Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στους Αγίους Τόπους για τη Γέννηση του Ιησού - Δείτε φώτο

- Σε κλίμα κατάνυξης οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τη Γέννηση
- 100.000 πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Ιερουσαλήμ
- Στις καρδιές όλων το μήνυμα της ελπίδας και της αγάπης
- Διαβάστε τα μηνύματα των προκαθημένων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας

Χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν στη Βηθλεέμ, για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού, να ζήσουν από κοντά την κατανυκτική ατμόσφαιρα των γιορτών και να λάβουν το μήνυμα της ελπίδας.

Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν τον αριθμό των επισκεπτών στις 100.000, ενώ πέρυσι είχαν φτάσει στις 70.000. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στην πόλη. Μεγάλη είναι η προσέλευση τουριστών από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.


Η λειτουργία της Παραμονής στους Αγίους Τόπους


Μία Αμερικανίδα από το Σάφολκ, αναφέρει ότι "είναι θαυμάσιο να είσαι εκεί που γεννήθηκε ο Χριστός". "Βλέπω τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ κάθε χρόνο στην τηλεόραση, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι εδώ, που γεννήθηκε ο Σωτήρας. Είναι φανταστικό".


Φέτος στην κεντρική πλατεία Μάνγκερ έχει στηθεί ένα πανύψηλο δέντρο, γεμάτο φώτα, δίνοντας έναν χαρούμενο τόνο στην πόλη που έχει σημαδευτεί από το αίμα της σύγκρουσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων.


Ο εορτασμός στη Βηθλεέμ ξεκινά εννιά ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Την Παραμονή πραγματοποιείται πομπή με τους πιστούς να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και στην Εκκλησία της Γέννησης τα μεσάνυχτα, για να τιμήσουν την Γέννηση.


Ο Πατριάρχης Τούαλ κάλεσε τους πιστούς, να μη φοβούνται στο μέλλον το προσκήνυμα στους 'Αγιους Τόπους.


Ευχήθηκε την "Ειρήνη για όλη τη Μέση Ανατολή και σε όλη τη Βόρεια Αφρική". "Ελάτε κοντά μας, σάς αναμένουμε με ένα θερμό καλωσόρισμα", έκανε έκκληση στους πιστούς. Τέλος, ο ίδιος ευχήθηκε να βρεθεί, πολύ σύντομα, η ειρηνική λύση στη διένεξη, που για δεκαετίες αντιπαραθέτει τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.


Στη γιορτή συμμετέχουν και οι
Παλαιστίνιοι. Στις δικές τους παραδόσεις περιλαμβάνονται κάλαντα, ανταλλαγή δώρων και γεύμα με αρνί και γλυκά από σουσάμι.


Στο Βατικανό ο πάπας Βενέδικτος έστειλε μήνυμα κατά του καταναλωτισμού της εποχής των Χριστουγέννων και κάλεσε τους πιστούς να ανακαλύψουν αυτό το παιδί που γεννήθηκε σε έναν στάβλο της Βηθλεέμ, για να βρουν τη πραγματική χαρά και το αληθινό φως.

"Λειτουργία του Μεσονυκτίου" στην Ιερουσαλήμ
"Λειτουργία του Μεσονυκτίου" στην Ιερουσαλήμ
Στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, ανέφερε ότι "τα φετινά Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές. Μα το άστρο της Βηθλεέμ έρχεται να φωτίσει και πάλι τη ζωή μας. 
Να μας θυμίσει ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Ότι ο Θεός "λύτρωσιν απέστειλεν τω λαώ αυτού". Και ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει στρέφει τα μάτια του στον φτωχότερο και ενδοξότερο θρόνο του σύμπαντος, στην ταπεινή φάτνη. Και βλέπει εκεί φως μέγα".
 

Η γιορτινή Βηθλεέμ
Η γιορτινή Βηθλεέμ

"Χριστούγεννα σημαίνει, ότι οι λύπες, οι δοκιμασίες, οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, ακόμα και οι τραγωδίες που μας πληγώνουν, δεν μπορούν να νικήσουν την ελπίδα. Διότι η αγάπη του Θεού σήμερα γίνεται άμεσα ψηλαφητή αφού ο Χριστός γεννήθηκε για να μας λυτρώσει από τις αληθινές αιτίες των δεινών μας: την αμαρτία και τον θάνατο.

Πυροτεχνήματα στην Ιερουσαλήμ
Πυροτεχνήματα στην Ιερουσαλήμ
Να γιατί είναι τόσο θλιβερό και ανάρμοστο οι άρχοντες του κόσμου τούτου να δρουν και να αποφασίζουν για τη ζωή μας σαν να μην γεννήθηκε ο Χριστός. Διότι από όπου εκδιώκεται ο Χριστός, όπου δεν Του παραχωρείται τόπος να γεννηθεί, όπου η διδασκαλία Του περιφρονείται, εκεί επικρατούν η εκμετάλλευση, η απληστία, η αλαζονεία και η μικροψυχία. Εκεί ο άνθρωπος ευτελίζεται και απαξιώνεται. 
Και τότε εμφανίζονται τραγικές οι συνέπειες, όπως η εξουθένωση και η εκμετάλλευση των φτωχών και των αδύναμων, οι οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι και οι καταστροφές.

Σήμερα η χαρά και η ελπίδα χτυπούν και πάλι τη θύρα της καρδιάς μας. "Χριστός γεννάται, δοξάσατε!".


Άγιος Βασίλης ανάβει κερί στην Εκκλησιά της Γέννησης
Άγιος Βασίλης ανάβει κερί στην Εκκλησιά της Γέννησης
Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, Ἄγγελοι ψάλλουν τάς τρεῖς μεγαλειώδεις ταύτας διακηρύξεις καί ἡ μεγίστη πλειονότης τῶν ἀνθρώπων, ἄν καί ἑορτάζει Χριστούγεννα, δέν δύναται νά ἀντιληφθῇ τό νόημα τοῦ ἀγγελικοῦ αὐτοῦ ὕμνου καί διερωτᾶται ἐάν ὄντως σήμερον δοξάζεται ὑπό τῶν ἀνθρώπων ὁ Θεός καί διατί πρέπει νά δοξάζεται, ποῦ δύναταί τις νά εὕρῃ ἐπί γῆς τήν ἐξαγγελθεῖσαν εἰρήνην καί διά ποῖον λόγον ἡ σημερινή ἀνθρωπότης πρέπει νά ζῇ ἐν εὐδοκία".

Παιδιά λένε τα κάλαντα στον πατριάρχη Βαρθολομαίο
Παιδιά λένε τα κάλαντα στον πατριάρχη Βαρθολομαίο
Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αναφέρει μεταξύ άλλων: "Υπέρβαση του ανθρωπίνως αδυνάτου “Θεός εφανερώθη εν σαρκί” (Α΄Τιμ. 3:16)

H υπέρβαση του ανθρωπίνως αδυνάτου είναι βασικό μήνυμα της σημερινής μεγάλης εορτής του χριστιανικού κόσμου. Ακόμη και ο πιο τολμηρός νους δεν είχε ποτέ υποπτευθεί ότι ο Ίδιος ο απρόσιτος και ακατάληπτος Θεός θα προσελάμβανε την ανθρώπινη φύση και θα εφανερώνετο “εν σαρκί”. Για την κλασική λογική, κάτι τέτοιο ανήκει στη σφαίρα του αδυνάτου.

 
Αυτήν ακριβώς την υπέρβαση του ανθρωπίνως αδυνάτου πανηγυρίζουμε σήμερα. Και καλούμεθα να τη χαρούμε, παρά τη σκληρή πραματικότητα την οποία βιώνουμε. 
Ο Υιός και Λόγος του Θεού έγινε άνθρωπος, εισήλθε στην ανθρώπινη Ιστορία. Το “εφανερώθη” υπαινίσσεται την προηγούμενη αΐδιο ζωή του Λόγου. “Θεός ην καί Θεού υιός, καί αόρατον έχων τήν φύσιν, δόλος άπασιν ενανθρωπήσας εγένετο” (Θεοδώρητος, επίσκοπος Κύρου). Η ελευθερία του Θεού δεν γνωρίζει όριο. Όπως καί η αγάπη Του, που είναι τό ουσιαστικό ιδίωμά Του".

"Εύχομαι εκ καρδίας, η πεποίθηση αυτή να δυναμώσει μέσα μας κατά την εορταστική αυτή περίοδο, να μας παρηγορεί και να μας στηρίζει στο έτος που έρχεται. Ευλογημένα Χριστούγεννα. Με γαλήνια καρτερία ο νέος χρόνος".


Καθολικές μοναχές στην Εκκλησία της Γέννησης
Καθολικές μοναχές στην Εκκλησία της Γέννησης
Αθήνα: Μικρός περιμένει για το συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής
Αθήνα: Μικρός περιμένει για το συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής
http://www.newsit.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης