώτος μας προσκεκλημένος ομιλητής‚ που δεν ήταν άλλος από τον κύριο Γιώργο Ρήγινο, Προϊστάμενο τότε της ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Άρτας — Πρέβεζας.
 

Μερικά χρόνια μετά, Κύριε Ρήγινε, σας έχουμε και πάλι κοντά μας, να συνεχίσετε από, κει που σταματήσατε. Να μας δείξετε την πόλη μας στο χρόνο, έτσι όπως αποτυπώνεται στα ευρήματα, να παρουσιάσετε εκ των ένδον την όλη πορεία του μουσείου και τη σχέση που ανέπτυξε η πόλη και οι άλλοι μαζί του.
Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.
 

Να σας θυμίσουμε ότι ο κ. Γιώργος Ρήγινος σπούδασε στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας τής Τέχνης τής Φιλοσοφικής Σχολής το Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακά στο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου τού Μονάχου. 

Από το 1984 εργάζεται ως Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχικά στην ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) Θράκης και στη συνέχεια στην Η’ ΕΠΚΑ Κέρκυρας - Θεσπρωτίας, ενώ από το 2006 προΐστατο της νεοσύστατης ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Άρτας.
 

Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Μακεδονία και Θράκη, ενώ έχει διευθύνει ερευνητικές και σωστικές ανασκαφές στην Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα και εργασίες ανάδειξης σε αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας. 

Παράλληλα είχε την ευθύνη - συντονισμό για τη σύνταξη των μελετών ανάδειξης για πλειάδα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων τής Ηπείρου και για τη σύνταξη των μουσειολογικών - μουσειογραφικών μελετών για τα μουσεία Ηγουμενίτσας, Νικόπολης και Άρτας, καθώς και για την έκθεση των αρχαιοτήτων στα Μουσεία Άρτας και Νικόπολης, ενώ έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης