Η ασπρόμαυρη και βωβή ταινία «Artist» κέρδισε έξι Σεζάρ


ΔΕΙΤΕ: The Artist - Official Trailer [HD]

Η ασπρόμαυρη και βωβή ταινία "The artist" του Μισέλ Χαζαναβίσιους κέρδισε έξι Σεζάρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να βγει νικήτρια και εκτός γηραιάς ηπείρου, αποσπώντας δηλαδή και Όσκαρ στην πολυαναμενόμενη για τους λάτρεις της 7ης τέχνης τελετή απονομής την Κυριακή.

Το "artist" ταινία ,φόρος τιμής στο βωβό σινεμά απέσπασε ακόμη Σεζάρ σκηνοθεσίας (Μισέλ Χαζαναβίσιους) και πρώτου γυναικείου ρόλου (Μπερενις Μπεζό) και σε τρεις ακόμη κατηγορίες, ενώ έχει ήδη κερδίσει 3 Χρυσές Σφαίρες και 7 Μπάφτα.



The Artist» («Ο καλλιτέχνης»)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μισέλ Χαζαναβίσιους. Ηθοποιοί: Ζαν Ντιζαρντέν, Μπερενίς Μπεζό, Τζον Γκούντμαν, Πενέλοπι Αν Μίλερ. 100'


Η άνοδος και η πτώση ενός σταρ σε μια ταινία γυρισμένη στο στιλ και τη μαγεία του βωβού.
Φόρος τιμής στην κλασική κωμωδία του βωβού κινηματογράφου είναι η απολαυστική γαλλική ταινία «The Artist» («Ο καλλιτέχνης») του Μισέλ Χαζαναβίσιους (δημιουργού των σατιρικών κατασκοπικών περιπετειών με ήρωα τον SS117), που βραβεύτηκε φέτος στις Κάνες. 

Πρόκειται για μια ρομαντική κωμωδία, με ήρωα έναν ηθοποιό του βωβού (πολύ καλός ο Ζαν Ντιζαρντέν, βραβείο ερμηνείας στις Κάνες, υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα και πιθανόν και για Οσκαρ), στο στιλ εκείνων του Ντάγκλας Φέρμπανκς και του Τζον Γκίλμπερτ, ο οποίος, με την εμφάνιση του ήχου, βρίσκεται στην κατιούσα και που σώζεται από μια νέα ηθοποιό, ερωτευμένη μαζί του.

Η ταινία αρχίζει το 1927 -μεταβατική περίοδος από τον βωβό στον ομιλούντα- με τον σταρ του βωβού Τζορτζ Βάλεντιν να προσπαθεί να βοηθήσει την άγνωστη στάρλετ, Πέπι Μίλερ (η Αργεντινή ηθοποιός Μπερενίς Μπεζό). Αν και αυτή γίνεται σταρ, η καριέρα του Τζορτζ, που επιμένει στο βωβό σινεμά, παίρνει την κατιούσα. Μόνο ο υπηρέτης και το σκυλί του του παραστέκονται -ιστορία παρόμοια μ' εκείνη στο «Ενα αστέρι γεννιέται».

Η ταινία, γυρισμένη σε μαυρόασπρο φιλμ και χωρίς διάλογο (εκτός από την ωραία μουσική, εμπνευσμένη από εκείνη του Μπέρναρντ Χέρμαν στον «Ιλιγγο του κινδύνου»), με τους διαλόγους να παρουσιάζονται με ενδιάμεσους τίτλους, χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία και έμπνευση τις τεχνικές του βωβού. 

Συχνά τις διανθίζει με χιούμορ, μέσα από μια σειρά έξυπνα και απολαυστικά γκαγκ. Ορισμένα θυμίζουν εκείνα της μεταβατικής περιόδου στον ήχο στο «Τραγουδώντας στη βροχή», ενώ άλλα κλασικές ταινίες με σκυλιά (τον Ριν-Τιν-Τιν, κ.ά.). 

Με μια σκηνοθεσία στην οποία κυριαρχούν η λεπτότητα, η χάρη αλλά και με επιμονή στη δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας, ο Χαζαναβίσιους έφτιαξε μια ταινία που την απολαμβάνεις πέρα για πέρα -απόδειξη η θερμή υποδοχή στις Κάνες. Σίγουρα θα είναι ανάμεσα στις υποψήφιες για τα Οσκαρ. Μπορεί να βγει κερδισμένη.

http://www.ert.gr
http://www.enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης