..."Ταξιδεύουν" τα μανταρίνια, ναβαλίνες και ακτινίδια


Με ρυθμούς «αστραπής» αλλά με κατώτερες τιμές από τις αναμενόμενες

Με χαμηλότερες από τις περυσινές τιμές εκκίνησης αλλά με μεγαλύτερη ζήτηση ξεκίνησε η διακίνηση των φετινών μανταρινιών και πορτοκαλιών στην Άρτα , από την περασμένη εβδομάδα.
 

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελος Βαγγέλης μιλώντας για την πορεία που φαίνεται ότι θα διαγράψει το κυρίαρχο προϊόν του νομού, δηλαδή το πορτοκάλι, η διακίνηση του οποίου ξεκίνησε με τις πρώιμες ποικιλίες και κυρίως τη ναβαλίνα. 

Η παραγωγή πάντως για φέτος είναι πολύ καλή και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Συνολικά όλες οι ποικιλίες εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τους 150.000 τόνους και αποτελούν την πρώτη καλή παραγωγή μετά τον παγετό του 2004 που είχε καταστρέψει τα δέντρα.


Για τα μανταρίνια ο κ. Βαγγέλης δήλωσε ότι άρχισαν φέτος με μεγάλη ζήτηση αλλά όχι με εξίσου υψηλές τιμές. Η τιμή τους διαμορφώθηκε στα 35 λεπτά στην εκκίνηση και σήμερα είναι 32 λεπτά παραδοτέα επί του αυτοκινήτου, όταν η αντίστοιχη περυσινή είχε διαμορφωθεί στα 55 και 50 λεπτά.


Τα πορτοκάλια της πρώιμης ποικιλίας ναβαλίνα ξεκίνησαν με 22 και 20 λεπτά, «τιμές αντίστοιχες με τις περυσινές, αλλά κάποια ακόμη καλύτερα λεφτά που έπιαναν στην αρχή τους δεν τα έπιασαν ούτε οι ναβαλίνες φέτος», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ.

Τα μανταρίνια της Άρτας που έχουν μεγάλη ζήτηση φέτος οδηγούνται σε χώρες της Δυτικής, Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.


Ο Πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελος Βαγγέλης με αφορμή την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ως προς την ενημέρωση που έκανε σε 12 Πρεσβείες ξένων κρατών για τα παραγόμενα προϊόντα και την ανταπόκριση από την Τσεχία, δήλωσε: «Είναι καλή αυτή η πρωτοβουλία που ανέλαβε, γιατί ακόμη και οι Βαλκανικοί γείτονές μας δεν ξέρουν ότι όχι μόνο η Άρτα, αλλά ότι η Ελλάδα έχει πορτοκάλια.


Θυμάμαι ότι σε μια εκδήλωση του Δήμου Άργους που είχαμε παραβρεθεί ήταν γιορτή πορτοκαλιού- στη συνάντηση που είχαμε εκεί με τους εμπορικούς ακολούθους από την Λετονία, Λιθουανία και όλες τις καινούργιες χώρες, προς ένταξη τότε στην ΕΕ, δεν ξέρανε ότι η Ελλάδα έχει πορτοκάλια, έκαναν εισαγωγές από Ισπανία και λίγα από Ιταλία. Οπότε αυτά είναι καλά να γίνονται για να μαθαίνουν οι διάφορες χώρες ότι παράγουμε πορτοκάλια».


Πάντως, με αφορμή τη φετινή μεγάλη παραγωγή αλλά και την πολύ καλή σε ποιότητα, ο κ. Βαγγέλης επανέφερε πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν, λέγοντας: «Στην Άρτα -δυστυχώς- ακόμη και σήμερα δεν σερβίρουν τα καταστήματα, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, φυσικό χυμό. Είχα πει παλιά ότι στην Άρτα δεν θα έπρεπε να δίνεται άδεια λειτουργίας σε καφενεία, καφετέριες, κυλικεία κλπ, αν δεν προσκομίσουν τιμολόγιο αγοράς στίφτη.


Στο εξωτερικό δεν υπάρχει ξενοδοχείο που να μην έχει σε κάποιο σημείο αυτόματο μηχάνημα που να πατάς το κουμπί και να στύβονται επιτόπου δυο τρία πορτοκάλια και να τα πίνεις στο ποτήρι. Αυτό είναι φυσικός χυμός, από το πορτοκάλι στο ποτήρι. Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία στην Άρτα όλοι μαζί. Παραγωγοί και επαγγελματίες. Γιατί όλοι μια αλυσίδα είμαστε».


Έφυγαν όλα τα ακτινίδια


Στο μεταξύ η διακίνηση των ακτινιδίων έγινε με ρυθμούς αστραπής αλλά με χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές. Παρά τις καθυστερήσεις που σχετίζοντας με τις πιέσεις για συμπίεση των τιμών από πλευράς των εμπόρων, τελικά ο καιρός συμμάχησε με τους παραγωγούς έτσι ώστε από τη στιγμή που έγιναν οι ένθεν και ένθεν υποχωρήσεις και έκλεισαν οι τιμές τα ακτινίδια μαζεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ.


Συγκεκριμένα ο κ. Βαγγέλης, σε έναν απολογισμό της παραγωγικής σεζόν στο ακτινίδιο ανέφερε ότι τελικά διακινήθηκαν με πολύ χαμηλότερες τιμές από τις αρχικώς αναμενόμενες και από εκείνες που οι προϋποθέσεις άφηναν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να πληρωθούν, λόγω της μείωσης παραγωγής στη γειτονική Ιταλία. 

Κάτι οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τους εμπόρους για συμπίεση της τιμής, κάτι η πολιτικο-οικονομική κρίση που συνέπεσε με τη συλλογή του προϊόντος και η ανασφάλεια σε εμπόρους και παραγωγούς για το πού θα οδηγήσει, έριξαν την τιμή στα 30 με 40 λεπτά.


«Παρά το ότι φαινόταν από την αρχή ότι θα είχαμε μια πολύ καλή χρονιά, δυστυχώς τελικά οι τιμές κατρακύλησαν και πήγαν πολύ κάτω από τα αναμενόμενα. Φτάσανε έως και τα 30 λεπτά. Βέβαια τα πολλά πουλήθηκαν με 35 λεπτά αλλά τις τελευταίες ημέρες φτάσαμε στα 30. 

Είναι γεγονός ότι, λίγο η κρίση, λίγο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, όλα μαζί έριξαν την τιμή. Εκτός από τις πιέσεις που ασκούσαν οι έμποροι για να ρίξουν την τιμή, φοβήθηκαν κιόλας -και οι έμποροι κάποια στιγμή-σχετικά με το τι θα γίνει στην Ελλάδα και δεν ήξεραν τι να κάνουν και αν πρέπει να πάρουν προϊόν ή όχι. Δεν ξέραμε για αρκετές ημέρες αν θα έχουμε κυβέρνηση την επόμενη και πια θα είναι.


Όλη αυτή η αβεβαιότητα, αν θα είμαστε κράτος την επόμενη μέρα, πώς θα είμαστε κλπ, μαζί βέβαια και με το μεγάλο ζητούμενο από τις τράπεζες που έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς εξαγωγικές επιχειρήσεις, όλα μαζί λοιπόν συνέβαλαν ώστε να μην πάει καλά αυτή η χρονιά από πλευράς τιμών στο ακτινίδιο», τόνισε ο κ. Βαγγέλης.


ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 

 http://agrotopos.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ