Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Σαμαρά με τον Πούτιν


Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Aντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαμιντίρ Πούτιν. 


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Ρώσος πρωθυπουργός «έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας».

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέθεσε στον Ρώσο πρωθυπουργό την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός με τη σειρά του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμα για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξέτασαν τους τρόπους για να ξεπεραστούν. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν α διατηρήσουν μία συνεχή επικοινωνία καθότι όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ «Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όλους τους φίλους της. Και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας φίλος πολύτιμος».

Ο Α.Σαμαράς δεν πήγε τυχαία στην Μόσχα. Ούτε η επίσκεψη ήταν για «δημόσιες σχέσεις» προκειμένου να εκμεταλλευθεί την υψηλή δημοφιλία του Β.Πούτιν και της Ρωσίας γενικότερα, μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και ειδικότερα των ψηφοφόρων της παράταξής του.

Πήγε κατόπιν συνεννόησης με τον Λ.Παπαδήμο και με σαφείς «οδηγίες», ας πούμε, για να πείσει την ρωσική πολιτική ηγεσία να «μαλακώσει» την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτή ήταν η βασική αποστολή του σε ένα ταξίδι που έδειχνε πραγματικά άκαιρο.

Σε μια στιγμή που η προεκλογική εκστρατεία στη Ρωσία έχει «φουντώσει» στην Ελλάδα επικρατεί η μεγαλύτερη πολιτική, κοινωνική και οικονομική αναταραχή και κρίση των τελευταίων 50 χρόνων, μόνο καιρός για δημόσιες σχέσεις δεν ήταν.


Και σε τελική ανάλυση η καλύτερη στιγμή για επίσκεψη του Α.Σαμαρά θα ήταν μετά τις εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία και πριν τις εκλογές στην Ελλάδα για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την συνάντηση και να θέσει τις βάσεις για μετέπειτα συνεργασία.

Σε τελική ανάλυση στη Ρωσία γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο Α.Σαμαράς δεν είναι Κ.Καραμανλής με την έννοια ότι δεν είναι αυτός που θα ακολουθήσει την πολιτική των ισορροπιών στην σχέση Δύσης-Ρωσίας, αλλά τοποθετείται πολύ εγγύτερα στο υπερατλαντικό  κέντρο, τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμβουλοί του. 


Άλλωστε γι αυτό και το ταξίδι το έκλεισε ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, όπως έχει ήδη γράψει το defencenet.gr αφού από την Μόσχα δεν υπήρχε κάποια αγωνία για συνάντηση με τον Α.Σαμαρά. 

Να σημειώσουμε ότι και ο ίδιος ο Κ.Καραμανλής έχει παράπονα γιατί δεν υπερασπίστηκε αρκούντως ο Α.Σαμαράς  την ενεργειακή και αμυντική συνεργασία που είχε πετύχει με την Ρωσία και άφησε την προηγούμενη κυβέρνηση να καταστρέψει αυτή την σχέση  

Το αν θα έχει επιτυχία η προσπάθεια του Α.Σαμαρά να πείσει τον Β.Πούτιν να αναλάβει να πείσει και τα άλλα μέλη των BRICS να πάψουν να μπλοκάρουν την συναίνεση του ΔΝΤ στο PSI, θα φανεί.


Όπως και θα φανεί αν στο πρόσωπο του Α.Σαμαρά η Μόσχα θεωρήσει ότι βρήκε, αν όχι έναν «φίλο» - είπαμε, δεν είναι Κ.Καραμανλής – αλλά κάποιον που δεν θα μιλάει για το "πόσο κακό κάνει το κάπνισμα" και το "πόσο σημαντικό πράγμα είναι η οικολογία" όπως έκανε ο Γ.Παπανδρέου όταν ο Β.Πούτιν του πρόσφερε 25 δισ. ευρώ για την διάσωση της χώρας τον Φεβρουάριο του 2010.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης δεν ήταν ευδιάκριτος κάποιος ενθουσιασμός από ρωσικής πλευράς. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις κατά της Ρωσίας από το υπουργείο Εξωτερικών του Σ.Δήμα που συνόδευε τον Α.Σαμαρά, με αφορμή την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, αλλά και την πρωτοφανή κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ-ΥΠΕΚΑ για τον αγωγό IΤGI, ήταν αρκετές για να κάνουν το ταξίδι πιο δύσκολο.

Σε ότι αφορά την μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών, ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος, σημείωνε ότι «Περνάνε από την υλοποίηση των όσων έχει υπογράψει η Ελλάδα (σ.σ. αναφερόμενος στην διακρατική συμφωνία προμήθειας των BMP3HEL και τις μετέπειτα προσθήκες των SHORADS). Πρώτα θα τιμηθούν εκείνες οι υπογραφές και μετά θα έρθουν όλα τα άλλα»


Και ο ίδιος όταν ερωτήθηκε από το defencenet.gr για την προμήθεια γεωργικών προϊόντων από την Ελλάδα απάντησε λέγοντας: «Εμείς είχαμε προτείνει να αποπληρώσετε τα BMP-3 με αγροτικά προϊόντα με επιστολή του ίδιου του Πούτιν στην Γ.Παπανδρέου και αδιαφορήσατε. Όταν εσείς δεν θέλετε να πουλήσετε αγροτικά προϊόντα, πώς να θέλει η Ρωσία να τα αγοράσει;»…


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης