Ψηφιοποιείται ηλεκτρονικά το αρχείο του Σκουφά

Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υποβολή πρότασης «Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάπτυξη υπηρεσιών για την ανάδειξη Πολιτιστικού υλικού του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» της πρόσκλησης 31 του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» μεταξύ Δήμου Αρταίων και  Μ/Φ Συλλόγου Άρτας «ΣΚΟΥΦΑΣ» ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στην έκτακτη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011. 


Η προθεσμία για την υποβολή της πρότασης λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2011 όμως αυτή θα πρέπει να κατατεθεί τουλάχιστον τρεις μέρες νωρίτερα, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 28/12, για να πάρει υπογραφή απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού, άλλως δεν θα μπορεί να υποβληθεί λόγω της προθεσμίας η οποία υπάρχει, εξήγησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Θωμάς Τσιρογιάννης δικαιολογώντας το κατεπείγον του θέματος.

Το Δ.Σ. προχώρησε επίσης στη συγκρότηση της  Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης και στον ορισμό των μελών αυτής από τους συμβαλλόμενους φορείς και το φορέα υλοποίησης.
 

Λόγω έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας τύπου Β από την πλευρά του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς», απαιτείται άμεσα η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αρταίων και του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς, προκειμένου να ενεργεί σαν δικαιούχος του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος Αρταίων. Για μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος στην εισήγησή του ανέφερε τα εξής:
 

«Με  την απόφαση 15/2011 (θ 2ο) του Διοικητικού Συμβουλίου του Μ/Φ Συλλόγου Άρτας ο Σκουφάς, η οποία και μας διαβιβάστηκε με την αρ.πρωτ.: 23222/20-12-2011  αίτηση του Μ/Φ Συλλόγου ο Σκουφάς, ζητά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την υποβολή πρότασης «Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάπτυξη υπηρεσιών για την ανάδειξη Πολιτιστικού Υλικού του Μ/Φ Συλλόγου "ΣΚΟΥΦΑΣ"» στην πρόσκληση 31 του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση», μεταξύ Δήμου Αρταίων και του Μ/Φ Συλλόγου Άρτας Σκουφάς.
 

1. Η συγκεκριμένη πρόσκληση με κωδικό αριθμό 31 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» έχει πάρει παράταση προθεσμίας υποβολής μέχρι 30/12/2011.
 

2. Λόγω του ότι  σαν φορέας υλοποίησης και λειτουργίας  για την συγκεκριμένη πρόταση εμφανίζεται ο Μ/Φ Σύλλογος Σκουφάς, ο οποίος είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ανήκει στην κατηγορία 3 των δικαιούχων του έργου, βάσει της πρόσκλησης 31, απαιτείται να φέρει την υπογραφή του Υπουργείου Πολιτισμού σαν φορέα χρηματοδότησης. 

Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες υποβολής του Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υποβολής, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί  το αργότερο μέχρι  την 27η  Δεκεμβρίου 2011, προκειμένου να μπορέσει το ΤΔΠΠ να πάρει υπογραφή από το Υπουργείο Πολιτισμού σαν φορέας χρηματοδότησης.
 

3. Επίσης απαιτείται λόγω έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας τύπου Β από την πλευρά του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφά, άμεσα η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αρταίων  και το Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς, προκειμένου να ενεργεί σαν δικαιούχος του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος Αρταίων, και να είναι δυνατή η υλοποίηση των όρων της προγραμματικής μέσα στο λίγο διάστημα που απομένει.

Σκοπός υλοποίησης του Έργου είναι η ψηφιοποίηση και η τεκμηρίωση του ογκώδους, πολυετούς και μεγάλης ιστορικής σημασίας αρχείου πνευματικής ιδιοκτησίας του Συλλόγου Σκουφά, καθώς και η ανάδειξη του και διάχυση του προς το ευρύ κοινό. 


Ως γνωστόν, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας Ο Σκουφάς, είναι ένας Σύλλογος που λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην πόλη της Άρτας και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου από το 1896, επιδεικνύοντας αμέριστο ζήλο και έργο προς την κατεύθυνση της προαγωγής του πολιτισμού. 

Για το έργο του έχει βραβευτεί πάρα πολλές φορές με κορυφαία την βράβευση του από την Ακαδημία Αθηνών. Διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αρχείο το οποίο με το προτεινόμενο έργο θα ψηφιοποιηθεί, θα τεκμηριωθεί, θα προβληθεί και θα διαχυθεί μέσω του διαδραστικού οδηγού στο ευρύ κοινό, συμβάλλοντας έτσι στην προαγωγή του πολιτισμού αλλά και στην διάχυση και διατήρηση του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου. Ενδεικτικά μερικές από τις υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι οι ακόλουθες:

1. Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση αρχείου (βιβλία, κείμενα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, βίντεο) και διάδοση του με εναλλακτικούς τρόπους
 

2. Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό με σκοπό την προβολή του συνόλου των δραστηριοτήτων ( αρχειακό υλικό, εκδηλώσεις, συλλογές κλπ) του Συλλόγου Σκουφά μέσω εναλλακτικών καναλιών πρόσβασης (Διαδίκτυο, email, SMS).
 

3. Μετάδοση Οπτικοακουστικού Περιεχομένου που θα αξιοποιεί ποικίλα κανάλια επικοινωνιών, παρέχοντας μία σειρά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης στις οποίες περιλαμβάνονται: αναμετάδοση πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τον Σύλλογο Σκουφά, αναμετάδοση επιλεγμένου οπτικοακουστικού υλικού, προβολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων, ζωντανή μετάδοση (live broadcast) οπτικοακουστικού υλικού, κτλ
4. Forum πολιτισμού».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης